Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Μάιος 2005
Καλή επιτυχία.

Αρχισαν οι εξετάσεις για την εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείου σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι..

Αγαπητοί μικροί μας φίλοι.

Γνωρίζουμε την αγωνία σας και την κούρασή σας αυτών των ημερών, που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καλείσθε να δικαιωθείτε για έναν αγώνα 12 ετών.

Ομως πρέπει να ξέρετε πως η επιτυχία είναι συνδεδεμένη με την έννοια της προσπάθειας.

Οσοι προσπαθούν, μοχθούν, αγωνίζονται, συνήθως πετυχαίνουν. Μόνο όσοι δεν προσπαθούν αποτυχαίνουν.

Η επιτυχία και η αποτυχία είναι συνηθισμένα φαινόμενα της ανθρώπινης ζωής. Γι' αυτό και η αποτυχία δεν είναι αξιοκατάκριτη πράξη. Γίνεται όμως αξιοκατάκριτη όταν αυτή προέλθει από αδιαφορία και καθόλου προσπάθεια.

Οι αρχαίοι τόνιζαν πως «Κακό μεγάλο είναι το ν' αποτυγχάνει κανείς αλλά ακόμη μεγαλύτερο κακό το να μην προσπαθεί να πετύχει».

Το ίδιο περίπου πνεύμα εκφράζει και ο Αγγλος πολιτικός Ντισραέλι: «Το μυστικό της επιτυχίας είναι η αδιάλλακτη επιμονή στο σκοπό».

Γνωρίζουμε επίσης ότι η κοινωνία μας «πλασάρει» καθημερινά μη ανεκτά πρότυπα. Μέσα σ' αυτό το ιδεολογικό, κοινωνικό και αναξιοκρατικό «γιουσουρούμ» κλείστε τα μάτια και τα αυτιά σας και ακούστε τη φωνή της ψυχής σας. Μόνα σας, μέσα στην μοναξιά που σας έχουμε εγκλωβίσει, άτομα και θεσμοθετημένοι φορείς.

Παλέψτε και νικήστε. Ισως δε θα ακούσετε κανένα «μπράβο» γιατί αυτού του είδους οι αγώνες είναι εκτός εποχής, εκτός κλίματος. Θέλει κόπο, υπομονή και επιμονή και αυτά τα δύσκολα παιχνίδια τα αποφεύγουν οι μετριότητες όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Τάχουμε έτσι καταφέρει ώστε η μετριότητα να είναι η «προσκρούστεια κλίνη» της εποχής μας.
Εσείς όμως, ενεργοποιήστε τις πνευματικές σας δυνάμεις, δείξτε βούληση, επιμονή, φρόνηση, και αγωνιστική διάθεση και η επιτυχία θα είναι δική σας.

Μπείτε στον αγώνα τον καλό και αλλάξτε προς το καλύτερο τον τόπο μας.

Είστε η ελπίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: