Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Να δοθούν οι πιστώσεις για το έργο “Βελτίωση οδού Αφράτι-Πισσσώνας

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη ζητά με αναφορά της προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, να δοθούν άμεσα οι πιστώσεις για το έργο βελτίωσης του δρόμου Αφράτι-Πισσώνας η κατασκευή του οποίου πρέπει να γίνει χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση.
Το έργο έχει δημοπρατηθεί και έχει υπογραφεί η σύμβαση από 21.8.2007. Ο συνολικός προϋπολογισμός του διαμορφώνεται στο ποσό των 6.858.277 ευρώ.
Η Ν.Α. Εύβοιας με σχετικά έγγραφά της έχει ζητήσει την εκχώρηση των απαραίτητων ποσών για το 2008, τόσο για το έργο αυτό καθ’ αυτό, όσο και για τις απαλλοτριώσεις και για τα δίκτυα ΔΕΗ και ΟΤΕ, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία ισχύος της απαλλοτρίωσης.
Ο δρόμος Αφράτι-Πισσώνας θα απορροφήσει μεγάλο τμήμα της κίνησης του άξονα Χαλκίδα-Ψαχνά, ιδιαίτερα των μεγάλων οχημάτων (φορτηγών) και οι κάτοικοι της περιοχής, ιδιαίτερα της Ν. Αρτάκης θα σταματήσουν να υποφέρουν από τη συνεχή κίνηση των αυτοκινήτων μέσω της πόλης τους.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Μεγάλα πρόστιμα για τους ρυπαντές του Πισσώνα.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 245.000 ευρώ, επέβαλλε το Υπουργεί ΠΕΧΩΔΕ σε πέντε επιχειρήσεις του νομού, έπειτα από τις περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν σε αυτές, κατόπιν εντατικών ελέγχων που διενήργησαν το τελευταίο διάστημα οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Ευβοίας.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για επιχειρήσεις οι εγκαταστάσεις των οποίων βρίσκονται στον Πισσώνα του Δήμου Διρφύων και δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ή επεξεργασία πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και για μια επιχείρηση παραγωγής οργανικών λιπασμάτων.
Τα πρόστιμα που κυμαίνονται από 90.000 έως 15.000 ευρώ, αφορούν κυρίως λειτουργία χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, παράβαση των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων, ελλιπή ή πλήρως ανύπαρκτη επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων, ανεξέλεγκτη καύση αποβλήτων σε υπαίθριο χώρο, καθώς και ρύπανση από πλημμελώς συντηρούμενους κλιβάνους αποτέφρωσης αποβλήτων
Το θέμα της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Πισσώνα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις κατά το τελευταίο διάστημα, έπειτα και από την ευρεία δημοσιοποίησή του, μέσω του τοπικού και αθηναϊκού τύπου
Οι έλεγχοι που διενεργούσαν το τελευταίο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας ήταν εντατικοί και είχε αποφασιστεί να υπάρξει μηδενική ανοχή απέναντι σε όσους αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συνεχίζουν να ρυπαίνουν.
Σε πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε μάλιστα καταστεί σαφές ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και ότι έχουν υπάρξει ήδη τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της κατάστασης. Παράλληλα τονίστηκε ότι δεν θα υπάρξει δισταγμός ακόμα και για την επιβολή παύσης της δραστηριότητας των επιχειρήσεων που παρά τις προειδοποιήσεις και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα εξακολουθούν να ρυπαίνουν.
Αναλυτικά οι επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι οι εξής.
1)…90.000 ευρώ στην εταιρεία «Δ. ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Α.Ε., γιατί λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντικές εγκρίσεις, ενώ κατά την αυτοψία των Επιθεωρητών διαπιστώθηκε η αποθήκευση – διάθεση ιλύος στο έδαφος, χωρίς ουδεμία πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος και η ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων σφαγείου σε υπαίθριο χώρο έξω από τη μονάδα αδρανοποίησης. Η κατάσταση του χώρου δημιουργούσε κινδύνους ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος και κατ΄ επέκταση στη δημόσια υγεία.
2)…75.000 ευρώ στην εταιρεία «Αφοί ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΕΠΕ», γιατί λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντικές εγκρίσεις, δεν είχε πάρει μέτρα προστασίας του Λήλαντα ποταμού, ενώ κατά τον έλεγχο των Επιθεωρητών διαπιστώθηκαν ακόμη η ανεξέλεγκτη διάθεση στερεών αποβλήτων στους χώρους απόθεσης της πρώτης ύλης και η καύση στερεών αποβλήτων (μεταλλικών αντικειμένων, πλαστικών) στον υπαίθριο χώρο.
3)…50.000 ευρώ στην εταιρεία «Σ.Α.Γ. ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΒΕ»,γιατί λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ο αποτεφρωτικός κλίβανος υλικών υψηλού κινδύνου δεν διέθετε συστήματα αντιρρύπανσης για τον περιορισμό των ατμοσφαιρικών εκπομπών και αναφορικά με την παρακολούθηση της ποιότητας των καυσαερίων του λέβητα (για το σφαγείο) δεν τηρείτο θεωρημένο βιβλίο καταγραφής μετρήσεων.
4)…15.000 ευρώ στην εταιρεία «Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.»,γιατί λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντικές εγκρίσεις, ενώ διαπιστώθηκαν επίσης
● η μη λειτουργία παλαιάς εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού, με αποτέλεσμα τα υγρά απόβλητα να συγκεντρώνονται ανεπεξέργαστα σε μη εγκεκριμένα λαγούμια δίπλα στο Μεσσάπιο, με συνέπεια την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία κινδύνων υποβάθμισης και ρύπανσης του εδάφους και των επιφανειακών και υπογείων υδάτων
● η διάθεση της στερεάς κόπρου σε ιδιόκτητους αγρούς χωρίς προηγούμενο μηχανικό διαχωρισμό υγρών- στερεών και βιοχημική σταθεροποίησή της.
● οι παλιές συσκευασίες πλαστικές ή χάρτινες δεν διαχειρίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αλλά κατά δήλωση του υπευθύνου καίγονται στο χώρο της εταιρείας.
5)…15.000 ευρώ στην εταιρεία «ΑΓΡΟΖΩΗ ΑΒΕΕ», γιατί λειτουργούσε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και περιβαλλοντικές εγκρίσεις, παρέδιδε ποσότητες του στερεού αποβλήτου (κρεατάλευρο) που παράγεται από τη μονάδα επεξεργασίας των υποπροϊόντων της σφαγής σε μη αδειοδοτημένες εταιρείες και δεν τηρούνταν τα προβλεπόμενα αναφορικά με τη συχνότητα της παρακολούθησης της ποιότητας των καυσαερίων του ατμολέβητα.

▄ Το σημαντικότερο στην απόφαση του Υπουργού Γιώργου Σουφλιά, είναι η εντολή του να παραπεμφθούν οι φάκελοι με τις αυτοψίες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην Εισαγγελία Χαλκίδος για ποινικές κυρώσεις. Το έγκλημα που συντελείται χρόνια τώρα στον Πισσώνα είναι κατ, εξακολούθηση και με σκοπό το κέρδος και η τιμωρία τους θα πρέπει να είναι παραδειγματική.
Η απόφαση του Υπουργού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή του Νομάρχη, που προσπαθεί με νουθεσίες να βάλει μυαλό στους ρυπαντές επιχειρηματίες.
Επί δεκαετίες δεν έκαναν ελέγχους και άφηναν το έγκλημα να συνεχίζεται. Αναγκάστηκαν να παρέμβουν μετά από ξεσηκωμό των κατοίκων της περιοχής και των οικολογικών οργανώσεων.
Η κατάσταση όμως τώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι αναστρέψιμη.

Μπήκε στα βαρέλια ο Μούστος.

Τρύγησαν και φέτος οι κάτοικοι της περιοχής και πάτησαν τα σταφύλια για να βγάλουν το μούστο, να τον βάλουν στα βαρέλια και κατά τα μέσα Νοεμβρίου ίσως και αργότερα να ανοίξουν τα νέα γιοματάρια.
Όμως πολλοί κράτησαν μούστο για να φτιάξουν μ΄ αυτόν μουστοκούλουρα, μουσταλευριά μουστόπιτες, σουτζούκια ή ακόμα και πετιμέζι.
Το μούστο όμως που κρατάνε πρέπει πρώτα να τον «χωρίσουν».
Για να γίνει αυτό χρειάζεται η παρακάτω διαδικασία.
Βράζουν το μούστο μέσα στο καζάνι ή σε μικρότερο δοχείο, ανάλογα με την ποσότητα του μούστου που θα χρειαστούν. Μέσα στο καζάνι με το μούστο ρίχνουν λίγη μαρμαρόσκονη. Παλιότερα στη Στενή έριχναν μέσα ένα ασπρόχωμα, που υπήρχε στην τοποθεσία «Κούκος» ανάμεσα στα σπίτια σήμερα του Δικηγόρου Θανάση Σπύρου (πρώην Χουλιάρα) και της οικίας της Σταμάτως Σπυριδάκη)., αλλά και στη θέση Ανήλιος. Στην Κάτω Στενή το ασπρόχωμα αυτό το προμηθεύονταν από την θέση «στου Ανδρίτσα το κοτρόνι» που είναι στην περιοχή προς τη διασταύρωση των Καμπιών. Σαφώς όμως υπήρχαν και άλλα μέρη που έβγαινε το ασπρόχωμα. Μερικοί επίσης χρησιμοποιούσαν και στάχτη.
Αφού βράσει ο μούστος, κατεβάζουν το καζάνι από τη φωτιά να κρυώσει λίγο και εκεί γίνεται και το «χώρισμα», δηλαδή κατακάθεται στον πάτο του δοχείου όλη η «λάσπη» που έχει δημιουργηθεί και πάνω μένει ο καθαρός μούστος.
Αφού πάρουν τον καθαρό μούστο και πετάξουνε τα κατακάθια, τον ξαναβράζουνε γιατί έτσι – λένε – ο μούστος συντηρείται περισσότερο καιρό.
Αν πάλι θέλουν αφήνουν ένας μέρος του μούστου να βράσει για πάρα πολύ ώρα μέχρι που να αρχίσει να γίνεται παχύρρευστος – να μελώνει – και να γίνεται πετιμέζι.

Δωρεά ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία του Δήμου

Στις 22 Σεπτεμβρίου παρελήφθησαν από τη σχολική επιτροπή του Δημοτικού Σχολείου Στενής 6 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι οποίοι διανεμήθηκαν ανά 2 στα δημοτικά σχολεία Στενής, Στροπώνων και Καθενών. Η δωρεά έγινε με παρέμβαση του Γιώργου Ντούρμα και τους υπολογιστές διέθεσε ο πρόεδρος της ECDL Ελλάς.
Ο κύριος Ντούρμας δήλωσε στην εφημερίδα μας τα παρακάτω
«Είναι γνωστή σε όλους, δασκάλους, γονείς και μαθητές η ανάγκη τα σχολεία μας να προμηθευτούν υπολογιστές για την υποστήριξη της σχολικής εκπαίδευσης. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας υπάρχουν ελλείψεις υπολογιστών στα σχολεία. Προσωπικά θεωρώ την υποστήριξη της εκπαίδευσης των μαθητών μας τη σημαντικότερη αποστολή όλων μας. Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε στα παιδιά μας όλα τα εφόδια ώστε να προχωρήσουν με αξιώσεις σε μια εποχή όπου η τεχνολογία δεσπόζει στην επαγγελματική και κοινωνική μας καθημερινότητα.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλω οι μαθητές μας να νοιώθουν υστερούντες σε σχέση με εκείνους των μεγαλουπόλεων και εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Επίσης, ως ακαδημαϊκός αντιλαμβάνομαι απόλυτα τις απαιτήσεις και τις ανησυχίες της νέας γενιάς και των γονιών τους για την μόρφωση και αποκατάστασή τους.
Θεώρησα λοιπόν, ότι είναι προσωπική μου υπόθεση να βοηθήσω ξεκινώντας με αυτή την ενέργεια και με την υποστήριξη του προέδρου της ECDL, με τον οποίο μας συνδέει στενή φιλία, θα βοηθήσουμε, ώστε σταδιακά να προμηθευτούν υπολογιστές και μηχανήματα γραφείου και τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου με προτεραιότητα τις ανάγκες τους. Θέλω επίσης να παρακινήσω όλους τους δημότες αλλά και φίλους μας να στηρίξουν άμεσα ή έμμεσα την προσπάθειά μας γιατί πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.
Τέλος θα ήταν παράλειψή μου να μην πω ένα μεγάλο ευχαριστώ τους δασκάλους, γυμνασιάρχες και διευθυντές των σχολείων μας για την άοκνη και αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλουν, αναγνωρίζοντας το έργο τους και την αξία του. ‘Άλλωστε όλοι έχουμε περάσει από τα θρανία και ξέρουμε τι αυτοί οι λειτουργοί της κοινωνίας μας έχουν προσφέρει.
Δάσκαλοί μου σας ευχαριστώ.

Αθλητικά

Ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ευβοίας στο οποίο συμμετέχουν και οι Διρφυακές ομάδες.
Στην Α΄ κατηγορία ο Πισσώνας στους τρεις πρώτους αγώνες έχει στο ενεργητικό του μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα. Με Π.Α.Ο.Κανήθου 1-1 μέσα στην έδρα του, γνώρισε βαριά ήττα εκτός έδρας με την ομάδα Προκόπι/Πήλι και στην Τρίτη αγωνιστική κέρδισε μέσα στον Πισσώνα την Ερέτρια με 1-0 και τώρα βρίσκεται στην 10η θέση με 4 βαθμούς.

Στον Α΄ όμιλο της Β΄ κατηγορίας, η Ένωση Διρφύων που προήλθε από τη συγχώνευση Α.Ο.Στενής και Α.Ε.Πάλιουρα, έκανε καλό ξεκίνημα με δύο νίκες και μια iσοπαλία. Κέρδισε τον Παντριαδικό μέσα στην Τριάδα με 1-0, στη συνέχεια μέσα στην έδρα της νίκησε την Αιδηψό με 2-1 και έφερε ισοπαλία με την Μακρυκάπα εκτός έδρας με 2-2. Έχει 7 βαθμούς και βρίσκεται στην 4η θέση.

Στον Β΄ όμιλο της Γ΄ κατηγορίας οι Καθενοί με δύο νίκες και μία ήττα βρίσκεται στην 3η θέση. Ο Άγιος Αθανάσιος με μία νίκη και δύο ήττες βρίσκεται στην 6η θέση. Ο Πούρνος που ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς λόγω μη καθόδου σε αγώνες την περασμένη αγωνιστική, ύστερα από δύο νίκες και μία ισοπαλία έχει 1 βαθμό και βρίσκεται στην 9η θέση.

Ο Πάλιουρας με τρεις ήττες και 0 βαθμούς βρίσκεται στην 11η θέση





Αρχείο αποτελεσμάτων και θέσεων στον βαθμολογικό πίνακα κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.


Α κατηγορία

Πισσώνας – ΠΑΟΚ 1–1 βαθμοί 1 6η θέση
Προκόπι/Πήλι – Πισσώνας 6-2 βαθμοί 1 13η θέση
Πισσώνας – Ερέτρια 1-0 βαθμοί 4 10η θέση
Β κατηγορία
Παντριαδικός – Ένωση Διρφύων 0–1 βαθμοί 3 4η θέση
Ένωση Διρφύων – Αιδηψός 2-1 βαθμοί 6 3η θέση
Μακρυκάπα – Ένωση Διρφύων 2-2 βαθμοί 7 4η θέση
Γ κατηγορία
Καθενοί – Πετεινοί Νεάπολης 4–0 βαθμοί 3 1η θέση
Άγιος Αθανάσιος – Καθενοί 1-3 βαθμοί 6 3ή θέση
Σταυρός - Καθενοί 3-0 βαθμοί 6 3η θέση

Σταυρός - Άγιος Αθανάσιος 3 0 βαθμοί 0 7η θέση
Άγιος Αθανάσιος – Καθενοί 1-3 βαθμοί 0 9η θέση
Κύζικος -Άγιος Αθανάσιος 0-2 βαθμοί 3 6η θέση

Νεάπολη – Πούρνος 0–1 βαθμοί -3 10η θέση
Πόυρνος – Ευβοϊκός Χ. 1–1 βαθμοί -2 11η θέση
Αγία Ελεούσα – Πούρνος 0-1 βαθμοί 1 9η θέση

Ευβοϊκός Χ. – Πάλιουρας 3 – 1 βαθμοί 0 6η θέση
Πάλιουρας – Αγία Ελεούσα 4-5 βαθμοί 0 8η θέση
Καμάρες - Πάλιουρας 7-2 βαθμοί 0 11η θέση




Βαθμολογίες

Α΄ κατηγορία

Κύμη 3-0 7
Ταμυναικός 3-2 6
Ολυμπιακός Χ. 3-2 6
Χαλκίνεος 7-2 6
ΠΑΟΚ 5-3 5
Άγιος Νικόλαος 4-3 4
Ερέτρια 3-3 4
Αυλωνάρι 3-4 4
Δροσιά 4-5 4
Πισσώνας 4-7 4
Λήλας Β. 5-4 3
Προκόπι/Πήλι 6-7 3
Προποντίδα 1-3 3
Α.Ο.Χαλκίς 2-3 2
Αρτάκη 5-2 0
Αλάτσατα 0-8 0

*Η Αρτάκη είχε μείον βαθμούς από το προηγούμενο πρωτάθλημα

Β΄κατηγορία
Α΄ όμιλος

Καστέλλα 6-1 9
Γούβες 7-3 7
Άτταλη 4-2 7
Ένωση Διρφύων 5-3 7
Αιδηψός 7-2 6
Βατώντας 6-5 5
Πολιτικά 5-2 4
Ωρεοί 4-4 4
Μακρυκάπα 5-5 4
Κοντοδεσπότι 6-7 4
Ιστιαία 2-4 3
Βασιλικά 3-5 1
Σκεπαστή 2-4 1
Άγιος 4-7 1
Παντριαδικός 0-5 0
Κήρινθος 0-7 0

Γ΄κατηγορία
Β΄ όμιλος

Σταυρός 11-1 9
Φοίνικας Ψ. 9-1 9
Καθενοί 7-4 6
Ευβοϊκός Χ. 4-4 4
Καμάρες 7-4 3
Άγιος Αθανάσιος 3-6 3
Αγία Ελεούσα 6-9 3
Νεάπολη 3-6 3
Πούρνος 3-1 1
Πετεινοί 1-7 1
Πάλιουρας 7-15 0
Κύζικος 1-3 -14

* Ο Κύζικος έχει μείον βαθμούς από την περυσινή περίοδο

* Ο Πούρνος είχε μείον 6 βαθμούς από την περυσινή περίοδο.

Αρχείον Ευβοϊκών Μελετών.

Λάβαμε τον ΛΖ΄/ 2007 τόμο,του Αρχείου Ευβοϊκών Μελετών, την ετήσια έκδοση της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών.
Μέσα στις 330 σελίδες του, περιλαμβάνονται οι μελέτες της
1…Αλεξάνδρας Χατζηπαναγιώτου «Σωστική ανασκαφή σε αρχαία εγκατάσταση αγροτικού χαρακτήρα στην Καρυστία»
2…Τριανταφυλλιάς Κανάρη «Οι τοιχογραφίες του Κυρίως Ναού του Καθολικού της Μονής Γαλατάκη»
3…Σταύρου Μαμαλούκου- Χριστίνας Πινάτση «Συμπληρωματικά στοιχεία για το Καθολικό της Μονής Περιβλέπτου στα Πολιτικά της Εύβοιας»
4…Πασχάλη Ανδρούδη «Ο Πύργος του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη στις Γούβες Ευβοίας. Ιστορικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες»
5…Χαράλαμπου Δημ. Φαράντου «Ο Νομάρχης Ευβοίας Γεώργιος Ζαχ. Αινιάν και το «Ημερολόγιον της κατά την επαρχίαν Καρυστίαν κατά τον Ιούνιον μήνα του 1835 έτους περιοδείας μου»
6…Μιχαήλ Χρ.Αλεξανδρή « Η μάνα του Χωριού» Αμελάντων Ευβοίας
7…Βλάσιου Ι, Παπαγρηγορίου «Αιολική ενέργεια¨ Με ποιους όρους (Η νομιμότητα, η Χωροταξία, το Περιβάλλον)»
8…Χαράλαμπου Δημ, Φαράντου «Ο Γιάννης Π. Γκίκας ως στιχουργός»

Επίσης αφιέρωμα «σ΄ αυτούς που έφυγαν» , από τον Χαράλαμπο Φαράντο.
Ιωάννης Λ. Παπαλουΐζος, Χρυσόστομος Θέμελης, Αθανάσιος Αβέλλιος, Αχιλλέας Αθαν. Παπαθανασίου, Γεώργιος Αναστ. Μαγκούτας.

Σύμμικτα Ευβοϊκά, από τον Χαράλαμπο Δημ. Φαράντο
α ) Η εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών ιδρύθηκε το 1935
β )Βραβεία για την εταιρεία Ευβοικών Σπουδών.
γ )Τα αρχεία της εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών.
δ )Η Γεωργία Δημ. Βασιλείου και οι διαθήκες της.
ε )Το Ξηροχώρι κατά το έτος 1841.
στ )Τα Ευβοϊκά προϊόντα κατά το έτος 1859
ζ )Ευάγγελος Δημ. Παπαναστασίου(1874-1953)Το φιλολογικά και το λαογραφικό του έργο.
- Νίκος Γ. Κυριαζόπουλος «Περιοδικό ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ. Απολογισμός μιας αδιάλειπτης 46χρονης πορείας (1-1-1962 μέχρι31-12-2007)
-Άννα Μπαλιάν «Εκκλησιαστικά ασημικά από την Κωνσταντινούπολη και ο Πατριαρχικός θρόνος του Ιερεμία Β΄

Ευχαριστούμε την εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών.

Γιάννης Τζώλης (Ραφτογιάννης)

Ο Γιάννης Τζώλης ήταν από τα Γιάννενα και ασκούσε το επάγγελμα του ράφτη.
Έραβε σεγκούνες, πανωβράκια και γενικά όλων των ειδών τα ρούχα που φορούσαν οι Έλληνες εκείνη την εποχή.
Είχε μια πολύ όμορφη αδελφή, την Ελένη, την οποία «ορέχτηκε» ο Πασάς της περιοχής και κατά την συνήθεια των Τούρκων, που άρπαζαν ότι ήθελαν, έστειλε δύο έμπιστους άνδρες του να πάρουν την αδελφή του Ραφτογιάννη και να του τη φέρουν για να την βάλει στο χαρέμι του.
Αυτό ο Τζώλης το θεώρησε μεγάλη προσβολή και με το όπλο του σκότωσε και τους δύο απεσταλμένους του Πασά.
Μετά απ΄αυτό, μάζεψαν γρήγορα τα πράγματά τους, τα πιο απαραίτητα και κυρίως τα σύνεργα της δουλειά του και διέφυγαν γρήγορα με τα άλογα τους και έτσι δεν τους πρόλαβαν οι Τούρκοι.
Έφτασαν στη Λάρισα όπου παρέμειναν δύο χρόνια και που στο διάστημα αυτό παντρεύτηκε και η αδελφή του.
Εν τω μεταξύ οι πράκτορες του Πασά τον έψαχναν. Όταν αντελήφθη ο Ραφτογιάννης ότι ίσως συλληφθεί από τους Τούρκους έφυγε και ήρθε στη Χαλκίδα, αλλά και εκεί οι Τούρκοι τον κυνήγησαν,
Τότε έμαθε από κάποιον για το καταφύγιο που είχαν οι διωκόμενοι Έλληνες στα βουνά, στη σημερινή Στενή, για τα καλύβια κ.λ.π. και ανηφόρησε για τη Στενή.
Στη Στενή η μικρή κοινωνία του χωριού τον δέχτηκε και τον φιλοξένησε. Κι αυτός με τη σειρά του μπήκε στο δικό τους τρόπο ζωής και πρόσφερε την τέχνη του.
Με τον καιρό ο Γιάννης Τζώλης, άνοιξε ραφτάδικο παντρεύτηκε και έκανε δύο κόρες. Την Ελένη (Ραφτοπούλα) και την Παρασκευή (Μαστόρα).
Τα παρατσούκλια Ραφτοπούλα και Μαστόρα τα πήραν οι κόρες του από το επάγγελμα του πατέρα τους.
Οι κόρες του Ραφτογιάννη παντρεύτηκαν και άφησαν απογόνους.
Α…Η Ελένη (Ραφτοπούλα), παντρεύτηκε τον Κώστα Μακρή του Παναγιώτη και έκανε δύο αγόρια και δύο κορίτσια..
Τον Σταύρο, την Βαγγελιώ, το Δημήτρη και τη Χρυσούλα.
Ο Σταύρος και η Βαγγελιώ δεν παντρεύτηκαν.
Ο Δημήτρης, παντρεύτηκε την Βαγγελιώ Μαρτζώκου και έμεινε στους Βούνους.Ο Δημήτρης έκανε δύο παιδιά. Τον Κώστα που δεν παντρεύτηκε και την Παναγιώτα που παντρεύτηκε τον Κώστα Σαμαρά και έκαναν δύο παιδιά, τον Αποστόλη και τον Βασίλη.
Η Χρυσούλα παντρεύτηκε τον Τάσο Μαστρογιάννη (Μάλλιο) κι έκαναν δύο παιδιά τον Γιώργο και τον Κώστα.
Β…Η Παρασκευή (Μαστόρα), παντρεύτηκε τον Άγγελο Μπεληγιάννη (Στραγγούλη) και απέκτησαν επτά παιδιά.
Τον Γιώργο (Γωγόνα), που δεν παντρεύτηκε.
Τον Κώστα, που παντρεύτηκε τη Μόρφω Μπεληγιάννη και έκαναν τρία παιδιά, τον Δημήτρη, τον Άγγελο και το Γιάννη.
Την Ελισάβετ, που παντρεύτηκε τον Γιάννη Σιμιτζή και έκανε τέσσερα παιδιά, τον Δημήτρη, τον Θανάση, τον Αποστόλη και την Παρασκευή.
Τα άλλα τέσσερα παιδιά του Άγγελου Μπεληγιάννη (Στραγγούλη), η Κατερίνα, ο Θύμιος, ο Γιάννης και ο Δημήτρης, έφυγαν για την Αμερική.