Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Σύλλογος Λαμαριωτών. 25 χρόνια παρουσίας

Φεβρουάριος 2008
Στις 16 Ιανουαρίου 1983, μια ομάδα Λαμαριωτών αποφάσισε την ίδρυση συλλόγου με σκοπό τη σύσφιξη δεσμών και θεσμών μεταξύ των κατοίκων του χωριού Λάμαρη Ευβοίας και των απανταχού διαμενόντων συγχωριανών τους.

Οι άνθρωποι αυτοί ήταν οι: Κοκονός Γεώργιος, Αλεξίου Γεώργιος, Τσάλλας Αναστάσιος, Καμπούρης Χρήστος, Παντελής Ιωάννης, Ζούζουλας Αχιλλέας και Αγραφιώτης Δημήτριος.

Αποτέλεσαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος τότε συλλόγου των Απανταχού στην Ελλάδα Διαμενόντων Λαμαριωτών.

Τόλμησαν, αγωνίστηκαν και εδραίωσαν το σύλλογο, το καταστατικό του οποίου εγκρίθηκε με την υπ αριθμόν 214/83 απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Χαλκίδος.

Στα 25 χρόνια παρουσίας του έχει να επιδείξει ένα σοβαρό έργο και μια καλή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα, εκπληρώνοντας παράλληλα στο έπακρο τους σκοπούς του, όπως είναι. Διοργάνωση και διατήρηση εκδηλώσεων που σκοπό έχουν τη διατήρηση των δεσμών και θεσμών μεταξύ των Λαμαριωτών, Διοργάνωση πλήθους εκδρομών, που έδωσαν την ευκαιρία στους κατοίκους του χωριού να επισκεφτούν σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Διοργανώνει δύο ετήσιες συγκεντρώσεις των συγχωριανών, όπως το καλοκαιρινό αντάμωμα που γίνεται κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού και τον ετήσιο χορό του συλλόγου που γίνεται στην περιοχή της Χαλκίδας.

Διοργανώνει εκδηλώσεις - βραβεύσεις τιμώντας πρόσωπα για τις υπηρεσίες στην ίδρυση - λειτουργία του συλλόγου καθώς και την κοινωνική προσφορά τους Κατόρθωσε, με τη βοήθεια όλων των Λαμαριωτών να δημιουργήσει ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στο χωριό όπου στεγάζονται τα γραφεία του συλλόγου, το αγροτικό ιατρείο και το λαογραφικό μουσείο εμπλουτισμένο με παλιά αντικείμενα των συγχωριανών.

Αρχές του 2006 ίδρυσε και διατηρεί χορευτικό τμήμα παραδοσιακών Ελληνικών χορών το οποίο στεγάζεται σε ενοικιασμένη αίθουσα στο Βασιλικό Χαλκίδας και διαθέτει 3 τμήματα. Παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων.

Διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό ιδιόκτητων παραδοσιακών στολών για τις ανάγκες των τμημάτων του.

Η δραστηριότητα του χορευτικού τμήματος είναι πολύ σημαντική, αφού στα 2 χρόνια περίπου της παρουσίας του έχει να επιδείξει αξιόλογες εμφανίσεις τόσο στις εκδηλώσεις του συλλόγου, όσο και σε άλλες εκδηλώσεις, όπως η γιορτή καλαμαριού στην Χιλιαδού και στα Δίρφεια 2007.

Όλα τα παραπάνω έχουν γίνει με τη συνδρομή και μόνο των Λαμαριωτών, η συνδρομή των οποίων είναι ο μοναδικός πόρος, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει βοηθηθεί ο σύλλογος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας.

Γι' αυτό και το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους συμπατριώτες για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση στο έργο της 25ετούς παρουσίας του συλλόγου. Τους ιδρυτές και πρωτεργάτες του συλλόγου για το έργο που δημιούργησαν και τους άφησαν και υπόσχονται να το συνεχίσουν. Τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, τη δασκάλα κα Αγραφιώτη Δήμητρα, τα παιδιά του χορευτικού για την προσπάθεια τους, την προσφορά τους και τη συμμετοχή στην επίτευξη των στόχων του συλλόγου, που συνεχίζουν να είναι.

Η διαρκής φροντίδα της συντήρησης του κτιρίου του συλλόγου και του λαογραφικού μουσείου, η καλή λειτουργία και καθιέρωση του χορευτικού τμήματος πέρα και από τα όρια του χωριού και των δραστηριοτήτων του συλλόγου, η αξιοποίηση του χώρου του Δημοτικού Σχολείου σε χώρο σχολικού μουσείου καθώς και χώρο φύλαξης των στολών του συλλόγου.

Στα πλαίσια λοιπόν των εθιμικών παραδόσεων αλλά και των άλλων δραστηριοτήτων ο Σύλλογος Λαμαριωτών, συνέβαλε στον εορτασμό των Φώτων με τα παραδοσιακά κάλαντα και το καθιερωμένο γλέντι ανήμερα τα φώτα.

Επίσης στις 12/1/2008 στο ΕVIΑ PALACE δόθηκε η καθιερωμένη πλέον χοροεσπερίδα με ιδιαίτερη αναφορά στα 25 χρόνια του συλλόγου όπου παρέστησαν οι βουλευτές Κατερίνα Περλεπέ, Αναστάσιος Λιάσκος, ο δήμαρχος Διρφύων Γιάννης Μπουροδήμος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μελά, Λάμπρου, ο δημοτικός σύμβουλος Αθ. Μάλλιαρης καθώς και σημαντικός αριθμός Λαμαριωτών και φίλων. Κόπηκε η πίτα του συλλόγου κα το χορευτικό τμήμα υπό την καθοδήγηση της δασκάλας Δήμητρας Αγραφιώτη παρουσίασε χορούς από την Εύβοια, Κύθηρα, Θράκη, Πόντο και Κρήτη εντυπωσιάζοντας για μία ακόμη φορά με την καλή εμφάνισή τους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου Απόστολου Κοκονού έγινε εκτενής αναφορά στον αείμνηστο πρόεδρο του συλλόγου Δημήτριο Κοκονό στον οποίο αφιερώθηκε και η βραδιά., και αναφέρθηκε στην προσφορά του και στη σημαντική του συμβολή στο έργο του συλλόγου και ειδικότερα, στην ίδρυση του λαογραφικού μουσείου, στην έκδοση του βιβλίου «Λάμαρη Ευβοίας» και την έκδοση του ημερολογίου - ατζέντα με τα στοιχεία και τα τηλέφωνα των Λαμαριωτών Έργα τα οποία θα φέρουν ανεξίτηλα τη σφραγίδα 'ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΚΟΝΟΣ'.

Δεν υπάρχουν σχόλια: