Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Εγκρίθηκε η έκθεση για την ανάπτυξη της γεωργίας στις ορεινές περιοχές.

Δεκτές οι τροπολογίες του ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Γκλαβάκη για τις ορεινές πυρόπληκτες περιοχές.



Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για την ανάπτυξη της γεωργίας στις ορεινές περιοχές. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης τόνισε ότι “σε ορισμένα Κράτη Μέλη όπως στην Αυστρία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία και στην Iσπανία, οι ορεινές περιοχές καλύπτουν τμήμα μεγαλύτερο από το 50% της επικράτειας τους και ότι στις εν λόγω περιοχές ο αγροτικός πληθυσμός παραμένει σημαντική συνιστώσα. Ιδίως στη χώρα μας, οι ορεινές περιοχές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κτηνοτροφία, και συγκεκριμένα με την αιγοτροφία και την προβατοτροφία”.



Με τις τροπολογίες του, που έγιναν δεκτές, ο κ. Γκλαβάκης δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην υιοθέτηση μέτρων για την διατήρηση του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές αλλά κυρίως στην λήψη ειδικής μέριμνας για τους κτηνοτρόφους των πυρόπληκτων ορεινων περιοχών, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές απαιτούν περιορισμένη χρήση για την επόμενη πενταετία.



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ορεινές περιοχές έχουν πολλά ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως απότομες πλαγιές, υψομετρικές διαφορές, διάβρωση του εδάφους, που τις κάνουν να μειονεκτούν έναντι άλλων περιοχών τις Ευρωπαικής Ένωσης. Οι δύσκολες συνθήκες παραγωγής για τη γεωργία, το αυξημένο κόστος των μεταφορών, το ελλειπές δίκτυο μεταφορών και επικοινωνιών αλλά και το χρονικό και οικονομικό κόστος της μεταφοράς προσώπων και υπηρεσιών είναι μερικά από τα αίτια που επηρεάζουν όλους τους τομείς της οικονομίας αυτών των περιοχών αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών που ζουν σε αυτές.



Ταυτόχρονα όμως, οι παραγωγοί των ορεινών περιοχών μπορούν να επωφεληθούν από ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά που διαθέτουν, όπως μακρά παράδοση στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προιόντων και γνώση για την αειφόρο εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων και λιβαδιών. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να ενισχυθούν και να αξιοποιηθούν ως πλεονέκτημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της πολιτιστικής τους ταυτότητας.



Ο κ. Γκλαβάκης τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πολιτικές για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών χωρίς όμως να επιτυγχάνεται ο στόχος. Χρειάζεται λοιπόν μια συνολική στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων περιοχών, θα δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην διατήρηση του πληθυσμού σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: