Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

ΣΤΟ ΠΥΡΓΟ

Λειτουργήθηκε και φέτος το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, στον Πύργο (Σκουντέρι) στις 2/5/2008.

Αρκετοί ιερείς είχαν παρευρεθεί για να συμμετάσχουν στη θεία Λειτουργία, από τις γύρω ενορίες, μιας και το πανηγύρι αυτό είναι ένα γεγονός όχι τοπικού αλλά διαδιρφυακού χαρακτήρα και ας ανήκει ενοριακά στην Ανω Στενή. Οι προσκυνητές που το επισκέπτονται είναι απ' όλα τα χωριά του δήμου Διρφύων.

Κατά την εκτίμηση των ανθρώπων του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στενής, τα άτομα που επισκέφτηκαν και συμμετείχαν στην πανηγύρι ήταν περίπου 700 έως 800.

Ενώ οι ψαλμωδίες έφταναν στ' αυτιά μας σαν ένα μελωδικό θείο θρόισμα, πάνω σε φωτιές από ξύλα θεόρατα καζάνια με κρέας και μανέστρα σιγόβραζαν και περίμεναν τους προσκυνητές να τους προσφέρουν το φαγητό που εδώ και αρκετά χρόνια φτιάχνει τη μέρα αυτή ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στενής.

Όταν τέλειωσε η θεία Λειτουργία, το φαγητό ευλογήθηκε από τους ιερείς και άρχισε η διανομή στους προσκυνητές. Οι επισκέπτες του πανηγυριού έφαγαν ήπιαν και πολλοί χόρεψαν υπό τους ήχους παραδοσιακής ζωντανής ορχήστρας. Οι πιστοί αναχώρησαν από τον Πύργο τις απογευματινές ώρες.

Το φαγητό που ήταν 120 κιλά κρέας προσφέρθηκε από τον Σύλλογο που αγόρασε τρία κατσίκια τη μανέστρα και όλα τα υπόλοιπα (πλαστικά, μπαχαρικά κ.λ.π) και από ένα κατσίκι πρόσφεραν ο Κώστας Παλαιολόγος, και Ζωή Γερακίνη από τη Στενή, καθώς και ο Γιάννης Ντουμάνης που κατάγεται από τη Στενή και διαμένει στους Βούνους.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στενής έκανε λαχειοφόρο αγορά, όπου κληρώθηκε μία εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής διαστάσεων 80 Χ 129 περίπου χιλιοστά. Και η οποία ήταν προσφορά του Κώστα και της Κατερίνας Σπυριδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: