Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΔΑ

Ήθελαν στάχτη
το δάσος της Τριάδας

Η καταστροφή ενός πολύτιμου δάσους, στην καρδιά της Εύβοιας απετράπη χτες παρά τις αντιξοότητες, χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ ανεπισήμως έγινε από την πρώτη στιγμή λόγος για πυρκαγιά που «δεν ξέσπασε τυχαία».

Όλα ξεκίνησαν χτες το μεσημέρι, όταν φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν από μια δύσβατη περιοχή κοντά στο χωριό Τριάδα του Δήμου Μεσσαπίων και πιο συγκριμένα, στην έκταση πίσω από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ. Στην περιοχή εκείνη την ώρα έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι που προκάλεσαν την γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς στο πυκνό δάσος.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έφτασαν 5 πυροσβεστικά οχήματα από τη Χαλκίδα και 4 από τον σταθμό των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ψαχνών, με 30 συνολικά άντρες, που ρίχτηκαν αμέσως στη μάχη με τις φλόγες. Στο δύσκολο έργο τους είχαν και τη συνδρομή πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, που προσέφερε πολύτιμη βοήθεια. Εκτός από τα επίγεια μέσα διατέθηκαν χωρίς καθυστέρηση και εναέρια και πιο συγκεκριμένα 3 αεροσκάφη τύπου Canadair και ένα ελικόπτερο.

Οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλεψαν πολύ το έργο της κατάσβεσης, προκαλώντας φόβους για ανεξέλεγκτη κατάσταση, που ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν τελικά. Τρεις περίπου ώρες αργότερα και έπειτα από συνεχής ρίψεις νερού από αέρος, είχε επιτευχθεί τελικά η πλήρης κατάσβεση της φωτιάς, που είχε προλάβει στο μεταξύ να αποτεφρώσει 1,5 στρέμμα δάσους. Στο σημείο παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας επίγειες δυνάμεις, για το φόβο αναζωπύρωσης εστιών.

«Δεν ήταν τυχαία»

Σε δήλωση του στον Ε.Τ., ο επικεφαλής του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ψαχνών, Σπύρος Ραπτάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν μπορεί να είναι τυχαία. Όπως διευκρίνισε η πρώτη εστία εντοπίστηκε σε μια πολύ δύσβατη περιοχή, από την οποία δεν περνάει ούτε δασικός δρόμος και για την προσέγγιση της ο ίδιος και η ομάδα του χρειάστηκαν περίπου μισή ώρα. Από τα λεγόμενα του αφέθηκε να εννοηθεί ότι το πολύτιμο δάσος της περιοχής στέκεται εμπόδιο στα σχέδια κάποιων.

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται στο μεταξύ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας, ενώ θεωρείται πραγματικά ευτύχημα που η φωτιά δεν ξέφυγε από τον έλεγχο, κάτι που θα είχε ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες.(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΒΟΙΚΟ ΤΥΠΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: