Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός στα Εγκαίνια της 1ης Πανελλήνιας Έκθεσης Παραδοσιακών Προϊόντων Γυναικείων Συνεταιρισμών που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο,
1 και 2 Σεπτεμβρίου 2008 στο Ζάππειο Μέγαρο

Φίλες αγρότισσες, Γυναίκες της Υπαίθρου,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Σε συνέχεια της εξαιρετικής πρωτοβουλίας της Βουλής των Ελλήνων και ιδιαίτερα του Προέδρου της, ο οποίος κατάγεται από αγροτική οικογένεια, να τιμήσει σε ειδική συνεδρίαση την Ελληνίδα αγρότισσα εγκαινιάζουμε σήμερα την 1η Πανελλήνια Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων Γυναικείων Συνεταιρισμών.
Η αγρότισσα και γενικότερα η Γυναίκα της Υπαίθρου διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει ένα σοβαρό και αξιόλογο ρόλο στην αγροτική οικονομία και αποτελεί το στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας και κοινωνίας.

Είναι εκείνη η γυναίκα που δίνει καθημερινά το δικό της δύσκολο αγώνα στην ελληνική περιφέρεια, που διαχρονικά έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέρχεται με επιτυχία στα παράλληλα καθήκοντά της, στο σπίτι, στο χωράφι, στην τοπική κοινωνία.

Είναι εκείνη η γυναίκα, που ήταν και είναι ο αφανής ήρωας της ελληνικής περιφέρειας, αλλά με ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία και γενικότερα στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.


Οι γυναίκες της υπαίθρου στην Ελλάδα, καταλαμβάνουν ήδη και είναι πολύ σημαντικό αυτό, ένα σημαντικό ποσοστό του ενεργού αγροτικού πληθυσμού, όχι σαν απλοί βοηθοί του αγρότη, αλλά σαν συνεργάτες, συνεταίροι και πλέον σαν ανεξάρτητοι επαγγελματίες.

Αυτήν την προσφορά την αναγνωρίζουμε και την τιμάμε με πολιτικές στήριξης και με πρωτοβουλίες ενθάρρυνσής της, ώστε στο μέλλον, να έχει ακόμα πιο δυναμικό ρόλο και να βρει τη θέση που δικαιωματικά της αξίζει.

Κι αυτό γιατί οι γυναίκες της υπαίθρου, αποτελούν ένα δυναμικό της ελληνικής περιφέρειας, που διαπιστωμένα πλέον, μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του αύριο.


Μπορεί να επιδείξει σύγχρονο επιστημονικό πνεύμα στην αγροτική και αγροβιοτεχνική δραστηριότητα.

Μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του νέου έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, που απαιτεί ποιοτικά προϊόντα.

Μπορεί να προστατεύσει την αγροτική μας παράδοση και να την μετατρέψει σε όχημα για το μέλλον.

Η δυναμική τους παρουσία αποδεικνύεται μέσα από την δραστηριοποίησή τους στους Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που αποτελούν ζωντανό κύτταρο της ελληνικής περιφέρειας.
Που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της αγροτικής οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα, ήδη, βιώνουμε τη μετάβαση από το παραδοσιακό μοντέλο γεωργίας σε πιο σύγχρονα πρότυπα, όπου η ποιότητα των προϊόντων και ο καταναλωτής έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας θα καθορίζεται πλέον από τα νέα διατροφικά πρότυπα και την ύπαρξη μιας γεωργίας φιλικής προς το περιβάλλον.

Η Ελληνική Γεωργία είναι παρούσα στην αφετηρία αυτής της νέας μεταρρύθμισης του αγροτικού τομέα, όπου το ζητούμενο είναι η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, προσαρμοσμένων στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες.

Εδώ έρχεται να ενταχθεί η παρουσία και η συνεισφορά της Γυναίκας της Υπαίθρου και των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Προς την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του ρόλου, κινούνται οι πολιτικές και οι στόχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέλουμε τη γυναίκα-αγρότισσα ενημερωμένη και δραστήρια, συνειδητοποιημένη για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εφαρμόζουμε πολιτικές για την προστασία και τη στήριξή της, έτσι ώστε να παραμείνει στον τόπο της και να ανταποκριθεί στον πολυδιάστατο ρόλο της.

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην κάλυψη ευρύτερων εκπαιδευτικών, κοινωνικών και οικονομικών αναγκών των αγροτισσών μέσα από τη διεξαγωγή των προγραμμάτων ενημέρωσης, πληροφόρησης και κατάρτισής τους.
Στόχος μας είναι να βελτιώσουν συγκεκριμένες δεξιότητες, αλλά και την απόδοση των αγροτικών τους επιχειρήσεων, όπως είναι οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως σήμερα λειτουργούν περίπου 140 αγροτικοί και οικοτεχνικοί γυναικείοι συνεταιρισμοί.
Την τελευταία δε τετραετία, είναι σημαντικό ότι έχουν ιδρυθεί είκοσι ένας περισσότεροι συνεταιρισμοί σ’ όλη την Ελλάδα, από το Ηράκλειο της Κρήτης έως τον Έβρο.

Είναι αξιοσημείωτο δε το γεγονός ότι με τις πολιτικές στήριξης που προσπαθούμε συνεχώς να ενδυναμώνουμε, οι γυναίκες της υπαίθρου επιδεικνύουν ένα όλο και πιο αυξανόμενο ενδιαφέρον για να λειτουργήσουν συλλογικά.
Για να μπουν πιο δυναμικά στο κλίμα της εποχής και να κάνουν πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους, βελτιώνοντας συνεχώς τις γνώσεις και της δυνατότητές τους.
Ήδη πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει σωρεία αιτημάτων από γυναικείους συνεταιρισμούς και τα ικανοποιούμε, για ενημέρωση, για κατάρτιση, για οικονομική στήριξη, με σκοπό τη δημιουργία και άλλων γυναικείων συνεταιρισμών.
Άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου μας, είναι η καλύτερη δικτύωση των γυναικείων συνεταιρισμών, με σκοπό την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους στην αγορά.
Παράλληλα πρέπει να σας πω ότι είναι ήδη έτοιμο -και από σήμερα ξεκινάει η διανομή του -ενημερωτικό έντυπο με όλους τους γυναικείους συνεταιρισμούς, το οποίο διατίθεται δωρεάν στο καταναλωτικό κοινό, αλλά και σ’ όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας.
Έτσι θα υπάρχει μία πλήρης ενημέρωση για τη δράση των γυναικείων συνεταιρισμών και για τα εξαιρετικά προϊόντα, που οι γυναικείοι συνεταιρισμοί παράγουν και διακινούν.

Πέραν αυτών, η στρατηγική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη της γυναίκας-αγρότισσας, συνεχίζεται και εντατικοποιείται στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-1013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».


Στο πρόγραμμα εμπεριέχονται δράσεις, που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και δίνονται ειδικά κίνητρα, για την ενίσχυση της εισόδου των γυναικών στην αγορά εργασίας του αγροτικού τομέα, μέσα από νέες πρωτοβουλίες, που περιλαμβάνουν τους τομείς του τουρισμού και της οικοτεχνίας.





Φίλες και φίλοι,

θεωρούμε ότι μέσα από μία μεγαλύτερη γυναικεία προσφορά εργασίας στον αγροτικό τομέα -πέραν του ότι δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης των γυναικών στην ύπαιθρο- επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες.
Κυρίως όμως πρέπει να τονίσουμε ότι μέσα από την απασχόληση της γυναίκας αγρότισσας στηρίζεται αποτελεσματικά η διατήρηση και η στήριξη του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική περιφέρεια.

Επιπρόσθετα οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν και ενδιαφέρονται να στηρίξουν τον πολισμό μας, την παράδοση και το περιβάλλον, ενώ αντιλαμβάνονται με ιδιαίτερη ευαισθησία την ευθύνη των στόχων μας για ποιοτική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.
Για τους λόγους αυτούς, πιστεύουμε πως αυτός ο πολυδιάστατος ρόλος της Ελληνίδας αγρότισσας πρέπει και μπορεί να προστατευθεί, αλλά και να ενισχυθεί περισσότερο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η πολιτική μας, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία ενός πλαισίου στήριξης για την ενδυνάμωση του ρόλου και της θέσης της Ελληνίδας αγρότισσας στο σύγχρονο αγροτικό γίγνεσθαι και της συμμετοχής της στην αειφόρο αγροτική ανάπτυξη.

Συγχαίρουμε λοιπόν τις γυναίκες της υπαίθρου που για άλλη μία φορά σήμερα παρουσιάζουν τα εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς τους, τις καλούμε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, προσπάθειές στις οποίες έχουν στο πλευρό τους την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων.


Σας ευχαριστώ λοιπόν για τη συμμετοχή σας , συγχαίρω την υπηρεσία οικιακής αγροτικής οικονομίας του Υπουργείου μας για την προσπάθεια που καταβάλει, της στήριξης των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών και τη πραγματοποίηση αυτής της σημερινής εκδήλωσης και καλώ στο βήμα τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: