Τρίτη 29 Απριλίου 2008

ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΡΤΙΟΥ

Μάρτιος 2008
Δεσμεύσεις να χρηματοδοτηθούν τουλάχιστον δύο έργα σε κάθε δήμο, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ το καθένα, ανέλαβε την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός σε συνάντηση που είχε με το Νομάρχη και τους δημάρχους της Εύβοιας.

Η συνάντηση εργασίας έγινε στο Σχηματάρι, όπου οι αιρετοί ενημερώθηκαν για τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων αγροτικού τομέα από το Δ' ΚΠΣ και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Ειδικά για τους πυρόπληκτους δήμους, ο υπουργός έκανε δεκτό το αίτημά τους για χρηματοδότηση και τρίτου έργου. Παράλληλα, τόνισε ότι απόφαση του υπουργείου είναι να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες από ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να έχουμε αξιόπιστες προτάσεις αγροτικής ανάπτυξης χωρίς οικονομική επιβάρυνση των δήμων.



Σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι μελέτες για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Αναφορικά με τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο κ. Μπουραντάς ανέφερε ότι όλα περπάτησαν γρήγορα τον πρώτο καιρό, στη συνέχεια όμως οι ρυθμοί μειώθηκαν.

Ενημέρωσε επίσης ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες και σύντομα σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους δήμους το πρόγραμμα «Ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών» θα προχωρήσει.

Για τις ζημιές στις επιχειρήσεις του νομού ελήφθη απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να πάρουν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι το 30%, ενώ σύντομα θα προχωρήσει η διαδικασία από τη Δ/νση Ανάπτυξης. Ο κ. Μπουραντάς επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα ξεκίνημα για την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων.

Για τις κατοικίες έχει οριστεί υπόλογος για την Εύβοια με εκχώρηση ποσού 1.600.000 ευρώ το οποίο έχει κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αυτοψίας που γίνεται στα σπίτια, πάντως στις αυτοψίες έχουν βρεθεί πολύ περισσότερα κατεστραμμένα σπίτια από αυτά που αρχικά είχαν δηλωθεί και ήταν 35.

Οι αυτοψίες των κατοικιών μέχρι τώρα έχουν δώσει τα εξής αποτελέσματα: 56 ολοσχερώς κατεστραμμένες, 28 επισκευάσιμες και 1 χωρίς βλάβες. Η διαδικασία με τις αυτοψίες από το τμήμα Αποκατάστασης Πυροπλήκτων συνεχίζεται και αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ολοσχερώς κατεστραμμένων.

Ο κ. Μπουραντάς δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει διεξοδική ενημέρωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πυρκαγιές στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
----------------------------------------------------------------------------------

Μάρτιος 2008
Στο καλάθι των αχρήστων πέταξε το ΥΠΕΧΩΔΕ τις παρατηρήσεις των τοπικών φορέων σε σχέση με τα αιολικά πάρκα, έτσι όπως διατυπώθηκαν και στα έγγραφα της Νομαρχίας αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο στα τέλη του Μαρτίου του 2007.

Προ ημερών, κυκλοφόρησε το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για το χωροταξικό ως προς τις ανεμογεννήτριες και σύμφωνα με αυτό οι Δήμοι Καρύστου, Μαρμαρίου, Στυρέων, Δυοτίων, Αυλώνος, Κύμης, Διρφύων και Μεσσαπίων και η Κοινότητα Καφηρέα χαρακτηρίζονται ως περιοχές αιολικής προτεραιότητας.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο της ΚΥΑ, που αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως προσεχές διάστημα μετά τη γνωμοδότηση του συμβουλίου χωροταξίας, οι ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών ελάχιστα συνεκτιμήθηκαν. Το πρόβλημα ήταν η εκ των υστέρων χωροθέτηση των υπαρχόντων αιολικών πάρκων και η διευκόλυνση αδειοδότησης (μέσω καταρχήν χωροταξικής καταλληλότητας και περιορισμού των συγκρούσεων χρήσεων γης) νέων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, διατυπώνεται πλήρης ελευθερία για τη χωροθέτηση-συγκέντρωση ανεμογεννητριών στις εν λόγω περιοχές (απουσιάζουν οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις που ζητήθηκαν από την αυτοδιοίκηση) και αναμένεται η αποδέσμευση επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μια κατεξοχήν δράση για την Περιφέρεια Στερεάς στο πλαίσιο του Δ' ΚΠΣ.

Ύστερα απ' όλα αυτά, ήταν επόμενο να ανοίξει η όρεξη των εταιρειών και έχουν ήδη υποβληθεί τέσσερις αιτήσεις για δημιουργία αιολικών πάρκων.

Συγκεκριμένα αιτήσεις κατατέθηκαν από τις εξής εταιρείες:

Από την «ΚΥΩΝ ΕΠΕ», κατατέθηκε αίτηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 300 MW, σε χώρο δήμου Κύμης.

Από την «Quest Αιολική Μαρμαρίου - Πύργος Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», κατατέθηκε αίτηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 23 MW, στη θέση Πύργος, στο δήμο Μαρμαρίου.

Από τη «Μαυρογιαννάκης Ανώνυμη Εμποροβιοτεχνική και Αντιπροσωπευτική Εταιρία και εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», κατατέθηκε αίτηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 12 MW, στη θέση «Πέτρα μεγάλη», στην κοινότητα Καφηρέως.

Από την «Quest Αιολική Μαρμαρίου - Τρίκορφο ΕΠΕ», κατατέθηκε αίτηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 11,5 MW, στη θέση Τρίκορφο, στο δήμο Μαρμαρίου.

Βέβαια καμία από τις αιτήσεις αυτές δεν αφορά το Δήμο Διρφύων, αλλά η παροιμία λέει πως άμα καίγεται το σπίτι του γείτονα καλό είναι να έχεις το νου σου, να μην πάρει φωτιά και το δικό σου.
Μάρτιος 2008
Ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν), είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός θεσμός, ο οποίος έχει σκοπό την εξοικείωση των νέων με τις αρχές της Δημοκρατίας, αλλά και την απόκτηση εμπειριών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης, ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή νέων προσώπων στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Η πρωτοβουλία αυτή έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μια πρωτοποριακή και σύγχρονη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία μέλει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί και από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας και ο Δήμος Διρφύων προτίθεται να προβεί στις ανάλογες πρωτοβουλίες για την δημιουργία Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Όσοι νέοι και νέες από 15 έως 28 ετών ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ αυτή τη διαδικασία πρέπει να εγγραφούν μέχρι τις 7 Μαρτίου. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα ορισθεί μετά τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού νέων που θα δηλώσουν ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η οποία θα είναι μία από τις 22, 23, 29 καθώς και 30 Μαρτίου μία από τις οποίες θα επιλέξει ο κάθε Δήμος για να διενεργήσει τις εκλογές.

---------------------------------------------------------------------------
Η εκλογή των μελών των Τοπικών Συμβουλίων Νέων γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς δηλαδή τη διάσπαση σε ξεχωριστές παρατάξεις. Ο θεσμός αυτός έρχεται να εκφράσει όλους τους νέους και όχι τα κόμματα και τις παρατάξεις. Όταν όλη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, ένα νέα κεφάλαιο θα ανοίξει, τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και για την νέα γενιά, γιατί μέσω του προέδρου του, το Συμβούλιο Νέων θα προωθεί όλες τις απόψεις, τα θέματα και τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι, επενδύοντας στα νιάτα της περιοχής δημιουργείται η «μαγιά» για το μέλλον του τόπου, με ανθρώπους που έχουν ζυμωθεί στη συμμετοχή στα κοινά και την ομαδική προσπάθεια για το κοινό καλό.

Πέρα απ' όλα αυτά όμως, το εγχείρημα των ΤΟ.ΣΥ.Ν. αποτελεί και ένα μάθημα δημοκρατίας για όλους.
------------------------------------------------------
Μάρτιος 2008
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Σκορδάς υπέγραψε εγκρίσεις δημοπράτησης 30 έργων του προγράμματος «Θησέας» που αφορούν τους νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των συγκεκριμένων έργων ανέρχεται στο ποσόν των 3.430.664 ευρώ.

Από το ποσόν αυτό το 1.080.535 ευρώ προορίζεται για την Εύβοια.

Ο κος Σκορδάς δήλωσε ότι η προσπάθεια για την ανάπτυξη της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας μέσω του προγράμματος «Θησέας» πλησιάζει στο τελευταίο έτος και γι αυτό απαιτείται οι Δήμοι να επιταχύνουν τις συμβασιοποιήσεις των ενταγμένων έργων, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ. Το Υπουργείο Εσωτερικών ήδη εκδίδει εγκύκλιο για άμεση δημοπράτηση ακόμη και των έργων που έχουν προγραμματιστεί για το 2009.
Μάρτιος 2008
Σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, πάρθηκε απόφαση επί των προτάσεων της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας για ιδρύσεις, προαγωγές, καταργήσεις και συγχωνεύσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων. Σε ότι αφορά τα σχολεία του Δήμου Διρφύων, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής.

------------------------------------------------------------------------
1. Το Δημοτικό Σχολείο του Πισσώνα υποβιβάζεται από τριθέσιο σε διθέσιο.

2. Καταργείται από μία οργανική θέση Ολοήμερων τμημάτων στα Σχολεία Ανω Στενής (από δύο σε μία), Πισσώνα (από δύο σε μία) και Αγίου Αθανασίου (καταργείται η μία θέση που υπήρχε).
--------------------------------------------------------------------------------
Μάρτιος 2008
Ο κ. Ιερώνυμος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Η εκλογή έγινε στη δεύτερη ψηφοφορία.

Ο μέχρι σήμερα μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας έλαβε 45 ψήφους. Ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος έλαβε 27 ψήφους, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και δύο λευκά.

Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί έγινε γνωστό ότι η πρώτη ψηφοφορία απέβη άκαρπη με τον μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερώνυμο να προηγείται με 33 ψήφους έναντι 26 για τον μητροπολίτη Σπάρτης.

Ικανοποίηση στο Φανάρι
Την ικανοποίησή του για την εκλογή του κ. Ιερώνυμου εξέφρασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η εκτίμηση προς την προσωπικότητα του μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερωνύμου είναι μεγάλη και παλαιά και η προσδοκία για τη συνεργασία μαζί του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας ακόμα μεγαλύτερη, τονίζουν στο Φανάρι.

Οι δεσμοί του μητροπολίτη Θηβών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν ενισχυθεί και από την παρουσία τα τελευταία δέκα χρόνια στην πατριαρχική αυλή, ιερέων, πνευματικών τέκνων του μητροπολίτη Θηβών. Ο νυν μέγας εκκλησιάρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας προέρχεται από τη Μητρόπολη Θηβών και συνέδεε το Φανάρι με αυτήν.

Αρχαιολόγος και θεολόγος
Ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε το 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών . Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Γκρατζ Αυστρίας και στο Ρέγκενσμπουργκ και το Μόναχο της Γερμανίας.

Χειροτονήθηκε το 1967 διάκονος και πρεσβύτερος. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας (1967-1978) και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου (1978-1981).

Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης το 1981. Διεκδίκησε το 1998 τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, όταν εξελέγη ο μακαριστός Χριστόδουλος.

Τάχθηκε κατά των λαοσυνάξεων για το θέμα των ταυτοτήτων το 2001, ενώ διαφορετική στάση σε σύγκριση με την πλειονότητα των μητροπολιτών κράτησε στα τέλη του 2006 και στις αρχές του 2007 όταν παρ' ολίγον να επαναληφθεί σύγκρουση Φαναρίου - Ελλαδικής Εκκλησίας για την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη.

Εδώ και μερικά χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή. Το 2005 εξέδωσε τον πρώτο τόμο της σειράς «Χριστιανική Βοιωτία» που αναφέρεται στην εμφάνιση του χριστιανισμού στη Βοιωτία. Ετοιμάζει άλλους δύο τόμους.
Μάρτιος 2008
Μακρινός κι όχι οικείος φτάνει σήμερα σε πολλούς ο απόηχος του '21. Είναι λίγο δύσκολο να γυρίσει κανείς σωστά στο χρόνο και να δημιουργήσει ένα κλίμα προσέγγισης προς την αλήθεια. Ωστόσο είναι χρέος όλων μας, αν θέλουμε να αντλούμε σωστά διδάγματα από την ιστορία.

Η ανέλπιστη λοιπόν για τους τότε Ευρωπαίους, και δυσεξήγητη ακόμα και σήμερα για πολλούς, επανάσταση του '21 οδήγησε στη δημιουργία του ελληνικού κράτους κι αποτέλεσε πηγή μηνυμάτων για τους μετέπειτα αγώνες του λαού μας για λευτεριά και ανεξαρτησία.

Η εποχή της Τουρκοκρατίας για τους Έλληνες, αλλά και για όλους τους Βαλκάνιους, υπήρξε εποχή μεγάλης καθυστέρησης πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής.

Επικρατούσε ένα καθεστώς «ημιφεουδαρχισμού», όπως αποκλήθηκε από τον Έγκελς. Η αγροτιά - απ' όλου αναδύεται και η στρατιωτική αριστοκρατία (π.χ. Σούλι, Μάνη) - άμεσα εξαρτημένη από το δεσποτικό ασιατικό κράτος, το οποίο διαιρούσε τον πληθυσμό με θρησκευτικά κριτήρια (οι πιστοί μουσουλμάνοι στρατεύονται, οι άπιστοι ραγιάδες φορολογούνται). Η ορθόδοξη εκκλησία έχει προνομιακή θέση και μεγάλη θρησκευτική και κοσμική εξουσία στο υπόδουλο πλήρωμά της.

--------------------------------------------------------------------------------
Η αφύπνιση των Ελλήνων από το λήθαργο της δουλείας οφείλεται στο νεοελληνικό διαφωτισμό - επίγονο του γαλλικού διαφωτισμού. Τα φιλελεύθερα ρεύματα της Ευρώπης - Γαλλική επανάσταση, κίνημα των Καρμπονάρων στην Ιταλία, οι πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αγγλία - έβρισκαν τα μυστικά κανάλια να διοχετεύουν τον απόηχό τους στους ελληνικούς δέχτες.

Η μάχη των δυνάμεων της προόδου και της ανεξαρτησίας με τις δυνάμεις της συντήρησης και της εθελοδουλείας στάθηκε ιδιαίτερα σκληρή.

Με την προσπάθεια αυτή συνδέεται το όνομα του αστού δημοκράτη Αδ. Κοραή. Η πάλη του διαφωτισμού με το σκοταδισμό κορυφώνεται στα χρόνια του φλογερού επαναστάτη και εθνεγέρτη των Βαλκανίων Ρήγα Βελεστινλή. Το ωριμότερο όμως έργο - μανιφέστο του νεοελληνικού διαφωτισμού - θεωρείται η «Ελληνική Νομαρχία» Ανώνυμου Έλληνα.

Τη μορφοποίηση των ιδεών σε πολιτική πρακτική ανέλαβε η Φιλική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε τον καιρό της παντοδυναμίας της Ρωσίας (1814), και η οποία πάντα είχε στραμμένα τα βλέμματα προς την Ορθόδοξη Ρωσία, ασίγαστο εχθρό των Οθωμανών. (Γι' αυτό κι ανώτερος αρχηγός δεν μπορούσε να είναι παρά κάποιος παράγοντας στην υπηρεσία της Ρωσίας, ο Καποδίστριας ή ο Υψηλάντης).

Μερίδα οικονομικά ισχυρών, έμποροι, πραγματευτάδες, βιοτέχνες, καραβοκυραίοι, όσοι τέλος πάντων συνδέονται άμεσα με την ελληνική αγορά και με την κατάργηση του τουρκικού ζυγού ήθελαν μια πλατιά κι ελεύθερη αγορά, προπορεύονται κι ανοίγουν δρόμο στους πολλούς. Οι πολλοί δεν είναι άλλοι από τον ακτήμονα, οικονομικά και κοινωνικά καταπιεσμένο λαό της υπαίθρου, την κλεφτουριά και τα φτωχά στρώματα της αγροτιάς, για τους οποίους οι πολύμορφες δοκιμασίες των 400 χρόνων είχαν γίνει λαχτάρα για λύτρωση. Κι αν για τους πρώτους και λίγους η «νεκρανάσταση» του Γένους - για να χρησιμοποιηθεί ο όρος του Μακρυγιάννη - μπορεί να ήταν εθνική φιλοτιμία ή χτύπημα στους αλλόθρησκους ή έκφραση δικαίωσης στα διαφημιστικά τους μηνύματα, για το λαό ήταν η αληθινή ελπίδα για αλλαγή ζωής (εξομοίωση με τους Τούρκους), για επιβίωση, για διανομή γαιών (ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας).

Η επανάσταση ξεσπά μέσα σε συνθήκες γενικευμένης αντεπανάστασης. Εκτός από τον άμεσο εχθρό, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχει απέναντί της τον συμπαγή συνασπισμό των πιο αντιδραστικών δυνάμεων της Ευρώπης, την «Ιερά Συμμαχία» και την επίσημη Αγγλία, που ραδιουργεί στο πλευρό της Οθωμανικής Πύλης, γιατί εκτιμά ως ανταγωνιστική την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας, προοπτικά επίφοβης, σε περίπτωση συγκρότησης ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Στο εσωτερικό κοτζαμπάσηδες, πρόκριτοι, στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους (εκτός από φωτεινές εξαιρέσεις), ανώτερος κλήρος, Φαναριώτες καλαμαράδες μεγαλοκαραβοκυραίοι - οι εφοπλιστές της εποχής -, ξενόδουλοι πολιτικοί, στην αρχή πολέμησαν την επανάσταση. Αλλά μόλις είδαν ότι είναι αναπόφευκτη, φρόντισαν να την καθοδηγήσουν και να την προσαρμόσουν στα συμφέροντά τους. Επειδή όμως τα όπλα τα χειρίζονταν ο λαός κατέφευγαν στην πολιτική ραδιουργία, στη συκοφαντία, στον κατατρεγμό των αγωνιστών του λαού, ακόμα και σε στυγνές δολοφονίες (όπως του Αντώνη Οικονόμου, Παναγιώτη Καρατζά, Μελέτη Βασιλείου, Οδ. Ανδρούτσου...).

Η ηθική αντοχή του ελληνικού λαού στην επανάσταση αυτή στάθηκε μεγάλη^ κάτι που το μαρτυρεί και η 7χρονη διάρκειά της και τα ιδιόμορφα στάδια εξέλιξής της. Γιατί βέβαια εκτός και παράλληλα με τον απελευθερωτικό αγώνα γίνεται και μια κοινωνική πάλη για το ποιος θα καταλάβει την εξουσία. Σχηματίζονται κοινωνικές συμμαχίες (οι οποίες δεν είναι σταθερές) και οι κοινωνικές συγκρούσεις (που καταλήγουν και σε εμφυλίους πολέμους) είναι εμφανείς από πολύ νωρίς.

Στην Α΄ Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο αστοί, νησιώτες, νοικοκυραίοι, κοτζαμπάσηδες επικρατούν των στρατιωτικών και η Φιλική Εταιρεία με τα σύμβολά της (σταυροί, φοίνικες κλπ.) χάνεται από το προσκήνιο (εξάλλου δεν είχε ποτέ άμεσους δεσμούς με τις λαϊκές μάζες) και επικρατούν οι δυνάμεις που συνδέονται οικονομικά με τη θάλασσα (γαλανόλευκη σημαία), δηλ. η αγγλόφιλη αστική παράταξη.

Οι αποκαλούμενες Μεγάλες Δυνάμεις (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία), με την επιρροή της στα αντίστοιχα ελληνικά κόμματα, αναμείχτηκαν συστηματικά στην επανάσταση του '21 από την αρχή ως το τέλος της. Οι οικονομικές εξάλλου και κοινωνικές προϋποθέσεις για μια καθαρά αστική καπιταλιστική εξέλιξη, όπως των κρατών της Δύσης, ήταν στην Ελλάδα αδύναμες έως ανύπαρκτες.

Έτσι η Αγγλία έρχεται να «προστατεύσει» το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τα μεγάλα και δυσβάσταχτα για τον ελληνικό λαό δάνειά της. Αυτό καθόρισε και τον αργόσυρτο βασανιστικό δρόμο της οικονομικής εξέλιξης της Ελλάδος και κατά συνέπεια την πνευματική και πολιτιστική καθυστέρηση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Ελλάδα αφού πέρασε από την απολυταρχία του Καποδίστρια στην «ελέω Θεού» Μοναρχία (πάντα υπό την επιρροή των ξένων δυνάμεων) σύρθηκε αποκλειστικά στο άρμα του αγγλικού καπιταλισμού, που αντικαταστάθηκε πολύ αργότερα από το δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ.

Η επανάσταση του 1821 έφερε την ανεξαρτησία ενός τμήματος του ελληνισμού (εθνικοαπελευθερωτική) κι έβγαλε τη χώρα από το φεουδαρχισμό (κοινωνική). Η μελέτη ενός τέτοιου σημαντικού γεγονότος είναι χρέος όλων μας για να αντλούμε τα απαραίτητα ιστορικά διδάγματα σήμερα μάλιστα που οι εργαζόμενοι πρέπει να περάσουν το γερασμένο καπιταλισμό στο παρελθόν της ιστορίας και η ανθρωπότητα να προχωρήσει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Ελένη Λάμπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: