Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Δεκέμβριος 2007.ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΑ

Tου Κώστα Μπιλίρη, Μαθητής Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας 1960

Γράψε, που λέτε για τον παπά. Γράψε κι άλλα γι' αυτόν. Σωστά τον έχεις χαρακτηρίσει αδικημένο. Γράφω ό,τι βλέπω. Σε όσους αναρωτιούνται «Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που' ναι ο παπάς», απαντώ.

Νάτος. Μονίμως βρίσκεται στο στόχαστρο των φθονερών. Στο στόμα των γελοίων και των εξυπνάκηδων. Στην έχθρα αυτών που μοιάζουν της οχιάς. Στα φθηνά, τα κατασκευασμένα κουτσομπολιά των αηθέστατων και χαζοχαρούμενων. Γράφω ό,τι πιστεύω. Γράφω και φωνάζω.

Κάτω τα χέρια από τον παπά. Όποια και να' ναι η στάθμη του, όπως κι αν αποδίδεται η εικόνα του, έχει το κύρος της ιεροσύνης.

Μπορεί να υστερεί σε μόρφωση, να μη γνωρίζει ξένες γλώσσες. Όμως κρατιέται πυλωρός στο μετερίζι του Γένους. Κρατιέται και κρατάει το μετερίζι.

Ενδέχεται να μη γνωρίζει την οκτάηχο και να μην είναι ζηλευτή η φωνή του. Ενδέχεται να μην μπορεί να εξηγήσει το Ευαγγέλιο. Έχει όμως το χάρισμα να βλογάει. Έχει από το Θεό το προνόμιο να δίνει ευχή και να αφαιρεί αμαρτίες. Έχει τη δύναμη να υψώνει το σταυρό και οι δαίμονες να φεύγουν. Βάζει τα δάχτυλα μέσα στο νερό και το κάνει αγίασμα. Να τρέμουν τα ξωτικά, μήπως πέσει πάνω τους και τα κάψει. Να φέρνει άγγελο στην Αγία Τράπεζα κι αυτός να φτιάχνει το κρασί, αίμα Κυρίου μέσα στο Δισκοπότηρο.

Κάτω τα χέρια από τον παπά. Μην εκμεταλλεύεσθε τυχόν αρνητικές πλευρές του. Έχει περισσότερες καλές. Αναγνωρίστε τες. Έχει αποστολή. Σεβαστείτε την. Μην τον κατηγορείτε για σφάλματα που κάνετε και σεις. Μην του χρεώνετε φορτία, που δεν μπορεί να σηκώσει. Ο παπάς δεν είναι υπεράνθρωπος. Οι γήινες δυνάμεις του, έχουν όρια αντοχής. Αν κάποια στιγμή παραπατήσει, μη ζητήσετε οπωσδήποτε την καταδίκη του. Κάτω τα χέρια από τον παπά. Μη βάζετε παγίδες στη ζωή του. Μη στρώνετε στο δρόμο του καρφιά. Μη σκάβετε στο διάβα του λακκούβες. Κάποια φορά, θα πέσει μέσα και θα τον αδικήσουμε.

Ο χαμηλός μισθός τον έχει εξουδετερώσει. Η ενδυμασία του, τον έχει απομονώσει. Η προσπάθειά του να ανταποκριθεί, τον έχει ταλαιπωρήσει.

Οι γενικότερες κοινωνικές συνθήκες τον έχουν δυσκολέψει. Η τηλεόραση και κάποιοι αρθρογράφοι τον έχουν κατασυκοφαντήσει. Οι ηλίθιοι, ίσως και κάποιοι πληρωμένοι προσπαθούν να τον σπιλώσουν.

Μην πιστεύετε σε όσα λένε εναντίον του, της Εκκλησίας οι εχθροί. Δεν του χρωστούν καλό. Είναι και όσοι δεν χρωστούν καλό σε κανένα. Ευκαιρίες ψάχνουν να ρίξουν βέλη εναντίον του.

Μην πιστεύετε σε όσα κατασκευάζουν οι βιομήχανοι του κέρδους. Κοιτάξτε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Που εκτιμάει το πρόσωπο του παπά, που σέβεται το έργο του, που εμπιστεύεται την καλή του διάθεση και αποδέχεται την αποστολή του.

Κάτω τα χέρια από τον παπά, όσες κι αν είναι οι αδυναμίες του, όποια κι αν είναι τα λάθη του. Ανθρωπος είναι και λαθεύει πότε - πότε. Εδώ είναι ο παπάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: