Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Η γιορτή της Αγίας Τριάδας

Κατ' εξοχήν Διρφυακή, η γιορτή της Αγίας Τριάδος, μιας και γιορτάζουν πέντε χωριά του δήμου Διρφύων.
Η Κάτω Στενή, η Αμφιθέα, οι Στρόπωνες, ο Πούρνος και το Μαυρόπουλο, ντύθηκαν στα γιορτινά τους και γιόρτασαν με κατάνυξη, αλλά και με γλέντι την Άγια αυτή μέρα.

Κάτω Στενή.
Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος στην ενορία Κάτω Στενής η εορτή του Αγίου Πνεύματος.
Πλήθος κόσμου, ίσως και πάνω από χίλια άτομα, παρακολούθησε τον μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου, του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου Νικόδημου Ευσταθίου και πολλών κληρικών. Μετά το πέρας του εσπερινού και της περιφοράς της Αγίας Εικόνας, ο Ιερέας π. Τσουνής Γεώργιος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, πρόσφεραν φαγητό στους πιστούς (κρέας με μανέστρα), ενώ υπήρχαν και σουβλάκια με μπύρα και αναψυκτικά, που μπορούσαν να αγοράσουν οι πιστοί Ακολούθησε γλέντι και χορός στην αυλή της εκκλησίας με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας μέχρι αργά τα μεσάνυχτα. Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του, επαίνεσε τον ιερέα της ενορίας και το εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την άρτια οργάνωση, καθώς και τον πρωτοψάλτη Σπύρο Σιμιτζή και εξέφρασε την ευχαρίστηση του για την αθρόα προσέλευση του κόσμου.
Ο ιερέας του χωριού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του, τον πρωτοσύγκελο και τους άλλους πατέρες, καθώς και όλο τον κόσμο. Ευχαρίστησε τους κτηνοτρόφους της περιοχής που πρόσφεραν τα ζώα τους για το φαγητό(18 αρνιά), τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στενής για την βοήθεια και συμπαράσταση, αλλά και όλους τους πιστούς; για την ηθική και οικονομική ενίσχυση στα έργα του Ναού. Την άλλη μέρα (16-6) ανήμερα, τελέστηκε θεία Λειτουργία και αρτοκλασία.

Αμφιθέα.
Στην Αμφιθέα τελέστηκε Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτου Τιμόθεου Μπαϊμπάκη, του εφημέριου Αμφιθέας Κωνσταντίνου Σίδερη και του εφημέριου Καθενών Πέτρου Αντωνίου.
Με το πέρας του Εσπερινού έγινε η περιφορά της εικόνος και στη συνέχεια οι πιστοί κάθισαν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας και στους περιβάλλοντες δρόμους όπου είχαν στρωθεί τραπέζια, και έφαγαν το αγιασμένο φαγητό που είχε ετοιμάσει η εκκλησιαστική επιτροπή (Μοσχάρι με κριθαράκι)και ήταν προσφορά του Συλλόγου Αμφιθεατών Ευβοίας Νομού Αττικής.
Οι παρευρισκόμενοι έφαγαν ήπιαν και χόρεψαν μέχρι αργά με τη συνοδεία στερεοφωνικού συγκροτήματος.
Περίπου χίλιοι πιστοί προσήλθαν εκκλησιάστηκαν και παρευρέθηκαν στο γλέντι.
Την άλλη μέρα (ανήμερα) στις 16-6-2008 τελέστηκε θεία Λειτουργία και αρτοκλασία.
Στις 13 και 14 (παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί) τελέστηκε μνημόσυνο από το Σύλλογο Αμφιθεατών, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των κεκοιμημένων δωρητών, ευεργετών και μελών του Συλλόγου.
Την Κυριακή το πρωί, 15-6, «Της Πεντηκοστής» έγινε θεία Λειτουργία, στην οποία έγινε αρτοκλασία από τον Σύλλογο Αμφιθεατών όπου παρευρίσκοντο ο πρόεδρος τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου και πολύς κόσμος.
Με το τέλος της θείας Λειτουργίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου εκφώνησε ομιλία την οποία δημοσιεύουμε.

Ο Σύλλογος Αμφιθεατών Ευβοίας έχει ζωή 26 χρόνων. Πιστεύουμε ότι η ίδρυση του ήταν μεγάλη ευλογία του θεού για το χωριό μας.
Από το καταστατικό μας, το οποίο εμείς είχαμε συντάξει ως νόμο του, εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών, είναι Κοινωνικό-Φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο.
Η δράση του μέχρι σήμερα, είναι πολύ ικανοποιητική.
Έχει βραβεύσει πολλούς μαθητές, όταν λειτουργούσε το Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας, για να επαυξήσει την ευγενή άμιλλα και την προκοπή τους.
Το επέτυχε με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Έκτισε το τριώροφο Πνευματικό Κέντρο του και αποτελεί το στολίδι του χωριού. Χωρίς καμία επιχορήγηση ή επιδότηση από πουθενά.
Συμπαραστάθηκε με πολύ μεγάλα ποσά σε εκατομμύρια δραχμές τότε και με χιλιάδες ευρώ μετέπειτα, στην ανέγερση και αποπεράτωση της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδος, με δικά του χρήματα.
Έφερε στο εξωκλήσι Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος από τον αγωγό Στενής-Αμφιθέας και κατασκεύασε υπόγεια παροχή νερού, μήκους 1200 μέτρων, και έκτισε την πρώτη βρύση στο ωραίο αυτό εκκλησάκι του χωριού μας, που τότε δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα κατασκευής έργων. Εκεί κάτω απ' τη σκιά του πελώριου και ολοστρόγγυλου πουρναριού του. Μετέβαλε την ξεραΐλα σε τόπο δροσιάς και αναψυχής.
Δεν αναφερόμαστε στη σοβαρή οικονομική βοήθεια που προσφέρει ο Σύλλογος σε ασθενείς - απόρους και ενδεείς ανθρώπους. Αυτό το γνωρίζει ο θεός. Και είναι καταγραμμένο στον Ουρανό, αλλά και στα δικά μας βιβλία του Συλλόγου.
Θέσπισε και δημιούργησε το Πανηγύρι της σημερινής βραδιάς της Πεντηκοστής με δικά του έξοδα και φαγητό δωρεάν από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεως του Συλλόγου μας.
Στη συνέχεια ανέλαβε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αμφιθέας. Συνεχίζει και θα συνεχίζει και μάλιστα γίνεται με μεγάλη επιτυχία.
Ο Σύλλογος προσφέρει τα χρήματα κάθε χρόνο. Τη φροντίδα, τη μέριμνα, τον κόπο, την ετοιμασία, το μαγείρεμα και όλα τα απαραίτητα γενικά έχει αναλάβει η Εκκλησία με πρωτοστάτη τον ακούραστο ιερέα μας π. Κων/νο Σίδερη με συμπαραστάτες το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και γυναίκες και άνδρες του χωριού μας.
Όλοι μας τους συγχαίρουμε εγκάρδια και τους ευχαριστούμε για τη σπουδαία και μεγάλη προσφορά τους. Είμαστε μαζί τους και γνωρίζουμε καλά πόσο δύσκολο είναι να ετοιμαστεί φαγητό ωραίο, εύγευστο για χίλια και περισσότερα άτομα.
Η Εκκλησία μας έχει πολλές ανάγκες. Πρέπει να τη στηρίζουμε. Όλοι πρέπει να προσφέρουμε το κατά δύναμη. Να δίνουμε με χαρά και απλοχεριά όσο μπορούμε. Να μην τσιγκουνευόμαστε για την Εκκλησία. Ο θεός θα το ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο με υγεία και ευλογίες πολλές, αλλά και στον Ουρανό.

Ξεκινήσαμε και φτιάχνουμε και εμπλουτίζουμε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας εδώ στο διπλανό κτήριο του Πνευματικού μας Κέντρου. Στο ισόγειο και στον δεύτερο όροφο.
Αρκετοί από σας έχουν προσφέρει διάφορα αντικείμενα. Περιμένουμε όλοι να προσφέρουν ό,τι παραδοσιακό υπάρχει.
Όλα όσα προσφέρονται στο Λαογραφικό καταγράφονται σε βιβλίο με τα ονόματα του δωρητού και με σύντομο ιστορικό. Επάνω ή στο πλάι θα αναγράφεται και ο δωρητής. Σε πολλά χωριά έχουν γίνει Λαογραφικά Μουσεία. Ένα πολύ αξιόλογο είναι και το μουσείο Λάμαρης.
Περιμένουμε να φέρετε τα Δώρα σας να τα τακτοποιήσουμε σε ωραίες θέσεις και να μας αξιώσει ο θεός να κάνουμε τα εγκαίνια του Μουσείου Αμφιθέας.
Δικό σας είναι. Εμείς ανοίγουμε το δρόμο. Εμείς βάζουμε τις βάσεις. Εσείς θα το χαρείτε, βσείς θα το καμαρώνετε.
Δεν κάνουμε προβολή. Σας ενημερώνουμε να γνωρίζετε. Προχωρούμε αθόρυβα. Δεν βροντάμε σαν «κύμβαλα αλλαλάζοντα». Κάνουμε το έργο μας με σύνεση, με προσοχή και πρόγραμμα.
Ας προσέξουμε λίγο τον βίο μας. Τι κάνουμε, τι θα κάνουμε όσο μας αφήνει ο θεός στην πρόσκαιρη ζωή. Στοπ στις πολλές καθημερινές αμαρτίες. Αμαρτάνουμε με τις σκέψεις, με το νου, με τα λόγια και με τα έργα, κάθε ώρα και στιγμή.
Έχουμε σώμα και ψυχή. Κάποια στιγμή όλοι φεύγουμε. Μικροί και μεγάλοι. Ξέρουμε ότι θα φύγουμε. Αυτό είναι βέβαιο. Δεν ξέρουμε πότε.
Το σώμα μετά παρέλευση καιρού διαλύεται. Η ψυχή είναι αθάνατη. Αυτή δίνει τη ζωή στο σώμα. Παρουσιάζεται ενώπιον του θεού. Κρίνεται κατά τα έργα της. Είθε όλοι οι άνθρωποι να καταταχθούν με τους Δικαίους. Στην αιώνια χαρά και απόλαυση.
Η Εκκλησία μας καλεί όλους. Σωτηρία μας είναι μόνο η Εκκλησία. Έξω από αυτή σωτηρία δεν υπάρχει. Η Εκκλησία είναι η Κιβωτός. Αυτή μόνο σώζει.
Εκκλησία δεν είναι το κτήριο μόνο, αλλά και το τι διδάσκει. Πού και πώς το διδάσκει και το ενεργεί.
Σήμερα γονατιστοί όλοι μας ακούσαμε τα θεόπνευστα λόγια της Πεντηκοστής. Το Πανάγιο Πνεύμα σαν πύρινες γλώσσες κάθισε στους Αποστόλους και σε όλους τους 120 που ήσαν συνηγμένοι στο Υπερώον προσκαρτερούντες και προσευχόμενοι. Πήγε και στους 120 σε γυναίκες και άνδρες. Τους φώτισε. Τους γέμισε σοφία, χαρά, θάρρος, δύναμη. Αυτόματα, αμέσως γέμισαν θεολογία. Ομιλούσαν όλοι τους και τις 18 γλώσσες του κόσμου εκείνης της εποχής. Σε μια στιγμή αμέσως, από αγράμματοι έγιναν σοφοί και επιστήμονες. Από ψαράδες διδάσκαλοι. Από δειλοί και φοβισμένοι ανδρείοι και άφοβοι.
Άλλαξε όλο το είναι τους.
Από το μεγάλο θόρυβο του ερχομού του Αγίου Πνεύματος τρόμαξαν όλοι στην Ιερουσαλήμ. Ξένοι και ντόπιοι. Έτρεξαν όλοι και επήγανε στο Υπερώον. Εκεί στους Αποστόλους και Μαθητές, οι οποίοι προσκαρτερούντες και προσευχόμενοι περίμεναν την επαγγελία του Αγίου Πνεύματος.
Πεντηκοστή ημέρα από της Αναστάσεως, γύρω στις 9 η ώρα πρωινή. Είδε ο κόσμος και θαύμασε.
Οι αγράμματοι Μαθητές ομιλούσαν και θεολογούσαν εν παρρησία.
Ενθουσίασαν τον κόσμο που ήρθε να δει τι συμβαίνει. Φωτίστηκαν και αυτοί. Πίστεψαν εκείνη την ημέρα 3000 άνθρωποι.
Θαύμα θαυμάτων! Τι κάνει το Πνεύμα το Άγιο που όπου θέλει πάει! Τα αδύνατα δυνατά. Τα ασθενή ισχυρά. Τα μωρά ευφυή. Το Πανάγιο Πνεύμα γλυκαίνει τις καρδιές των ανθρώπων. Παράκλητε Αγαθέ, Πανάγιων Πνεύμα ελθέ και σκήνωσον εν ημίν και καθάρισαν ημάς από πάσης κηλίδος και σώσον αγαθέ τας ψυχάς ημών. Αμήν.

Στρόπωνες.
Στις Στρόπωνες τελέστηκε εσπερινός και περιφορά εικόνος χοροστατούντος του εφημέριου Στροπώνων π. Μπακρή Θεόδωρου.
Ανήμερα τελέστηκε θεία Λειτουργία και αρτοκλασία και μετά τη πέρας της Λειτουργίας, στήθηκε γλέντι που κράτησε μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.
Το φαγητό είχε ετοιμάσει ο πολιτιστικός Σύλλογος των Στροπώνων, και περιελάμβανε κατσίκι με ρύζι, βρασμένο σε καζάνια. Επίσης σαλάτες, πίτες κ.λ.π όλα προσφορά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, ενώ τα κατσίκια τα είχαν προσφέρει κτηνοτρόφοι των Στροπώνων.
Τα 700 περίπου άτομα που παρευρέθηκαν στη γιορτή χόρεψαν και γλέντησαν με τη συνοδεία στερεοφωνικού συγκροτήματος.

Πούρνος.
Στον Πούρνο, την παραμονή τελέστηκε εσπερινός και έγινε η περιφορά της εικόνας. Με το τέλος του εσπερινού, ο κόσμος παρέμεινε στην αυλή της εκκλησίας, όπου η εκκλησιαστική επιτροπή είχε ετοιμάσει σε καζάνια κρέας(προβατίνα) με μανέστρα. Το κρέας ήταν προσφορά διαφόρων κτηνοτρόφων από τον Πούρνο. Επίσης στο χώρο υπήρχαν και σουβλάκια και μπύρες που μπορούσε να αγοράσει όποιος ήθελε. Μετά το φαγητό ακολούθησε γλέντι και χορός με τη συνοδεία στερεοφωνικού συγκροτήματος. Τα 400 έως 500 άτομα που είχαν παρευρεθεί στη γιορτή χόρεψαν και γλέντησαν μέχρι τις 3 π. μ. περίπου.
Ανήμερα στις 16-6, τελέστηκε θεία Λειτουργία, όπου εκτός του εφημέριου Πούρνου, παρευρέθηκε και χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, σαν εκπρόσωπος της Μητρόπολης Χαλκίδος, ενώ έγινε και αρτοκλασία.

Μαυρόπουλο.
Εσπερινός τελέστηκε την παραμονή 15-6 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μαυρόπουλο, χοροστατούντος του πατρός Θεαγένη (εφημέριος Μίστρου).
Ακολούθησε περιφορά της εικόνας ενώ έγινε και αρτοκλασία.
Πολύς κόσμος παραβρέθηκε στη γιορτή, κυρίως Μαυροπουλαίοι, οι οποίοι τιμούν τη γιορτή του χωριού τους και θεωρείται μια απ' τις ημέρες σύναξης των χωριανών, μετά βέβαια από του «Βροντά» που από εκεί δεν λείπει σχεδόν κανένας Μαυροπουλαίος.
Την άλλη μέρα (16-6) ανήμερα της γιορτής τελέστηκε θεία Λειτουργία και αρτοκλασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: