Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Μπήκε στα βαρέλια ο Μούστος.

Τρύγησαν και φέτος οι κάτοικοι της περιοχής και πάτησαν τα σταφύλια για να βγάλουν το μούστο, να τον βάλουν στα βαρέλια και κατά τα μέσα Νοεμβρίου ίσως και αργότερα να ανοίξουν τα νέα γιοματάρια.
Όμως πολλοί κράτησαν μούστο για να φτιάξουν μ΄ αυτόν μουστοκούλουρα, μουσταλευριά μουστόπιτες, σουτζούκια ή ακόμα και πετιμέζι.
Το μούστο όμως που κρατάνε πρέπει πρώτα να τον «χωρίσουν».
Για να γίνει αυτό χρειάζεται η παρακάτω διαδικασία.
Βράζουν το μούστο μέσα στο καζάνι ή σε μικρότερο δοχείο, ανάλογα με την ποσότητα του μούστου που θα χρειαστούν. Μέσα στο καζάνι με το μούστο ρίχνουν λίγη μαρμαρόσκονη. Παλιότερα στη Στενή έριχναν μέσα ένα ασπρόχωμα, που υπήρχε στην τοποθεσία «Κούκος» ανάμεσα στα σπίτια σήμερα του Δικηγόρου Θανάση Σπύρου (πρώην Χουλιάρα) και της οικίας της Σταμάτως Σπυριδάκη)., αλλά και στη θέση Ανήλιος. Στην Κάτω Στενή το ασπρόχωμα αυτό το προμηθεύονταν από την θέση «στου Ανδρίτσα το κοτρόνι» που είναι στην περιοχή προς τη διασταύρωση των Καμπιών. Σαφώς όμως υπήρχαν και άλλα μέρη που έβγαινε το ασπρόχωμα. Μερικοί επίσης χρησιμοποιούσαν και στάχτη.
Αφού βράσει ο μούστος, κατεβάζουν το καζάνι από τη φωτιά να κρυώσει λίγο και εκεί γίνεται και το «χώρισμα», δηλαδή κατακάθεται στον πάτο του δοχείου όλη η «λάσπη» που έχει δημιουργηθεί και πάνω μένει ο καθαρός μούστος.
Αφού πάρουν τον καθαρό μούστο και πετάξουνε τα κατακάθια, τον ξαναβράζουνε γιατί έτσι – λένε – ο μούστος συντηρείται περισσότερο καιρό.
Αν πάλι θέλουν αφήνουν ένας μέρος του μούστου να βράσει για πάρα πολύ ώρα μέχρι που να αρχίσει να γίνεται παχύρρευστος – να μελώνει – και να γίνεται πετιμέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: