Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Δασικός Συνεταιρισμός Στενής

Δεκέμβριος 2007
Ο Δασικός Συνεταιρισμός Στενής ιδρύθηκε το 1985 (29/12/85) και το καταστατικό του εγκρίθηκε από το Ειρηνοδικείο Χαλκίδας την 16/1/1986.

Μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων του Συνεταιρισμού είναι και η ανάληψη της εκμετάλλευσης των πάσης φύσεως δασών και δασικών εκτάσεων που ανήκουν στο Δημόσιο, σε Δήμους ή Κοινότητες, αλλά και σε κοινωφελή ιδρύματα, Μοναστήρια, ιδιώτες κ.λ.π.

Κυρίως όμως, σε συνεργασία με τις δασικές αρχές, προβαίνει στη συντήρηση και βελτίωση των δασών και δασικών εκτάσεων, όπως είναι ο καθαρισμός, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ίδρυση δασικών φυτωρίων, αναδασώσεις κ.λ.π.

Ο Δασικός Συνεταιρισμός Στενής, σε συνεργασία πάντα και κατόπιν υποδείξεως του δασαρχείου προβαίνει στις παρακάτω εργασίες.

Επειδή το δάσος Στενής, όπως και όλα τα δάση είναι χωρισμένο σε περιοχές που στη γλώσσα των ανθρώπων της δασικής υπηρεσίας ονομάζονται «συστάδες», οι δασολόγοι, αναλαμβάνουν μία συστάδα, στην οποία προσημαίνουν τα προς κοπή δέντρα για τον καθαρισμό του δάσους. Όταν τελειώσουν οι εργασίες στη μία συστάδα, αρχίζει η ίδια διαδικασία με την επόμενη και όταν τελειώσει ο καθαρισμός του δάσους, που είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει δέκα χρόνια, ίσως και περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με την έκταση και τον αριθμό των δένδρων, ξεκινά ξανά από την αρχή, γιατί στο μεταξύ το δάσος θα έχει αρχίσει πάλι να πυκνώνει.

Τα δέντρα λοιπόν που προσημαίνονται από τους υπαλλήλους του δασαρχείου, είναι τα γέρικα, τα μεγάλα δέντρα που στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλά μικρά και εμποδίζονται στην ανάπτυξη τους επειδή τους κρύβουν τον ήλιο, τα αποκορυφωμένα, που έχουν σπασμένες κορυφές εξαιτίας του ανέμου ή του χιονιού, τα άρρωστα, τα ξερά, αλλά και δένδρα που είναι σε πυκνόφυτες περιοχές για αραίωμα.

Μετά την προσήμανση αναλαμβάνουν τα μέλη του συνεταιρισμού τα οποία προβαίνουν στις παρακάτω εργασίες.

Κόβουν το δέντρο και όταν πέσει αρχίζουν το ξεκλάρισμα (χάλισμα). Μετά τα μετατοπίζουν στον κοντινότερο δρόμο τραβώντας τα με ζώα ή με τρακτέρ ή με Βίντσι (εργάτης) αν είναι πολύ κάτω από το δρόμο.

Εκεί γίνεται η διαλογή των ξύλων, σε χρήσιμη, στρογγυλή ξυλεία άνω των δύο μέτρων, σε χρήσιμη, στρογγυλή ξυλεία κάτω των δύο μέτρων και σε καυσόξυλα

Στη συνέχεια ο συνεταιρισμός προωθεί την ξυλεία στο εμπόριο, πληρώνοντας τον ανάλογο φόρο, που είναι 12% προς το δημόσιο και 5% στο Δήμο.

Μετά από αυτή τη διαδικασία ακολουθεί η δεύτερη φάση καθαρισμού του δάσους που είναι η εξής.

Αραιώνονται οι πυκνοφυτείες μικρών δένδρων ώστε να είναι λιγότερα και να αναπτύσσονται κανονικά. Κόβονται τα μεγάλα σάπια δέντρα, τα οποία παραμένουν εκεί και γίνονται λίπασμα. Γίνεται καθαρισμός των υπολειμμάτων της υλοτομίας των δένδρων που προηγήθηκε στην πρώτη φάση του καθαρισμού, όπως συγκέντρωση κλαδιών φύλλων και οτιδήποτε που παρέμεινε μετά την κοπή, συγκεντρώνονται και τοποθετούνται σε σωρούς εκεί που ήταν το κομμένο δέντρο, ώστε με τον καιρό να γίνουν κι αυτά λίπασμα.

Επίσης κλαδεύουν τα δέντρα μέχρι ένα ορισμένο ύψος ώστε να μην εμποδίζεται η διάβαση μέσα στο δάσος από τα κλαδιά που είναι χαμηλά και φτάνουν μέχρι το έδαφος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δασικού Συνεταιρισμού Στενής αποτελείται από τους:

Πρόεδρος Λέων Χρήστος του Δημητρίου
Αντιπρόεδρος Σπύρου Γεώργιος του Δημητρίου
Γραμματέας Παλαιολόγος Κωνσταντίνος του Αγγελή
Ταμίας Σπυριδάκης Βασίλης του Σπύρου
Μέλος Καμαριώτης Αργύρης του Γεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: