Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Χιόνια

Μάρτιος 2008
Βαρύς ο χιονιάς που ενέσκηψε στην περιοχή μας, από το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου και διήρκεσε αρκετές μέρες.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν δεν ήταν σοβαρά, γιατί οι προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού, των Νομαρχιών και των Δήμων απέτρεψαν τα χειρότερα. Η δε συνεχής ενημέρωση που είχε προηγηθεί της κακοκαιρίας βρήκε τους κατοίκους προετοιμασμένους. Όλα αυτά αλλά και η εμπειρία των κατοίκων της περιοχής μας από τέτοια καιρικά φαινόμενα που είναι πολύ συχνά και η δραστηριοποίηση των ανθρώπων του Δήμου, κατέστησε το πρόβλημα λιγότερο τραγικό απ' ότι θα περίμενε κανείς.

Εκτός από τα χωριά Στρόπωνες, Λάμαρη και Χιλιαδού που έμειναν αποκλεισμένα μέχρι την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, αλλά είχαν επικοινωνία από Κύμη και της Γλυφάδας που έμεινε απομονωμένη μέχρι την Παρασκευή τα υπόλοιπα χωριά δεν αποκλείστηκαν. Μπορεί η συγκοινωνία -και λόγω παγετού- να μην εκτέλεσε ορισμένα δρομολόγια, αλλά οι δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί, που ήταν αποτέλεσμα της δραστηριότητας των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε στις Στροπωνες από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή στις 8 μ.μ. και στη Γλυφάδα το Σάββατο μέχρι την Κυριακή στις 6 μ.μ. περίπου. Για 20 ώρες έμεινε χωρίς ρεύμα το μισό χωριό στη Λούτσα, ενώ στους Καθενούς και τον Πάλιουρα έμειναν χωρίς ρεύμα μεμονωμένες περιοχές των χωριών για λίγες ώρες.

Όλα τα Σχολεία του Δήμου έμειναν κλειστά για τρεις μέρες και λειτούργησαν την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, ενώ στις Στρόπωνες το σχολείο λειτούργησε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.

Στον αγώνα κατά του χιονιού έλαβαν μέρος όλα τα μηχανήματα του Δήμου, καθώς και μηχανήματα που εστάλησαν από τη Νομαρχία, όπως αλατιέρα, Ανέμη, Γκρέιντερ, φορτωτές και μπουλντόζες, ενώ φορτωτές και μπουλντόζες είχαν μισθωθεί και από ιδιώτες.

Πασίγνωστη ανά το Πανελλήνιο έγινε η περιοχή μας και ιδιαίτερα η Στενή, μιας και τα μέσα ενημέρωσης είχαν «στρατοπεδεύσει» εδώ και έστελναν συνέχεια ανταποκρίσεις στα κανάλια τους. Συνεργεία από τους τηλεοπτικούς Σταθμούς ALPHA, SKAI, ERT, ALTER, ΜEGA, ΑΝΤΕΝΑ και άλλα τοπικά κανάλια ενημέρωναν ανελλιπώς τους τηλεθεατές τους για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας διαφημίζοντας παράλληλα το μέρος μας σαν έναν ιδανικό προορισμό χειμερινού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: