Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ




Ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Αλέξανδρο Κοντό.

Κυρίες και Κύριοι,

Με συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για θέματα, που αφορούν νέους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Όλους εσάς που μπορείτε, καλύτερα από τον καθένα, να καταλάβετε, αλλά και να ανταποκριθείτε με επιτυχία στις μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας στον αγροτικό τομέα.

Τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταβάλει, με μεγάλη υπευθυνότητα και συγκεκριμένο σχέδιο, μία ουσιαστική προσπάθεια στήριξης της αγροτικής δραστηριότητας, σε όλα τα πεδία.
Όταν αναλάβαμε καθήκοντα, γνωρίζαμε καλά τα προβλήματα που υπήρχαν, τις δυσκολίες που θα προέκυπταν στην πορεία, αλλά και τις προκλήσεις που ανοίγονταν στο μέλλον.

Για τον λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή δώσαμε έμφαση σε έναν πολύ καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Δώσαμε έμφαση στο να τονώσουμε την ψυχολογία του αγροτικού κόσμου, είτε αυτός απασχολείται στη γεωργία, είτε στην κτηνοτροφία, είτε στον κλάδο της αλιείας.

Με οργανωμένο πρόγραμμα και διαρκή συνεννόηση μαζί σας καταφέραμε έως τώρα να πετύχουμε πολλά.

Πάνω από όλα, όμως, καταφέραμε να βάλουμε τις βάσεις για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον.
Όλοι γνωρίζουμε πως σε διεθνές επίπεδο έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα.

Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει και τη χώρα μας.

Τώρα πια, είναι περισσότερο ξεκάθαρο από κάθε άλλη φορά, πως το μέλλον του αγροτικού τομέα εξαρτάται από την ευελιξία που θα επιδείξετε όλοι εσείς, που δραστηριοποιείστε σε αυτόν, απέναντι στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς, της εγχώριας ή της διεθνούς.

Σήμερα, στο στοίχημα
για τη γεωργία
και την κτηνοτροφία, είναι η ποιότητα.

Είναι η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.

Είναι η διακριτή ˝ταυτότητά˝ τους.

Είναι η δυνατότητα των ανθρώπων που απασχολούνται στον τομέα, δηλαδή όλων σάς, να κινηθείτε ως επιχειρηματίες, να λειτουργήσετε σε συλλογικές δράσεις και να επιδείξετε ευελιξία στις νέες συνθήκες.

Και ποιος μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα από εσάς σε αυτές τις προκλήσεις;

Σχεδόν όλους όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ σας γνωρίζω.

Έχουμε συναντηθεί στο Υπουργείο και αν όχι εκεί, τότε στις περιοχές σας, τις οποίες έχω επισκεφθεί.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω λοιπόν πως η παρουσία σας και η συμβολή σας στην προσπάθεια που κάνουμε ως Υπουργείο για ουσιαστική ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα είναι απαραίτητη και σημαντική.

Η νέα νοοτροπία που φέρνετε, η διάθεσή σας να είστε ενημερωμένοι και να λειτουργείτε με επιχειρηματικό πνεύμα, η θέλησή σας να κερδίσετε τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά σας είναι απαραίτητες στην προσπάθεια που κάνουμε.

Γι αυτό και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι δίπλα σας και εξαντλεί όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για να σας στηρίξουμε και να σας ενθαρρύνουμε στο δύσκολο, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό, έργο που επιτελείτε.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Κάρολου Παπούλια, που τίμησε όλους εσάς και εμάς που είμαστε δίπλα σας, με την πρόσφατη εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μία εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στους νέους αγρότισσες και αγρότες και ανέδειξε σε όλη την κοινωνία τον πολύτιμο ρόλο σας σε μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και που στόχο έχει την ανάπτυξη και την ευημερία στην ελληνική περιφέρεια.

Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής μας τους νέους αγρότες και μέχρι στιγμής έχουμε πάρει σημαντικά μέτρα στήριξής τους.

Με αποφάσεις μας, οι νέοι αγρότες, ως ασχολούμενοι αποκλειστικά με την αγροτική παραγωγή :

1. Δεν καταβάλουν, από το 2009, τη δαπάνη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών που ανήκουν για τη συμπλήρωση της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης, την οποία επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.


2. Δεν επιβαρύνονται κατά τη μεταβίβαση των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης με ποσοστό παρακράτησης, όπως προβλέπεται για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

3. Είναι δικαιούχοι κατανομής ατομικών δικαιωμάτων από το Εθνικό απόθεμα στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης προκειμένου να βοηθηθούν στην άσκηση των αγροτικών τους δραστηριοτήτων.

4. Δανειοδοτούνται με επιδοτούμενο επιτόκιο για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών και τις δαπάνες προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού. Μάλιστα σε πολλές περιοχές το επιτόκιο επιδοτείται σε ποσοστό 100%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές σε ποσοστό 70%.

5. Δανειοδοτούνται, με επιδοτούμενο επιτόκιο, για την αγορά γης καθώς και των αγροτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε αυτήν και επιδοτείται ακόμα και το κόστος της Μελέτης και της επίβλεψης των αγροτικών κατασκευών τους σε ποσοστό 70% .

Πέραν αυτών, οι νέοι αγρότες έχουν προτεραιότητα ένταξης σε όλα τα μέτρα των δύο Επιχειρησιακών προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

α) Του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και

β) του Επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας.

Συγκεκριμένα μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα:

1. Των νέων γεωργών και να λάβουν το προβλεπόμενο πριμ πρώτης εγκατάστασης .

2. Στα σχέδια βελτίωσης προκειμένου να εκσυγχρονίσουν-επεκτείνουν τη γεωργική τους εκμετάλλευση.

3. Στην παροχή γεωργικών συμβουλών από εξειδικευμένους Γεωπόνους, Κτηνιάτρους, Ιχθυολόγους, Δασολόγους κ.ά. για την ορθολογική λειτουργία και ανάπτυξη της γεωργικής τους εκμετάλλευσης.

4. Στην κατά προτεραιότητα ένταξή τους στα προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

5. Στην αξιοποίηση των μέτρα του Επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας για αγορά και εκσυγχρονισμό των αλιευτικών τους σκαφών.

6. Με την συμμετοχή τους σε αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών μπορούν να τύχουν οικονομικών ενισχύσεων για δράσεις προώθησης-προβολής και εμπορίας των αγροτικών τους προϊόντων, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Είναι, δε, ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η επεξεργασία των προγραμμάτων γίνεται, όπως δεσμευθήκαμε, από Επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποί σας.



Φίλες και Φίλοι,

Η πολιτική που υλοποιούμε κινείται προς δύο κατευθύνσεις.

Πρώτον, δίνουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους της περιφέρειας, ή σε αυτούς που θέλουν να εγκατασταθούν εκεί, ώστε να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα.

Να κάνουν βιώσιμε εκμεταλλεύσεις, να διασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα για τις οικογένειές τους και να συμβάλουν στη συγκράτηση του κοινωνικού ιστού της ελληνικής υπαίθρου, βοηθώντας στην ανάπτυξη της.

Δεύτερον, εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να σας στηρίξουμε στην προσπάθεια που κάνετε και τον ρόλο που αναλαμβάνετε.

Είμαστε δίπλα σας στις δυσκολίες και μαζί υλοποιούμε μία πολιτική που δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία στον τόπο μας.

Γνωρίζουμε πως αναγνωρίζετε τις προσπάθειές μας και σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη σας.

Είμαστε δίπλα σας, γιατί μαζί έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά.

Καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: