Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Οικολογικό έγκλημα στον Πισσώνα

Απρίλιος 2008
Μαύρες σημαίες σήκωσαν το πρωί της Κυριακής 2 Μαρτίου οι κάτοικοι του Πισσώνα στην κεντρική πλατεία του χωριού τους και διαμαρτυρήθηκαν για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή τους από ζωοτροφικές επιχειρήσεις.

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων άνοιξε ο Δήμαρχος Διρφύων Γιάννης Μπουροδήμος, ο οποίος χαρακτήρισε την επιχείρηση του Γιάννη Στεφανίδη μια σύγχρονη χαβούζα. Ενημερώσαμε είπε, όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και περιμένουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε. Αυτή η διαμαρτυρία δεν είναι τουφεκιά στον αέρα.

Μετά το τέλος της ομιλίας του Γιάννη Μπουροδήμου, φορείς και κάτοικοι της περιοχής έκλεισαν το δρόμο Αρτάκης - Στενής, στη διασταύρωση του Πισσώνα.

Έβαλαν στη μέση αυτοκίνητα και τρακτέρ, διακόπτοντας την κυκλοφορία για μία περίπου ώρα.

Στη συνέχεια, κομβόι από τρακτέρ και αυτοκίνητα κατευθύνθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης του Γιάννη Στεφανίδη, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουροδήμο, και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πισσώνα Δημήτρη Τρίκκα και κατέλαβαν την κεντρική είσοδο της επιχείρησης, όπου οι κάτοικοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους με τον τρόπο λειτουργίας της παρά πάνω επιχείρησης.

Στο μεταξύ οι κάτοικοι του Πισσώνα αποφάσισαν να περιφρουρούν την επιχείρηση με βάρδιες για να μην ξεφορτώσει κάποιο φορτηγό απόβλητα ζωοτροφικών επιχειρήσεων.

Μία από τις επόμενες δε ημέρες επισκέφτηκαν τον Νομάρχη Θανάση Μπουραντά αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους, Δημήτρη Τρίκκα, Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πισσώνα, Γιώργο Λάμπρου Αντιδήμαρχο και Δήμο Γιαννουκάκο, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πισσώνα, ζητώντας να μπει ένα τέλος σ' αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα και να κλείσουν όσες εταιρείες δεν λειτουργούν νόμιμα.

Όμως γιατί αναγκάστηκαν οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή να προβούν σ' αυτές τις δυναμικές κινητοποιήσεις;

α) Γιατί προκύπτει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και β) ο δήμος και οι κάτοικοι εξάντλησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτού του είδους.

Και να το ιστορικό της όλης υπόθεσης.

Στην περιοχή του Πισσώνα, όπως είναι γνωστό, δραστηριοποιούνται πολλές ρυπογόνες βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Ανάμεσα σ' αυτές περιλαμβάνονται οι εταιρείες Κελαϊδίτη, Αγγελάκη, Αγγέλου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εκτροφή και σφαγή κοτόπουλων και χοιρινών και η εταιρεία Α/φοι Στεφανίδη Ο.Ε. στην οποία είχε χορηγηθεί άδεια για επεξεργασία κοπριάς.

Εξ αιτίας του τρόπου λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων και του τρόπου διάθεσης των αποβλήτων, διαπιστώθηκε μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής του Πισσώνα και των γειτονικών Δήμων. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ζητήθηκε από το Δήμο αναλυτικός έλεγχος των επιχειρήσεων από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και επιβολή κυρώσεων για τις επιχειρήσεις που παρανομούν.

Πράγματι η Δ/νση Περιβάλλοντος με κλιμάκιο μηχανικών από τους Λάζαρο Αρδίζογλου και Κώστα Γεωργιτζίκη στο οποίο συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Δήμου Τάσος Καμαριώτης, προχώρησε σε έλεγχο όλων των επιχειρήσεων και συνέταξε πορίσματα τα οποία στάλθηκαν στην πολιτική ηγεσία και κοινοποιήθηκαν στον εισαγγελέα.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία Στεφανίδη δεν λειτουργούσε βάσει της άδειας που της είχε χορηγηθεί, αλά αντί για κοπριές από πτηνοτροφία και βουστάσια δεχόταν λάσπη βιολογικών καθαρισμών, αίματα από πτηνοσφαγεία, ζωικά απόβλητα σφαγείων, απόβλητα από βιομηχανίες της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής και «ένας θεός ξέρει» τι άλλο.

Η εταιρεία Κελαϊδίτη δεν επεξεργάζεται τα λύματα σε βιολογικό καθαρισμό αλλά τα διαθέτει απευθείας σε ανοιχτούς απορροφητικούς λάκκους σε έκταση 500 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να ρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα και να προκαλεί έντονη δυσοσμία.

Χαρακτηριστικά, η έκθεση αναφέρει ότι η συγκεκριμένη μονάδα ρυπαίνει όσο μια πόλη 80.000 κατοίκων. Επίσης βρέθηκαν μικρές μονάδες χωρίς άδεια λειτουργίας.

Μετά απ' όλα αυτά ζητήθηκε από το Δήμο να επιβληθούν κυρώσεις ανάλογα με τη σοβαρότητα των παραβάσεων, που να φτάνουν έως και στο κλείσιμο της εταιρείας ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ της οποίας η δραστηριότητα δεν είχε καμία σχέση με την άδεια λειτουργίας όπου της είχε χορηγηθεί: προκαλεί έντονη δυσοσμία στον Πισσώνα και ρυπαίνει ασύστολα τον υδροφόρο ορίζοντα, αφού όλα τα υγρά απόβλητα λόγω της φύσης των πετρωμάτων φτάνουν γρήγορα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Αντί όμως για επιβολή κυρώσεων που θα αναγκάσει τους επιχειρηματίες να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος και τους κατοίκους, οι οποίοι ούτε στα σπίτια τους δεν μπορούν να καθίσουν από τη δυσοσμία, επιβλήθηκε στην εταιρεία Στεφανίδη πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε κοροϊδία για τους κατοίκους, τον Δήμο, αλλά και για τους ίδιους τους υπαλλήλους της Δ/νσης Περιβάλλοντος που έκαναν την έρευνα, για αυτό από κει και πέρα οι κινητοποιήσεις ήταν μονόδρομος, καθώς και ο παραπέρα έλεγχος της μονάδας Στεφανίδη, όπου διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία δέχεται λάσπες βιολογικών καθαρισμών, απόβλητο ιδιαίτερα ρυπογόνο, το οποίο απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία για αδρανοποίηση.

Ζητούν λοιπόν ο Δήμος και οι κάτοικοι.

α) Την άμεση επέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών για να προστατευθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής
β) Δίνουν προθεσμία μέχρι τις 30 Μαρτίου για λήψη αποφάσεως προς την κατεύθυνση σφραγίσματος της μονάδας Στεφανίδη και ανάκληση όλων των αδειών διάθεσης λυμάτων σε ανοιχτούς απορροφητικούς λάκκους
γ) Όλα τα λύματα να επεξεργάζονται σε βιολογικούς καθαρισμούς
δ) Αν δεν γίνει αυτό θα υποβληθεί κοινή μήνυση με τους φορείς του Πισσώνα κατά όλων των υπευθύνων οι οποίοι εμπλέκονται στο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και θα γίνει καταγγελία στην επιτροπή περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, για το νομό, για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: