Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Μεγάλα πρόστιμα για τους ρυπαντές του Πισσώνα.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 245.000 ευρώ, επέβαλλε το Υπουργεί ΠΕΧΩΔΕ σε πέντε επιχειρήσεις του νομού, έπειτα από τις περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε αυτές, κατόπιν εντατικών ελέγχων που διενήργησαν το τελευταίο διάστημα οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Ευβοίας.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για επιχειρήσεις οι εγκαταστάσεις των οποίων βρίσκονται στον Πισσώνα του Δήμου Διρφύων και δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ή επεξεργασία πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και για μια επιχείρηση παραγωγής οργανικών λιπασμάτων.
Τα πρόστιμα που κυμαίνονται από 90.000 έως 15.000 ευρώ, αφορούν κυρίως λειτουργία χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, παράβαση των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων, ελλιπή ή πλήρως ανύπαρκτη επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων, ανεξέλεγκτη καύση αποβλήτων σε υπαίθριο χώρο, καθώς και ρύπανση από πλημμελώς συντηρούμενους κλιβάνους αποτέφρωσης αποβλήτων
Το θέμα της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Πισσώνα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις κατά το τελευταίο διάστημα, έπειτα και από την ευρεία δημοσιοποίησή του, μέσω του τοπικού και αθηναϊκού τύπου
Οι έλεγχοι που διενεργούσαν το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας ήταν εντατικοί και είχε αποφασιστεί να υπάρξει μηδενική ανοχή απέναντι σε όσους αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συνεχίζουν να ρυπαίνουν.
Σε πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε μάλιστα καταστεί σαφές ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και ότι έχουν υπάρξει ήδη τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της κατάστασης. Παράλληλα τονίστηκε ότι δεν θα υπάρξει δισταγμός ακόμα και για την επιβολή παύσης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων που παρά τις προειδοποιήσεις και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα εξακολουθούν να ρυπαίνουν.
Αναλυτικά οι επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι οι εξής.
1)…90.000 ευρώ στην εταιρεία «Δ. ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Α.Ε., γιατί λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντικές εγκρίσεις, ενώ κατά την αυτοψία των Επιθεωρητών διαπιστώθηκε η αποθήκευση – διάθεση ιλύος στο έδαφος, χωρίς ουδεμία πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος και η ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων σφαγείου σε υπαίθριο χώρο έξω από τη μονάδα αδρανοποίησης. Η κατάσταση του χώρου δημιουργούσε κινδύνους ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος και κατ΄ επέκταση στη δημόσια υγεία.
2)…75.000 ευρώ στην εταιρεία «Αφοί ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΕΠΕ», γιατί λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντικές εγκρίσεις, δεν είχε πάρει μέτρα προστασίας του Λήλαντα ποταμού, ενώ κατά τον έλεγχο των Επιθεωρητών διαπιστώθηκαν ακόμη η ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων στους χώρους απόθεσης της πρώτης ύλης και η καύση στερεών αποβλήτων (μεταλλικών αντικειμένων, πλαστικών) στον υπαίθριο χώρο.
3)…50.000 ευρώ στην εταιρεία «Σ.Α.Γ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΒΕ»,γιατί λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ο αποτεφρωτικός κλίβανος υλικών υψηλού κινδύνου δεν διέθετε συστήματα αντιρρύπανσης για τον περιορισμό των ατμοσφαιρικών εκπομπών και αναφορικά με την παρακολούθηση της ποιότητας των καυσαερίων του λέβητα (για το σφαγείο) δεν τηρείτο θεωρημένο βιβλίο καταγραφής μετρήσεων.
4)…15.000 ευρώ στην εταιρεία «Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.»,γιατί λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντικές εγκρίσεις, ενώ διαπιστώθηκαν επίσης
● η μη λειτουργία παλαιάς εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα τα υγρά απόβλητα να συγκεντρώνονται ανεπεξέργαστα σε μη εγκεκριμένα λαγούμια δίπλα στο Μεσσάπιο, με συνέπεια την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία κινδύνων υποβάθμισης και ρύπανσης του εδάφους και των επιφανειακών και υπογείων υδάτων
● η διάθεση της στερεάς κόπρου σε ιδιόκτητους αγρούς χωρίς προηγούμενο μηχανικό διαχωρισμό υγρών- στερεών και βιοχημική σταθεροποίησή της.
● οι παλιές συσκευασίες πλαστικές ή χάρτινες δεν διαχειρίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αλλά κατά δήλωση του υπευθύνου καίγονται στο χώρο της εταιρείας.
5)…15.000 ευρώ στην εταιρεία «ΑΓΡΟΖΩΗ ΑΒΕΕ», γιατί λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντικές εγκρίσεις, παρέδιδε ποσότητες του στερεού αποβλήτου (κρεατάλευρο) που παράγεται από τη μονάδα επεξεργασίας των υποπροϊόντων της σφαγής σε μη αδειοδοτημένες εταιρείες και δεν τηρούνταν τα προβλεπόμενα αναφορικά με τη συχνότητα της παρακολούθησης της ποιότητας των καυσαερίων του ατμολέβητα.

▄ Το σημαντικότερο στην απόφαση του Υπουργού Γιώργου Σουφλιά, είναι η εντολή του να παραπεμφθούν οι φάκελοι με τις αυτοψίες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην Εισαγγελία Χαλκίδος για ποινικές κυρώσεις. Το έγκλημα που συντελείται χρόνια τώρα στον Πισσώνα είναι κατ, εξακολούθηση και με σκοπό το κέρδος και η τιμωρία τους θα πρέπει να είναι παραδειγματική.
Η απόφαση του Υπουργού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή του Νομάρχη, που προσπαθεί με νουθεσίες να βάλει μυαλό στους ρυπαντές επιχειρηματίες.
Επί δεκαετίες δεν έκαναν ελέγχους και άφηναν το έγκλημα να συνεχίζεται. Αναγκάστηκαν να παρέμβουν μετά από ξεσηκωμό των κατοίκων της περιοχής και των οικολογικών οργανώσεων.
Η κατάσταση όμως τώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι αναστρέψιμη.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

It is a very nice and good post. Keep up the good work.