Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ


Με επιτυχία που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων πραγματοποιήθηκε η 1η Πανελλήνια Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων Γυναικείων Συνεταιρισμών της χώρας.
Οι εκθεσιακοί χώροι Ζαππείου Μεγάρου πλημμύρισαν από σπιτικές γεύσεις, από παραδοσιακά τοπικά εδέσματα, (χειροποίητα ζυμαρικά, πίτες, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ηδύποτα κ.α.) φτιαγμένα με τοπικά υλικά και πατροπαράδοτες παραδοσιακές συνταγές που φέρουν την ξεχωριστή σφραγίδα της ποιότητας. Παραδοσιακές στολές και πήλινα διακοσμητικά συμπλήρωσαν το σκηνικό της 1ης Πανελλήνιας Έκθεσης στην οποία δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 80 Γυναικείοι Συνεταιρισμοί από κάθε γωνιά της επικράτειας.
Την 1η Πανελλήνια Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων Γυναικείων Συνεταιρισμών εγκαινίασε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτριος Σιούφας ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύτιμη συνεισφορά της γυναίκας στην ελληνική οικογένεια, στην Περιφέρεια και στην εν γένει ανάπτυξη της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελληνική Βουλή αφιέρωσε Ειδική Συνεδρία στην Ελληνίδα αγρότισσα της υπαίθρου. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διοργάνωση της 1ης Πανελλήνιας Έκθεσης καθώς και τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς για την αξιόλογη δραστηριότητα που παρουσιάζουν και τόνισε ότι η Ελληνική Πολιτεία αναπτύσσει μηχανισμούς περαιτέρω στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο.
Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός αναφέρθηκε στις πολιτικές στήριξης που ακολουθεί το Υπουργείο για την Ελληνίδα αγρότισσα ώστε να παραμείνει στον τόπο της και να ανταποκριθεί στον πολυδιάστατο ρόλο της.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους τόνισε ότι η 1η Πανελλήνια Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων Γυναικείων Συνεταιρισμών δίνει το περιεχόμενο και τη δέουσα αξία στη γυναίκα της υπαίθρου που έχει πρωταγωνιστική συμμετοχή στην παραγωγή της γης, στην κάρπωση και στην προσφορά προς την κοινωνία.
Η ευκαιρία-πρόκληση που παρουσιάζεται στη σύγχρονη εποχή για τη γυναίκα της υπαίθρου είναι μεγάλη, επισήμανε ο κ. Κιλτίδης, σήμερα που η ιστορία αλλάζει σελίδα και ξαναδείχνει την ανάπτυξη και αναγέννηση της υπαίθρου με σταθερά γνωρίσματα συνέχειας και προοπτικής.
Σήμερα το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ύπαιθρο.
Για την προοπτική των Γυναικείων Συνεταιρισμών μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης ο οποίος τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας και μιας πιο στενής και δημιουργικής συνεργασίας με τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς, με κοινό τόπο αναφοράς και τη Δ΄ Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013 όπου προβλέπονται σημαντικά προγράμματα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι το πετυχημένο εγχείρημα της έκθεσης Παραδοσιακών Προϊόντων θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, με τη διοργάνωση της Έκθεσης κάθε δεύτερη χρονιά της Agrotica, και με τη λειτουργία της ενδεχομένως στις έδρες των 13 Περιφερειών της χώρας.
Επίσης ο κ. Κιλτίδης σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί Δίκτυο Γυναικείων Συνεταιρισμών και για θέματα ενημέρωσης και κατάρτισης σημαντική βοήθεια θα τους προσφέρουν τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν η Γενική Γραμματέας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ευγενία Τσουμάνη, ο Ειδικός Γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνα Νικολοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: