Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Το οδικό δίκτυο της Εύβοιας

Φεβρουάριος 2008
Ύστερα από απαίτηση και πίεση των τριών βουλευτών της Ν.Δ. Σίμου Κεδίκογλου, Κώστα Μαρκόπουλου και Αναστασίου Λιάσκου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των παραπάνω βουλευτών με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.

Οι βουλευτές στη συνάντηση αυτή, συζήτησαν αναλυτικά με τον Υπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου την προοπτική ολόκληρου του οδικού δικτύου της Εύβοιας εξετάζοντας ένα - ένα τα τμήματα του, τις μελέτες που πραγματοποιούνται και τις χρονικές εντάξεις των έργων.

Μετά από πιέσεις των παραπάνω βουλευτών προς το ΥΠΕΧΩΔΕ η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχτηκε να χαρακτηριστεί διευρωπαϊκό δίκτυο και η παράκαμψη Χαλκίδας-Αρτάκης-Ψαχνών, έργο που εντάσσεται στο Δ'ΚΠΣ και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του θα δημοπρατηθεί στα μέσα περίπου του 2009.

Το υπόλοιπο τμήμα του βόρειου οδικού άξονα (Ψαχνά- Πευκί- Ιστιαία) στο οποίο έχει ήδη χρηματοδοτηθεί η μελέτη του και εκτελείται, θα δημοπρατηθεί με ρητή δέσμευση του Γιώργου Σουφλιά από Εθνικούς πόρους.

Στο νότιο άξονα, η παράκαμψη του Βασιλικού που έχει έτοιμη μελέτη εντάσσεται στο Γ'ΚΠΣ και το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα. Παράλληλα, μετά από έντονη πίεση των βουλευτών, με τον ίδιο τρόπο θα δημοπρατηθεί και η παράκαμψη της Αμαρύνθου (ολοκληρώνεται σύντομα η μελέτη της).Καταβάλλεται προσπάθεια να πραγματοποιηθούν γρήγορα οι μελέτες και να ενταχθούν και οι άλλες δύο παρακάμψεις (Ερέτριας- Αλιβερίου).

Ακόμη μέχρι το Μάρτιο του 2008 θα προκηρυχθεί η αναγνωριστική μελέτη του νέου οδικού άξονα Χαλκίδα - Κύμη που έχει ενταχθεί με 2 εκατομμύρια ευρώ, άξονας που έχει ζητηθεί από τους βουλευτές στον Κο Σουφλιά να χαρακτηριστεί ως Διευρωπαϊκό Δίκτυο με κατάληξη στο λιμάνι της Κύμης (Εθνικό λιμάνι), αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή ένωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο άξονας αυτός θα περάσει από τον ορεινό όγκο του Ολύμπου κατά πιάσαν πιθανότητα και άρα πολύ κοντά από το Δήμο Διρφύων, δημιουργώντας τις πιθανότητες ευκολότερης πρόσβασης της περιοχής μας προς Κύμη, εκτός του ήδη υπάρχοντος δρόμου μέσω Στενής - Μετοχίου.

Όμως θα μας απασχολήσει το θέμα αυτό σε μελλοντικό άρθρο που θα αφορά το οδικό δίκτυο του Δήμου Διρφύων αλλά και τα οδικά δίκτυα εκείνα που διευκολύνουν την πρόσβαση μας προς άλλες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: