Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝ/ΚΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός είχε συνάντηση σήμερα, Τρίτη 19 Αυγούστου, με τη Συντονιστική Επιτροπή των Κτηνοτρόφων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑ&Τ, κ. Κώστας Σκιαδάς και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Χρήστος Αυγουλάς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Ο Υπουργός, κ. Κοντός ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για την επικείμενη ψήφιση του Νομοσχεδίου για την κτηνοτροφία, μέσα από το οποίο επιλύονται προβλήματα που ταλάνιζαν χρόνια τους Έλληνες κτηνοτρόφους, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω στήριξής τους με επιπλέον μέτρα.
Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός, σε δηλώσεις του, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Μετά τη συνάντηση που είχαμε χθες με τους κτηνοτρόφους, σήμερα είχαμε μια δεύτερη συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των κτηνοτρόφων. Χθες ήταν ο Σύνδεσμος της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ένας Σύνδεσμος που τώρα δημιουργήθηκε και κάναμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Το ίδιο έγινε και σήμερα. Αναλύθηκαν όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την Ελληνική κτηνοτροφία, τους εξηγήσαμε τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα. Θα πρέπει να επισημάνω ότι είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται νομοσχέδιο μόνο για τη στήριξη της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Επίσης, αναλύσαμε τα περαιτέρω μέτρα που προγραμματίζει να λάβει το Υπουργείο, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και έχουμε μια συνεχή επικοινωνία και πολύ καλή συνεργασία με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα. Διαπιστώθηκε ότι ναι μεν υπάρχουν δυσκολίες, από εκεί και πέρα όμως λαμβάνουμε μέτρα για τη στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων και την ενίσχυση της ζωικής μας παραγωγής.
Θεωρώ, ότι υπάρχει κατανόηση από την πλευρά τους, έχουμε μία ειλικρινή συνεργασία και αυτή τη συνεργασία προτιθέμεθα να τη συνεχίσουμε προς όφελος και της ελληνικής κτηνοτροφίας, αλλά και γενικότερα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.
Θέλω, επίσης, να σας πω ότι υπήρξαν δυσκολίες, οι οποίες όμως σιγά-σιγά φαίνεται στον ορίζοντα ότι αρχίζουν και ξεπερνιούνται. Ήδη οι τιμές των ζωοτροφών εμφανίζουν υποχώρηση και παράλληλα παρατηρείται αύξηση στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος. Εμείς, όταν υπήρξαν οι δυσκολίες, στηρίξαμε την κτηνοτροφία με πολύ γενναία μέτρα. Δόθηκαν 300 εκ. ευρώ ως άτοκο δάνειο, υπήρξε επιβάρυνση 50 εκ. ευρώ για το άτοκο αυτό δάνειο, ενώ η εξισωτική αποζημίωση πληρώθηκε 10 μήνες νωρίτερα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ειδική ενίσχυση, ύψους 150 εκατ. ευρώ που εισπράττουν οι κτηνοτρόφοι ορεινών περιοχών, ενώ στο παρελθόν η εξισωτική αποζημίωση πληρωνόταν 2,5 περίπου χρόνια αργότερα από την κανονική ημερομηνία της πληρωμής της.
Εξετάζουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης προκαταβολικά και φέτος, έτσι ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν οι κτηνοτρόφοι ζωοτροφές την περίοδο που είναι χαμηλές οι τιμές. Παράλληλα, όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε με το Νομοσχέδιο αποτελούν έναν τρόπο στήριξης και βοήθειας των Ελλήνων κτηνοτρόφων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: