Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αντώνης Μπέζας ανακοινώνουν ότι εντός του μήνα Ιουλίου πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των Ελλήνων αγροτών με 344 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής:

1)Ενισχύσεις του Οργανισμού Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ύψους 111 εκατ. ευρώ.

2) Αποζημιώσεις για την αναδιάρθρωση του τομέα ζάχαρης, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

3)Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ, ύψους 56 εκατ. ευρώ.

4) Επιστροφή της διαφοράς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες για το έτος 2008 αντί του αγροτικού πετρελαίου «κόκκινου» πετρελαίου, ύψους 116 εκατ. ευρώ. (Αιτιολογία πίστωσης: ΕΦΚ)

5)Υπόλοιπο επιστροφής ΦΠΑ, ύψους 16 εκατ. ευρώ. (Αιτιολογία πίστωσης: ΔΒΚ).

Ο Υπουργός, κ. Κοντός σε δηλώσεις του τόνισε ότι: «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων αγροτών, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού πληθυσμού της χώρας».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός, κ. Μπέζας τόνισε ότι: «Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετά την εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, εφάρμοσε ένα αντικειμενικό σύστημα επιστροφής της διαφοράς του φόρου, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά στη νομική χρήση αγροτικού πετρελαίου την κτηνοτροφία.

Ο αγροτικός κόσμος της χώρας αποτελεί για εμάς προτεραιότητα».

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια των αγροτών από την ΑΤΕbank

Παρά την άνοδο του επιτοκίου της ΕΚΤ, που συνολικά από το Δεκέμβριο 2005 σημείωσε αύξηση 2,25%, τα βασικά επιτόκια δανεισμού κεφαλαίων κίνησης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από την ΑΤΕbank παραμένουν στο ίδιο επίπεδο και κυμαίνονται από 3,75%. Αμετάβλητα επίσης παραμένουν και τα επιτόκια επενδυτικών δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Η ΑΤΕbank με την επιτοκιακή της πολιτική στηρίζει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και συμβάλλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης σε χαμηλό επίπεδο του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, επηρεάζοντας θετικά την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και το εισόδημα του Αγρότη. Παράλληλα διευκολύνει, περαιτέρω τους αγρότες, τόσο στην εξασφάλιση δανείων με χαμηλά επιτόκια όσο και στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Εγκρίθηκε η έκθεση για την ανάπτυξη της γεωργίας στις ορεινές περιοχές.

Δεκτές οι τροπολογίες του ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Γκλαβάκη για τις ορεινές πυρόπληκτες περιοχές.



Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για την ανάπτυξη της γεωργίας στις ορεινές περιοχές. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης τόνισε ότι “σε ορισμένα Κράτη Μέλη όπως στην Αυστρία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία και στην Iσπανία, οι ορεινές περιοχές καλύπτουν τμήμα μεγαλύτερο από το 50% της επικράτειας τους και ότι στις εν λόγω περιοχές ο αγροτικός πληθυσμός παραμένει σημαντική συνιστώσα. Ιδίως στη χώρα μας, οι ορεινές περιοχές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κτηνοτροφία, και συγκεκριμένα με την αιγοτροφία και την προβατοτροφία”.



Με τις τροπολογίες του, που έγιναν δεκτές, ο κ. Γκλαβάκης δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην υιοθέτηση μέτρων για την διατήρηση του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές αλλά κυρίως στην λήψη ειδικής μέριμνας για τους κτηνοτρόφους των πυρόπληκτων ορεινων περιοχών, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές απαιτούν περιορισμένη χρήση για την επόμενη πενταετία.



Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ορεινές περιοχές έχουν πολλά ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως απότομες πλαγιές, υψομετρικές διαφορές, διάβρωση του εδάφους, που τις κάνουν να μειονεκτούν έναντι άλλων περιοχών τις Ευρωπαικής Ένωσης. Οι δύσκολες συνθήκες παραγωγής για τη γεωργία, το αυξημένο κόστος των μεταφορών, το ελλειπές δίκτυο μεταφορών και επικοινωνιών αλλά και το χρονικό και οικονομικό κόστος της μεταφοράς προσώπων και υπηρεσιών είναι μερικά από τα αίτια που επηρεάζουν όλους τους τομείς της οικονομίας αυτών των περιοχών αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών που ζουν σε αυτές.



Ταυτόχρονα όμως, οι παραγωγοί των ορεινών περιοχών μπορούν να επωφεληθούν από ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά που διαθέτουν, όπως μακρά παράδοση στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προιόντων και γνώση για την αειφόρο εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων και λιβαδιών. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να ενισχυθούν και να αξιοποιηθούν ως πλεονέκτημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της πολιτιστικής τους ταυτότητας.



Ο κ. Γκλαβάκης τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πολιτικές για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών χωρίς όμως να επιτυγχάνεται ο στόχος. Χρειάζεται λοιπόν μια συνολική στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων περιοχών, θα δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην διατήρηση του πληθυσμού σε αυτές.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΤΟΥ

ΚΑΜΠΙΑ-ΥΔΟΡΟΓΕΩΤΡΗΣΗ

Ερώτηση για την υδρογεώτρηση στα Καμπιά κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπαγεωργίου, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους για τη συγκεκριμένη επένδυση. Στην ερώτησή του αναφέρει ακόμα ότι και η ΝΕΧΩΠ, αν και δεν έχει αντίρρηση με τη γνωμοδότησή της για την εκτέλεση του έργου, θέτει ως προϋπόθεση να μην επηρεασθούν οι πηγές από την άντληση ή μειωθεί το νερό του υδρορέματος, και τότε να μειώνεται αντίστοιχα η παροχή της εκμετάλλευσης ακόμα και μέχρι και διακοπή της άντλησης αν χρειαστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει θετικά μόνον αν είχε και μάλιστα τεκμηριωμένα επιστημονικά το μη επηρεασμό των πηγών και των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι είναι βέβαιο ότι η τυχόν αδειοδότηση του έργου, δεν είναι νόμιμη αφού δεν κατοχυρώνεται η σωστή χρήση του νερού αλλά και το πιο σημαντικό είναι επιθανόν έως και προφανές ότι η εκτέλεσή του θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις πηγές του οικισμού, για την ύδρευση, για τις φυσικές ομορφιές του τόπου, για την άρδευση των γεωργικών καλλιεργειών αλλά και την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, αφού χωρίς τα απαραίτητα νερά που είναι πηγή ζωής θα υποβαθμιστεί το περιβάλλον.

Τέλος, ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό αν πρόκειται να ικανοποιήσει την απαίτηση των πολιτών των Καμπιών για την προστασία των υδάτινων πόρων στην περιοχή τους, την ποιότητα της ζωής τους και τη διατήρηση της καλαισθησίας του περιβάλλοντος ή θα προχωρήσει στην παράνομη και βλαπτική συνάμα για το περιβάλλον αδειοδότηση της συγκεκριμένης υδρογεώτρησης.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΙΡΦΥΩΝ

Διρφυακή συνένωση στο ποδόσφαιρο και ίσως είναι η αρχή για να αποκτήσουν τα χωριά του Δήμου νέα δυναμική στο ποδόσφαιρο.
Μετά από πολλά χρόνια σκέψεων ο Πάλιουρας και η Στενή είναι οι πρώτες ομάδες που συγχωνεύτηκαν και το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλα χωριά μας και ήδη αρκετοί παίχτες από αυτά ήδη έχουν ενταχθεί.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Επίταση των προσπαθειών και όχι κινδυνολογία, συνιστά η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα με αφορμή τα δημοσιεύματα περί περικοπής των αγροτικών επιδοτήσεων

H Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Aντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου των Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε πως τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παύση πληρωμών προς τους Έλληνες αγρότες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και υποκρύπτουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τα τελευταία 2 έτη στη χώρα μας για τον εξορθολογισμό των αγροτικών πληρωμών: «Το ζήτημα που ανέκυψε αυτές τις ημέρες εντάσσεται στην ευρύτερη προβληματική της ελλιπούς εφαρμογής στη χώρα μας ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (OΣΔΕ) των αγροτικών επιδοτήσεων, το οποίο σημειωτέον έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη από το 1993. Δεν είναι η πρώτη φορά που επαπειλείται μείωση πληρωμών• στο παρελθόν η Επιτροπή έχει άλλωστε προβεί σε διορθώσεις και μερικές αναστολές πληρωμών, στην πλειοψηφία τους για την περίοδο 1996-2004. Από το 2004 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος πληρωμών, η οποία και έχει αναγνωριστεί σαφώς από την Επιτροπή και αποτυπωθεί στα ψηφίσματα της Επιτροπής Ελέγχου των Προϋπολογισμών. H προσπάθεια αυτή επισφραγίστηκε με την υιοθέτηση την άνοιξη του 2006 ενός σχεδίου δράσης (Action Plan), την υλοποίηση του οποίου παρακολουθούν στενά οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σε επιστολή της με ημερομηνία 22 Mαΐου 2008 προς την Επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών, η αρμόδια για τη γεωργία Επίτροπος κα Fischer Boel αναγνώριζε ξεκάθαρα ότι οι ελληνικές αρχές είχαν προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ανταποκριθούν στους δύο από τους τέσσερις βασικούς άξονες του Σχεδίου Δράσης, ενώ όσον αφορά το Σύστημα Aναγνώρισης Aγροτεμαχίων (ΣAA-LPIS), τόνιζε ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως αρκεί να μην χανόταν άλλος χρόνος. Διευκρινίζεται ότι η Επιτροπή δεν έλαβε απόφαση αλλά εξέφρασε την πρόθεσή της να λάβει απόφαση μείωσης ή αναστολής των πληρωμών, εάν δεν ικανοποιηθεί από τις εξηγήσεις των ελληνικών αρχών. Σημειώνεται πάντως ότι κάποια από τα σφάλματα τα οποία εντόπισε η Επιτροπή στο ΣAA έχουν ήδη διορθωθεί, ενώ η επαπειλούμενη μείωση των πληρωμών προς την Ελλάδα αφορά σε ποσά σημαντικά μικρότερα από αυτά που έχουν διαρρεύσει στον τύπο.

H Ρόδη Κράτσα σχολίασε: «Είναι αναμενόμενο, τη στιγμή που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου δράσης και δεδομένης της προϊστορίας του ζητήματος, να ασκεί η Επιτροπή ισχυρότατες πιέσεις στη χώρα μας. Αντί να τροφοδοτούμε όμως μια στείρα κινδυνολογία, οφείλουμε να γνωρίσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και να απαιτούμε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί των σχετικών προσπαθειών που καταβάλλονται για να πληρούν επιτέλους οι αγροτικές πληρωμές στη χώρα μας τις δέουσες προδιαγραφές διαφάνειας και χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης».

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Τα μανιτάρια της Εύβοιας


Οι μύκητες αποτελούν ένα ιδιόμορφο και μυστηριώδη κόσμο έμβιων οργανισμών της φύσης όπου ανέκαθεν προσήλκυαν το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα προκαλούσαν δέος στον άνθρωπο. Υστερα απο μια μακριά πορεία μέσα στην ιστορία έφτασαν μέχρι το σημερινό άνθρωπο με τη μορφή ασθενειών (μυκητιάσεις), τροφίμων (τυριά, ψωμί, κρασί, μπύρα), φαρμάκων (πενικιλλίνη) και με τα γνωστά αλλά παραξηγημένα σε όλους μανιτάρια. Οταν οι πρώτες σταγόνες βροχής αγγίξουν την ξερή γή στις αρχές του φθινοπώρου και το δάσος ξαναζωντανέψει δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση των πρώτων μανιταριών. Η αιφνίδια αυτή τους εμφάνιση, η πολυμορφία τους και τα εντυπωσιακά τους χρώματα έκαναν τους αρχαίους να τα θεωρούν σαν «παιχνίδια της φύσης».Τα μανιτάρια όπως άλλοστε και τα φυτά διακρίνονται σε εδώδιμα, φαρμακευτικά, παραισθησιογόνα και δηλητηριώδη.

Τι είδους ζώντες οργανισμοί είναι οι μύκητες και πιο ειδικά τα
μανιτάρια ;
Για πολύ καιρό θεωρούνταν φυτά, τους λείπει όμως η χλωροφύλλη με την οποία τα φυτά παράγουν μόνα τους τις θρεπτικές ουσίες. Αντιθέτως, οι μύκητες τρέφονται με έτοιμα θρεπτικά συστατικά (ετερότροφοι οργανισμοί) χρησιμοποιώντας ένα πυκνό ιστό (μυκήλιο) που διακλαδίζεται κάτω απο κορμούς, φύλλα, μέσα στο έδαφος και αποτελεί το κυρίως σώμα του οργανισμού.

Τα μανιτάρια (καρποφορίες) είναι κάτι σαν τα άνθη και τους καρπούς ενός φυτού. Η φυσιολογία τους μοιάζει με αυτή των ζώων αφού αντίθετα με τα φυτά παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και καταναλώνουν οξυγόνο. Η λειτουργία τους όμως στη φύση είναι πολυ σημαντική διότι συμβιώνουν με φυτά βοηθώντας τα να απορροφούν πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά απο το έδαφος ενώνοντας το μυκήλιό τους με τις ρίζες και αποσυνθέτουν νεκρούς φυτικούς ή ζωικούς οργανισμούς . Συμπληρώνουν δηλαδή τον οικολογικό κύκλο της φύσης ανακυκλώνοντας όλα τα άχρηστα υλικά της (πεσμένα φύλλα, κορμοί, περιτώμματα ζώων κ.α.) . Πολλά είδη (π.χ. Laccaria laccata, Βoletus, Lactarius, k.a.) αναπτύσσουν συμβιωτικές σχέσεις με τις ρίζες φυτών όπου και αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Οι μύκητες θεωρούνται η δεύτερη πολυπληθέστερη μετά τα έντομα, ομάδα οργανισμών στη βιόσφαιρα. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 75.000 με 10.000 είδη μανιταριών εκ των οποίων τα 2.000 είναι εδώδιμα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 2.500 είδη μυκήτων από τα οποία τα 900 είναι μανιτάρια. Ωστόσο ο αριθμός αυτός θεωρείται μικρός αφενός γιατί η ανίχνευση και καταγραφή τους συνεχίζεται και αφετέρου επειδή η υψηλή ποικιλομορφία των οικολογικών συνθηκών σε συνδυασμό με την πλούσια χλωρίδα, δημιουργούν πολλούς διαφορετικούς βιοτόπους για την ανάπτυξή τους.

Η οικονομική σημασία που έχουν οι μύκητες για τον άνθρωπο μπορεί να αποτιμηθεί σε δισεκατομμύρια δολάρια, αφού σήμερα χρησιμοποιούνται εμπορικά για την παραγωγή ενζύμων, αμινοξέων, αντιβιοτικών, ποτών, τροφίμων (τυριά, ψωμί), συντηρητικών , εντομοκτόνων, στην βιοαποδόμηση υπολειμμάτων παραπροϊόντων της γεωργίας. Η καλλιέργεια των μανιταριών αποτελεί την πιο βιομηχανοποιημένη μορφή γεωργικής εκμετάλλευσης και τη μοναδική σε υψηλή κλίμακα μετατροπή γεωργικών υπολειμμάτων (άχυρο, κοπριά, υπολείμματα βαμβακοκαλλιέργειας, κ.α.) σε ωφέλιμη βιομάζα και τροφή. Από τα είδη των εδώδιμων μανιταριών καλλιεργούνται μόνο 30 και από αυτά μόνο 5 σε συστηματική εμπορική κλίμακα. Τα δυο γνωστότερα καλλιεργούμενα μανιτάρια το «λευκό μανιτάρι» (Αγαρικό το δίσπορο) και το «Πλευρότους» αποτελούν τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής σημασίας αφού οι πρωτεΐνες τους (μεγάλη αναλογία σε γλουταμινικό και ασπαρτικό οξύ, λυσίνη προλίνη, αργινίνη) βρίσκονται μεταξύ των πρωτεϊνών των φυτών και των ζώων. Ακόμα, αποτελούνται κύρια από νερό (90-92%), 2-8% λιπαρά (υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα οξέα), υδατάνθρακες και ίνες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του σύμπλοκου Β και C, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Κ. Ειδικότερα στα «Πλευρότους» αφθονεί η εριταδενίνη η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα καρδιοπαθειών και ρυθμιστή της χοληστερόλης στο αίμα. Οι ιδιότητες αυτές δικαιολογούν την συνεχώς αυξανόμενη τάση κατανάλωσης και έντονο ενδιαφέρον για παραγωγή νέων ειδών. Σήμερα η παγκόσμια παραγωγή αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια τόνους ετησίως και η αξία της υπερβαίνει τα δέκα δις δολάρια.
Η καλλιέργεια των μανιταριών αποτελεί μία σύγχρονη εφαρμογή της μικροβιακής τεχνολογίας για τη βιομετατροπή άχρηστων λιγνοκυτταρινούχων οργανικών υπολειμμάτων ( άχυρο, υπολείμματα εκκοκκιστηρίων βάμβακος, πριονίδια, κτλ) σε βιομάζα και τροφή ιδιαίτερης διαιτητικής αξίας για τον άνθρωπο. Στην φύση τα μανιτάρια έχουν ως κύριο ρόλο την αποσύνθεση της οργανικής ύλης και την επαναφορά στο κύκλο του οικοσυστήματος ανόργανων συστατικών και χούμου, στοιχείων απαραίτητων για την θρέψη των φυτών. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο εφαρμόζεται στην σύγχρονη επιχειρηματική καλλιέργεια με την βοήθεια της τεχνολογίας και της γνώσης της βιολογίας των μανιταριών.

Η συνεχώς αυξανόμενη τάση κατανάλωσης βρώσιμων μανιταριών, τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή κλίμακα οφείλεται στην υψηλή διατροφική τους αξία. Τα μανιτάρια θεωρούνται ιδανική πηγή αφομοιώσιμων πρωτεϊνών ( περιέχουν 3% στο φρέσκο προϊόν πρωτεΐνες υψηλή διαιτητικής αξίας) , τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη και κάλιο , μικρής θερμιδικής αξίας εφόσον τα 100γρ νωπού προϊόντος αποδίδουν περίπου 22 θερμίδες, καθώς και ικανοποιητική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ), φωσφόρου, καλίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού και σεληνίου.
Η καλλιέργεια του Πλευρότους, ξεκίνησε συστηματικά στην Ελ
λάδα πριν από 15 χρόνια. Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, περιήλθε τα τελευταία χρόνια σε μια ραγδαία άνοδο η οποία οδήγησε στη δημιουργία 26 σύγχρονων επιχειρηματικών μονάδων, η πλειοψηφία των οποίων βασίζεται σε δορυφορικό σύστημα καλλιέργειας με μητρική μονάδα παραγωγής υποστρώματος στην Αμφιθέα - Εύβοιας (Λ.Λαχουβάρης, Θ. Μαστρογιάννης). Στο Πισσώνα Ευβοίας λειτουργεί από το 2006 πρότυπη μονάδα παραγωγής φαρμακευτικών μανιταριών ( Shii- take και Πλευρότους ) δυναμικότητας 300 τόνων ανά έτος . Τα μανιτάρια κυκλοφορούν με την κατοχυρωμένη επωνυμία « Ολόφρεσκα Διρφυς» και είναι πλέον γνωστό στους καταναλωτές . Στον Θεολόγο πρόσφατα ξεκίνησε μονάδα παραγωγής βιολογικών μανιταριών Πλευρότους πιστοποιημένη στον οργανισμό ΔΗΩ δυναμικότητας 150 τόνων ανά έτος.

Το 2004 η παραγόμενη ποσότητα ανήλθε περίπου στα 1.050.000 kg μανιταριών, ενώ το 2009 αναμένεται αύξηση της κατά 40%.

Ωστόσο, η αλματώδης αυτή ανάπτυξη της καλλιέργειας από ανθρώπους με ενθουσιασμό και μεράκι σε μια χώρα που παραδοσιακά δεν διαθέτει την αντίστοιχη κουλτούρα και τεχνογνωσία άλλων χωρών ( Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Κίνα, Αμερική) στον τομέα αυτό, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εκτεταμένων σφαλμάτων στα διάφορα στάδια παραγωγής. Στο τομέα των καλλιεργούμενων μανιταριών η έρευνα διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στα δύο ινστιτούτα του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε (Ινστιτούτο ελαίας και οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, & εργαστήριο εδώδιμων μανιταριών του Ινστιτούτο Γεωργικών μηχανών και κατασκευών Αγ. Αναργύρων), καθώς και μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες επιστημόνων που ασχολούνται επιχειρηματικά με το θέμα της καλλιέργειας.
Εάν λάβουμε υπόψη μας την υπερπαραγωγή των μανιταριών στην Ευρώπη και την ευκολία που αυτά πλέον φτάνουν στην χώρα μας, θα πρέπει ο Έλληνας παραγωγός να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό. Το κύριο πλεονέκτημα που έχει και μπορεί να εκμεταλλευτεί, είναι το γεγονός ότι μπορεί να τροφοδοτεί την αγορά με ολόφρεσκο προϊόν, βάσει των καθημερινών της αναγκών. Τα εισαγόμενα μανιτάρια σε κάθε περίπτωση είναι 2 έως 3 και 4 έως 7 ημερών ( αναλόγως την χώρα προέλευσης), ενώ ο συνολικός χρόνος συντήρησης υγιών μανιταριών δεν ξεπερνά τις 14ημέρες σε άριστες συνθήκες συντήρησης. Εάν σκεφτούμε ότι κατά την μεταφορά τους -που πολλές φορές διαρκεί πάνω από δύο 24/ωρα- μεταφέρονται με ποικιλία άλλων προϊόντων τότε η μικροβιακή επιβάρυνση αυξάνεται.
Λ.Λαχουβάρης (Γεωπόνος ΓΠΑ - ειδικός καλλιέργειας μανιταριών)
Θ. Μαστρογιάννης (Γεωπόνος ΓΠΑ - ειδικός παραγωγής κομποστ)

Σχολική Γιορτή, απ’ το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ανω Στενής

Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Στενής, μια υπέροχη γιορτή, που την παρακολούθησαν πάρα πολλοί γονείς αλλά και συγγενείς και φίλοι των μικρών μαθητών.
Η γιορτή ξεκίνησε με ομιλία της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Αγγελικής Κρητικού-Τσομώκου.
Στη συνέχεια τα παιδιά του Νηπιαγωγείου παρουσίασαν το θεατρικό σκετς «Ένα κύμα ταξιδεύει».
Το Δημοτικό ξεκίνησε με τα παιδιά των (Γ, Δ ) τάξεων να παρουσιάζουν το σκετς «Καθαρή παραλία».
Μαθητές επίσης των (Β, Γ, Δ ) τάξεων παρουσίασαν το σκετς «BABY DANCE», ενώ η γιορτή έκλεισε με τα παιδιά των τάξεων (Ε και Στ') να ερμηνεύουν καταπληκτικά
διασκευή του έργου του Μολιέρου «Κατά φαντασίαν ασθενής».
Στο τέλος της γιορτής απενεμήθη τιμητική πλακέτα, από τον Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου στον πρώην Διευθυντή του Σχολείου Δημήτρη Σκριβάνο για την εικοσαετή προσφορά του. Σήμερα ο Κος Σκριβάνος είναι Διευθυντής στο 3° Δημοτικό Σχολείο Νέας Αρτάκης.
Ο Σύλλογος Γονέων μοίρασε στα παιδιά της Στ' τάξεως που αποφοιτούν από ένα βιβλίο.
Επίσης, πριν αναχωρήσουν οι παρευρισκόμενοι στη γιορτή σερβιρίστηκαν με τυροπιτάκια, πίτσες κ.λ.π.

Το ξεμάτιασμα

Ο Γιώργος Μπεληγιάννης είναι συνταξιούχος Δάσκαλος. Κατάγεται και διαμένει στη Στενή.
Ψάχνοντας κάποτε στα αρχεία του, ανακάλυψε μια εργασία κάποιας μαθήτριας του, όταν υπηρετούσε στη Χαλκίδα, που αναφερόταν στο «ξεμάτιασμα».
Αυτή η εργασία πρέπει να έχει γίνει πριν από τριάντα περίπου χρόνια, μιας και χρησιμοποιείται το παλιό τονικό σύστημα.
Εμείς διαβάσαμε αυτή την εργασία και ρωτήσαμε γυναίκες οι οποίες ξέρουν να ξεματιάζουν και μας είπαν ότι πράγματι αυτός είναι ο κλασικός τρόπος ξεματιάσματος, αν και σήμερα υπάρχουν κι άλλες τεχνικές όπως π.χ. το ξεμάτιασμα από τηλεφώνου.
Παραθέτουμε το κείμενο της εργασίας της μαθήτριας, έτσι ακριβώς όπως μας παραδόθηκε.

Το ξεμάτιασμα.
Παίρνουμε ένα ποτήρι με νερό και ένα φλιτζάνι με λίγο λάδι.
Σταυρώνουμε τον ματιασμένο, κρατώντας στο χέρι το ποτήρι με το νερό, ενώ συγχρόνως λέμε από μέσα μας τρεις φορές «Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά». Μετά, όταν το πούμε τρεις φορές αυτό, λέμε το «Πάτερ ημών». Όταν το πούμε και αυτό, βάζουμε το δάχτυλο μας μέσα στο φλιτζάνι με το λάδι και τις σταγόνες με το λάδι τις ρίχνουμε στο ποτήρι με το νερό. Όταν πέσουν πάνω στην επιφάνεια του νερού και όσο πάνε και ανοίγουν, τότε ξέρουμε ότι ο άλλος είναι ματιασμένος. Αν τις ρίξουμε και δεν ανοίξουν, τότε θα ξέρουμε ότι δεν είναι ματιασμένος.
Άμα τύχει και ξεματιάσουμε τον άλλος χωρίς λάδι (π.χ. σε μία εκδρομή) ναι μεν θα ξεματιαστεί ο άλλος αλλά θα ματιαστούμε εμείς οι ίδιοι.
Αν θέλουμε να μάθουμε σε κάποιον άλλον να ξεματιάζει, θα πρέπει να πούμε πρώτα πως ξεματιάζουμε, σε άντρα ή αγόρι και ύστερα να το μάθει ο άλλος ή η άλλη. Αν είναι άντρας μπορούμε να το πούμε κατευθείαν. Αν πάλι το ξέρει ο άντρας και θέλει να το μάθει ένας ή μία άλλη, μπορεί να το πει κατευθείαν.
Μπορούμε να ξέρουμε λίγο πολύ αν κάποιος μπορεί να είναι ματιασμένος αν έχει ζαλάδες κι αν κάθε ώρα και στιγμή χασμουριέται.
Παραπάνω γράφω ότι μπορεί να ξεματιάσουμε και χωρίς λάδι. Αυτό γίνεται ως εξής: σχηματίζουμε το χέρι μας όπως όταν κάνουμε το σταυρό μας και σταυρώνουμε τον άλλον λέγοντας από μέσα μας αυτά που γράφω παραπάνω. Μόλις τελειώσουμε, φτύνουμε το ματιασμένο και θα καταλάβουμε αν είναι ματιασμένος, αν σε όλη τη διάρκεια του ξεματιάσματος, χασμουρηθεί ο ματιασμένος ή εμείς.
Όταν τελειώσουμε το ξεμάτιασμα - γράφω παραπάνω - φτύνουμε το ματιασμένο και λέμε. «Φτου να μην σε ματιάσω»
Αποστολίνα Ι. Χαλίλη.

Πρόταση.

Στην Άνω Στενή έχουν φτιαχτεί όλες οι βρύσες, πετρόχτιστες με κρουνούς. Οι μόνες βρύσες που δεν έχουν τοποθετηθεί κρουνοί και το νερό χύνεται από «λάστιχα» είναι οι βρύσες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από την είσοδο του προαυλίου της εκκλησίας. Είναι υπόθεση λίγων χρημάτων και ενός μεροκάματου. Ας το προσέξουν οι υπεύθυνοι, γιατί όπως και να το κάνουμε οι χώροι γύρω από την εκκλησία σε κάθε χωριό αποτελούν κατά κάποιον τρόπο και τη «βιτρίνα» του χωριού.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΑΝΑΣΚΟΠΙΣΗ

Τελείωσε η ποδοσφαιρική σεζόν για τα τοπικά πρωταθλήματα.
Πως τα πήγαν οι Διρφυακές ομάδες.
Και φέτος η παρουσία των ποδοσφαιρικών ομάδων των χωριών που ανήκουν στο
δήμο Διρφύων δεν ήταν η αναμενόμενη.
«Κάθε πέρσι και καλύτερα» θα μπορούσαμε να πούμε, μιας και αυτή τη χρονιά τα
πράγματα δεν πήγαν καλά για το σύνολο των ομάδων. Όλη η προσπάθεια της χρονιάς
ήταν για να αποφευχθούν τα χειρότερα κι όχι να επιτευχθούν τα καλύτερα.
Από την αρχή της περιόδου, στόχος ήταν η αποφυγή του υποβιβασμού για όλες τις
ομάδες και οι πιο επιτυχημένες θεωρούνται αυτές που κατάφεραν να τερματίσουν στη
μέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ κάποιες δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις
παρουσίες τους στα γήπεδα και παραιτήθηκαν στα μισά των υποχρεώσεων τους,
αφού από ένα σημείο και μετά, δεν κατέβαιναν στους αγώνες με αποτέλεσμα να
υποβιβαστούν και κάποιες να χρεωθούν και με βαθμούς «υπό το μηδέν».
Α' κατηγορία
Πισσώνας
Στη δέκατη θέση τερμάτισε η ομάδα του Πισσώνα, συγκεντρώνοντας 44 βαθμούς, έχοντας επιτύχει 13 νίκες, 5 ισοπαλίες και 14 ήττες. Μια συγκομιδή η οποία δεν του επέτρεψε να ελπίζει σε κατάκτηση πρωταθλήματος, αλλά ούτε και να ανησυχήσει σε καμιά περίοδο της διεξαγωγής του πρωταθλήματος για πιθανό υποβιβασμό.
Πάλιουρας.
Δεν τα κατάφερε να παραμείνει στην Α' κατηγορία και υποβιβάστηκε ύστερα από πολλά χρόνια στη Β,'φέρνοντας ισοπαλία στον τελευταίο αγώνα με τον Ολυμπιακό Χαλκίδος μέσα στον Πάλιουρα με 1-1. Ο Πάλιουρας στη διάρκεια του πρωταθλήματος πέτυχε 11 νίκες, 4 ισοπαλίες και 17 ήττες.
Η τελική βαθμολογία της Α' κατηγορίας
1...Ηρακλής Ψαχνών 85 (74-24)
2...Κύμη 84...(68-10)
3...Ταμυναϊκός 70 (81-21)
4...ΟλυμπιακόςΧαλκ. 55 (52-26)
5...Προκόπι 49 (59-43)
6...ΠΑΟΚανήθου 47 (38-31)
7...Αυλωνάρι 46 (52-58)
8...Χαλκίνεος 44 (44-47)
9...Δροσιά 44 (40-43)
10...Πισσώνας 44 (48-59)
Π.,Προποντίδα 40 (39-35)
12..Λήλας Βασιλικού 40 (32-40)
13...Πάλιουρας 37 (37-45)
14...Νεοχώρι 32...(40-46)
15...Αμαρυνθιακός 24 (27-49)
16...Άγιος 17 (27-88)
17...Ιστιαία 8 (19-112)
Β' Κατηγορία Α' όμιλος
Στενή.
Η Στενή τερμάτισε στην 9η θέση του Α ομίλου της Β 'κατηγορίας συγκεντρώνοντας 43 βαθμούς πετυχαίνοντας 13 νίκες 4 ισοπαλίες και 13 ήττες. Μια πολύ ισορροπημένη παρουσία , τερμάτισε περίπου στη μέση του βαθμολογικού πίνακα, χωρίς να ανησυχήσει τους οπαδούς της για περίπτωση υποβιβασμό, αλλά ούτε και να εμπνεύσει προσδοκίες με την παρουσία της για κάτι καλύτερο.
Η τελική βαθμολογία του Α ομίλου
1...Α.Ο.Χαλκίς 76 (92-16)
2...Πήλι 74 (77-21)
3...Τριάδα 60 (63-28)
4... Αιδηψός 55...(74-35)
5...Καστέλλα 55 (54-42)
6...Άτταλη 53 (55-28)
7...Μακρυκάπα 52 (60-37)
8...Ωρεοί 45 (54-34)
9...Στενή 43 (55-47)
ΙΟ,.Βασιλικά 41 (57-66)
11 Βατώντας 37 (50-48)
12..Ακράτητος 33 (28-83)
13...Κάνηθος(-4) 27 (37-54)
14..Μαντούδι 25 (49-80)
15. .Ευβοϊκός 9 (19-115)
16 Κύζικος(-9) -9 (0-90)
Β' όμιλος.
Στο Β' όμιλο της Β'κατηγορίας συμμετείχαν οι ομάδες του Πούρνου και των Στροπώνων, οι οποίες κατέλαβαν τις δύο τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Ο Πούρνος τερμάτισε στην προτελευταία θέση με 2 βαθμούς και 4 νίκες 4 ισοπαλίες και 22 ήττες (εκ των οποίων στους τέσσερις αγώνες δεν προσήλθε να αγωνιστεί) και οι Στρόπωνες τερμάτισαν στην τελευταία θέση με (-5 βαθμούς) και 1 νίκη, 1
ισοπαλία και 28 ήττες (εκ των οποίων στους 17 αγώνες δεν προσήλθε να αγωνιστεί) και κατά συνέπεια υποβιβάζονται και οι δύο στην Γ'κατηγορία.
Η τελική βαθμολογία του ΒΌμίλου.
1...Ερέτρια 78 (85-17)
2...Αλάτσατα 68 (59-19)
3...Ευβοϊκός Αγ. Νικ. 67 (54-18)
4...Μαρμάρι 51...(62-48)
5...ΌλυμποςΓυμνού 50 (51-40)
6 ΈραποςΧαλκ. 48 (56-46)
7...Σκύρος 44 (58-54)
8 Κόσκινα 43 (57-53)
9 Μιαούλης Φύλλων 43 (39-40)
10..Ελλήσποντος Λαμψ. 42 (42-36)
11..Κριεζά 41 (52-61)
12..Αυλίδα 41 (48-42)
13..Δύστος 29 (36-46)
14..Κάρυστος 15 921-71)
15..Πούρνος 2 (29-79)
16..Στρόπωνες -5 (10-89)
*Σε αγώνα μπαράζ που έδωσαν η Αυλίδα με τον Ακράτητο Κεχριών, κέρδισε η Αυλίδα με 4-1 και παρέμεινε στη Β κατηγορία, ενώ ο Ακράτητος υποβιβάστηκε στην Γ κατηγορία
Γ' κατηγορία
Β' όμιλος
Καθενοΐ και Άγιος Αθανάσιος.
Την πέμπτη και την έκτη θέση κατέλαβαν οι Καθενοί και ο Άγιος Αθανάσιος
αντίστοιχα, στο πρωτάθλημα της Γ'κατηγορίας στον Β όμιλο.
Συγκεκριμένα οι Καθενοί τερμάτισαν στην πέμπτη θέση με 46 βαθμούς και 65-36
τέρματα, ενώ ο Άγιος Αθανάσιος τερμάτισε στην έκτη θέση με 45 βαθμούς και 48-29
τέρματα.
Στη Γ κατηγορία που «δεν γνωρίζει το σκυλί τον αφέντη του» όπως λέει η παροιμία
και που δεν υπάρχει ο κίνδυνος του υποβιβασμού, οι μισές ομάδες περίπου, μετά από
ένα σημείο και αφού δεν πάνε και πολύ καλά, αρχίζουν και απέχουν από το
πρωτάθλημα και δεν κατεβαίνουν σε αγώνες μιας και δεν υπάρχει ούτε κίνητρο, αλλά
ούτε και κίνδυνος.
Σ' αυτή λοιπόν την κατηγορία, το ότι οι Καθενοί και ο Άγιος Αθανάσιος κατάφεραν
να συμμετάσχουν σε όλες τους αγώνες και να φτάσουν στις θέσεις 5η και 6η είναι
πράγματι ένα κατόρθωμα.
Η τελική βαθμολογία του Β ομίλου της Γ κατηγορίας
1...Πολιτικά 65 (84-20)
2...Κοντοδεσπότι 65 (64-14)
3...Φοίνικας Ψ. 57 964-26)
4...Κεραυνός Χ. 52 (60-28)
5...Καθενοί 46 (65-36)
6...Άγιος Αθανάσιος 45 (48-29)
7...Πετεινοί Νεάπολης 39 (49-49)
8...Καμάρες 36 (56-54)
9....Σταυρός.. 29 (38-53)
10..Αναγέννηση 22 (42-73)
11..Νεάπολη 20 (28-62)
12..Νεροτριβιά (-10) 10 921-57)
13..Εύρυως (-4) 9 (27-88)
14..Μακρυμάλλη(-11) -6 (9-66)
Σ.Ε. Έχουμε ασχοληθεί μέσα από την εφημερίδα μας επανειλημμένως και θα το
επαναλάβουμε και τώρα.
Το βάρος που πρέπει να σηκώσουν όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και την
ομάδα του χωριού τους είναι δυσβάσταχτο Το έμψυχο υλικό που θα επανδρώσει τις
ομάδες με αθλητές είναι μηδαμινό και οι μεταγραφές που αναγκαστικά γίνονται,
δημιουργούν ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα το οποίο είναι δύσκολο να
καλυφθεί από τους διοικούντες αλλά και τους οπαδούς. Οι χοροί και οι κληρώσεις
δεν λύνουν ουσιαστικά το πρόβλημα μιας και η βοήθεια από κρατικούς φορείς είναι
μικρή έως ανύπαρκτη
Πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν 12 ομάδες από τα χωριά του δήμου Διρφύων και
τώρα υπάρχουν 7 και απ' αυτές δεν ξέρουμε αν κάποια σταματήσει τη λειτουργία
της.
«Ηλίου φαεινότερον» λοιπόν πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Μιας και
εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες υπάρχει και το φαινόμενο της αδιαφορίας του
κόσμου, το οποίο είναι απόρροια της στασιμότητας και της έλλειψης στόχων των
ομάδων και δικαιολογημένα άλλωστε
Μπορεί λοιπόν να γίνουμε κουραστικοί, αλλά θα το επαναλάβουμε
Πρέπει να δημιουργηθεί μία ομάδα που θα εκπροσωπεί το δήμο Διρφύων, η οποία και
μεγάλο οπαδικό κοινό θα διαθέτει και περισσότερα χρήματα, και την αγάπη όλων των
διρφύων, αλλά και ίσως προσελκύσει και χορηγούς από επιχειρηματίες που
κατάγονται από την περιοχή ή και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο δήμο
μας και επιζητούν τις καλές σχέσεις και την στήριξη των φορέων και των κατοίκων
του δήμου μας, αλλά και από άλλες επιχειρήσεις, μιας και η νέα ομάδα θα έχει
αρκετές χιλιάδες οπαδούς και θα συμφέρει την κάθε επιχείρηση να «επενδύσει» στη
«συμπάθεια» όλου αυτού του κόσμου.
Και επιπλέον θα υπάρχουν, εκτός από την οικονομική άνεση και πολύ περισσότερα
παιδιά που θα μπορέσουν να επανδρώσουν μια ποδοσφαιρική ακαδημία η οποία θα
δώσει τη δυνατότητα στο μέλλον να απαρτίζεται η νέα ομάδα αποκλειστικά από
ντόπιους αθλητές.
Για μας, άλλη λύση δεν υπάρχει.

Κλιματολογικά στοιχεία Στενής

Από τον Μετεωρολογικό Σταθμό Στενής, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Μάιος 2008
Θερμοκρασία μεγίστη 33 (25-5-2008) θερμοκρασία ελαχίστη 8,5 (9-5-2008)
Θερμοκρασία μέση μηνός 18,7
Ύψος βροχής 3 χιλιοστά.

Ύψος βροχής άλλων πέντε περιοχών της Ελλάδος για σύγκριση
Βασιλίτσα Γρεβενών 74 χιλιοστά
Καϊμακτσαλάν 56,2
Βλάστη Κοζάνης 51,8
Γιάννενα 38
Σέλλι Ημαθίας 30

Διεύθυνση INTERNET www.meteo.gr/staions/steni
Δημήτρης Μπεληγιάννης

Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

Τα θέματα που απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Διρφύων κατά τη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου 2008, αφορούσαν κυρίως, Αγροτική Οδοποιία, ασφαλτοστρώσεις, αναπλάσεις που αφορούν κυρίως πλακοστρώσεις, επεκτάσεις και βελτιώσεις δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, αποχετευτικά ομβρίων, απαλλοτριώσεις ακινήτων για δημιουργία πλατειών και παιδικών χαρών, επιβολή κυρώσεων σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, αλλά και άλλα θέματα που θα δούμε στη συνέχεια.
1. Για αγροτική οδοποιία Στροπώνων, διετέθη το ποσόν των 44.987,52 ευρώ.
2. Αγροτική οδοποιία Γλυφάδας, 44.998,38 ευρώ.
3. Ασφαλτοστρώσεις οδών σε Αμφιθέα, Λούτσα και Μίστρο 100.000 ευρώ.
4. Ασφαλτοστρώσεις οδών σε Κάμπια, Βούνους και Στρόπωνες. 100.000 ευρώ.
5. Αναπλάσεις σε Θεολόγο, Βούνους και Μίστρο 99.935,37 ευρώ.
6. Αναπλάσεις σε Άγιο Αθανάσιο, Λούτσα και Γλυφάδα 99.928,91 ευρώ.
7. Αναπλάσεις σε Πάλιουρα, Αμφιθέα, Λάμαρη 99.941,83 ευρώ.
8. Αναπλάσεις σε Στενή και Καμπιά 120.000 ευρώ.
9. Επέκταση δικτύων ύδρευσης στα Καμπιά 43.023 ευρώ.
10. Βελτίωση δικτύων ύδρευσης σε Στενή, Βούνους και Λούτσα 44.997,51 ευρώ.
11. Επέκταση - παροχές δικτύου άρδευσης στον Πούρνο 44.997,33 ευρώ.
12. Για αποχετευτικά ομβρίων σε Λούτσα και Άγιο Αθανάσιο 24.978,96 ευρώ.
13. Αποφασίστηκε να παραχωρηθεί χώρος στο Δημοτικό Σχολείο Στενής στον ΟΣΚ, για την εγκατάσταση Νηπιαγωγείου.
14. Αποφασίστηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2008 στην οποία περιλαμβάνεται και η κατάργηση πιστώσεων των έργων που ενώ αναγράφονται στον προϋπολογισμό έχουν καταργηθεί, χωρίς οι πιστώσεις να διατεθούν για την εκτέλεση άλλων έργων.
15. Εγκρίθηκε η εκμίσθωση του περιπτέρου στο Δημοτικό Πάρκο του Πάλιουρα.
16. Επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις σε επιχειρήσεις, ύστερα από αυτοψία που
πραγματοποιήθηκε στις 11-4-2008 στις παρακάτω εταιρείες
Α) ΑΦΟΙ ΣΤΕΦΑΝΊΔΗ 15.000 ΕΥΡΏ
Β) Δ. ΚΕΛΑΙΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΑΕ 15.000 ΕΥΡΏ
Γ) ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΕ 15.000 ΕΥΡΏ
Δ) ΦΑΡΜΑ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΕΠΕ 15.000 ΕΥΡΏ.
17. Εγκρίθηκε η διοργάνωση Πανδίρφυων αγώνων στίβου, μεταξύ των σχολείων και εγκρίθηκε η δαπάνη των 8.000 ευρώ για την πραγματοποίηση τους. (οι αγώνες αυτοί έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και αναφέρονται σε άλλη στήλη)
18. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη λειτουργία Κυριακάτικης Αγοράς στο Βασιλικό του Δήμου Ληλαντίων στην οποία θα συμμετέχει με τριάντα(30) θέσεις που θα τις εκμεταλλεύονται έμποροι του Δήμου Διρφύων. Η κατανομή είναι Δήμος Ληλαντίων 140 θέσεις, Δήμος Ν. Αρτάκης 30 θέσεις και Δήμος Διρφύων 30 θέσεις.
19. Γνωμοδότησε θετικά για άδεια εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρου, στη θέση «Παδούλα» στο θεολόγο.
20. Αποφασίστηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων
α) Στους Καθενούς, για την διαπλάτυνση δημοτικού δρόμου και τη δημιουργία
παιδικής χαράς (ιδιοκτησία Σουφλή)
β) Στην Κάτω Στενή, για τη δημιουργία πλατείας και παιδικής χαράς, στο χώρο που
γίνεται το παζάρι, στη στροφή προς Βούνους (ιδιοκτησία Μεργού)
γ) Στην Άνω Στενή για τη δημιουργία πλατείας και παιδικής χαράς, δίπλα στην
υπάρχουσα πλατεία του χωριού (ανήκει σε 6 ιδιοκτήτες)
21. Αντικατάσταση προτάσεων έργων υποδομής στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»
22. Εκτέλεση της προμήθειας ανταλλακτικών - συντήρηση - επισκευή των αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων του Δήμου, με απευθείας ανάθεση, μιας και οι διενεργηθησόμενοι διαγωνισμοί απέβησαν άγονοι, γιατί κανείς ενδιαφερόμενος δεν προσήλθε σ' αυτόν.
23. Τροποποίηση προϋπολογισμού 2008
24. Αποδοχή του ποσού των 60.000 ευρώ για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

Η γιορτή της Αγίας Τριάδας

Κατ' εξοχήν Διρφυακή, η γιορτή της Αγίας Τριάδος, μιας και γιορτάζουν πέντε χωριά του δήμου Διρφύων.
Η Κάτω Στενή, η Αμφιθέα, οι Στρόπωνες, ο Πούρνος και το Μαυρόπουλο, ντύθηκαν στα γιορτινά τους και γιόρτασαν με κατάνυξη, αλλά και με γλέντι την Άγια αυτή μέρα.

Κάτω Στενή.
Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος στην ενορία Κάτω Στενής η εορτή του Αγίου Πνεύματος.
Πλήθος κόσμου, ίσως και πάνω από χίλια άτομα, παρακολούθησε τον μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου, του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου Νικόδημου Ευσταθίου και πολλών κληρικών. Μετά το πέρας του εσπερινού και της περιφοράς της Αγίας Εικόνας, ο Ιερέας π. Τσουνής Γεώργιος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, πρόσφεραν φαγητό στους πιστούς (κρέας με μανέστρα), ενώ υπήρχαν και σουβλάκια με μπύρα και αναψυκτικά, που μπορούσαν να αγοράσουν οι πιστοί Ακολούθησε γλέντι και χορός στην αυλή της εκκλησίας με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας μέχρι αργά τα μεσάνυχτα. Ο Σεβασμιώτατος, κατά την ομιλία του, επαίνεσε τον ιερέα της ενορίας και το εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την άρτια οργάνωση, καθώς και τον πρωτοψάλτη Σπύρο Σιμιτζή και εξέφρασε την ευχαρίστηση του για την αθρόα προσέλευση του κόσμου.
Ο ιερέας του χωριού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του, τον πρωτοσύγκελο και τους άλλους πατέρες, καθώς και όλο τον κόσμο. Ευχαρίστησε τους κτηνοτρόφους της περιοχής που πρόσφεραν τα ζώα τους για το φαγητό(18 αρνιά), τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στενής για την βοήθεια και συμπαράσταση, αλλά και όλους τους πιστούς; για την ηθική και οικονομική ενίσχυση στα έργα του Ναού. Την άλλη μέρα (16-6) ανήμερα, τελέστηκε θεία Λειτουργία και αρτοκλασία.

Αμφιθέα.
Στην Αμφιθέα τελέστηκε Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτου Τιμόθεου Μπαϊμπάκη, του εφημέριου Αμφιθέας Κωνσταντίνου Σίδερη και του εφημέριου Καθενών Πέτρου Αντωνίου.
Με το πέρας του Εσπερινού έγινε η περιφορά της εικόνος και στη συνέχεια οι πιστοί κάθισαν στον αύλειο χώρο της εκκλησίας και στους περιβάλλοντες δρόμους όπου είχαν στρωθεί τραπέζια, και έφαγαν το αγιασμένο φαγητό που είχε ετοιμάσει η εκκλησιαστική επιτροπή (Μοσχάρι με κριθαράκι)και ήταν προσφορά του Συλλόγου Αμφιθεατών Ευβοίας Νομού Αττικής.
Οι παρευρισκόμενοι έφαγαν ήπιαν και χόρεψαν μέχρι αργά με τη συνοδεία στερεοφωνικού συγκροτήματος.
Περίπου χίλιοι πιστοί προσήλθαν εκκλησιάστηκαν και παρευρέθηκαν στο γλέντι.
Την άλλη μέρα (ανήμερα) στις 16-6-2008 τελέστηκε θεία Λειτουργία και αρτοκλασία.
Στις 13 και 14 (παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί) τελέστηκε μνημόσυνο από το Σύλλογο Αμφιθεατών, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των κεκοιμημένων δωρητών, ευεργετών και μελών του Συλλόγου.
Την Κυριακή το πρωί, 15-6, «Της Πεντηκοστής» έγινε θεία Λειτουργία, στην οποία έγινε αρτοκλασία από τον Σύλλογο Αμφιθεατών όπου παρευρίσκοντο ο πρόεδρος τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου και πολύς κόσμος.
Με το τέλος της θείας Λειτουργίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου εκφώνησε ομιλία την οποία δημοσιεύουμε.

Ο Σύλλογος Αμφιθεατών Ευβοίας έχει ζωή 26 χρόνων. Πιστεύουμε ότι η ίδρυση του ήταν μεγάλη ευλογία του θεού για το χωριό μας.
Από το καταστατικό μας, το οποίο εμείς είχαμε συντάξει ως νόμο του, εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών, είναι Κοινωνικό-Φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο.
Η δράση του μέχρι σήμερα, είναι πολύ ικανοποιητική.
Έχει βραβεύσει πολλούς μαθητές, όταν λειτουργούσε το Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας, για να επαυξήσει την ευγενή άμιλλα και την προκοπή τους.
Το επέτυχε με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Έκτισε το τριώροφο Πνευματικό Κέντρο του και αποτελεί το στολίδι του χωριού. Χωρίς καμία επιχορήγηση ή επιδότηση από πουθενά.
Συμπαραστάθηκε με πολύ μεγάλα ποσά σε εκατομμύρια δραχμές τότε και με χιλιάδες ευρώ μετέπειτα, στην ανέγερση και αποπεράτωση της Εκκλησίας της Αγίας Τριάδος, με δικά του χρήματα.
Έφερε στο εξωκλήσι Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος από τον αγωγό Στενής-Αμφιθέας και κατασκεύασε υπόγεια παροχή νερού, μήκους 1200 μέτρων, και έκτισε την πρώτη βρύση στο ωραίο αυτό εκκλησάκι του χωριού μας, που τότε δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα κατασκευής έργων. Εκεί κάτω απ' τη σκιά του πελώριου και ολοστρόγγυλου πουρναριού του. Μετέβαλε την ξεραΐλα σε τόπο δροσιάς και αναψυχής.
Δεν αναφερόμαστε στη σοβαρή οικονομική βοήθεια που προσφέρει ο Σύλλογος σε ασθενείς - απόρους και ενδεείς ανθρώπους. Αυτό το γνωρίζει ο θεός. Και είναι καταγραμμένο στον Ουρανό, αλλά και στα δικά μας βιβλία του Συλλόγου.
Θέσπισε και δημιούργησε το Πανηγύρι της σημερινής βραδιάς της Πεντηκοστής με δικά του έξοδα και φαγητό δωρεάν από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεως του Συλλόγου μας.
Στη συνέχεια ανέλαβε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αμφιθέας. Συνεχίζει και θα συνεχίζει και μάλιστα γίνεται με μεγάλη επιτυχία.
Ο Σύλλογος προσφέρει τα χρήματα κάθε χρόνο. Τη φροντίδα, τη μέριμνα, τον κόπο, την ετοιμασία, το μαγείρεμα και όλα τα απαραίτητα γενικά έχει αναλάβει η Εκκλησία με πρωτοστάτη τον ακούραστο ιερέα μας π. Κων/νο Σίδερη με συμπαραστάτες το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και γυναίκες και άνδρες του χωριού μας.
Όλοι μας τους συγχαίρουμε εγκάρδια και τους ευχαριστούμε για τη σπουδαία και μεγάλη προσφορά τους. Είμαστε μαζί τους και γνωρίζουμε καλά πόσο δύσκολο είναι να ετοιμαστεί φαγητό ωραίο, εύγευστο για χίλια και περισσότερα άτομα.
Η Εκκλησία μας έχει πολλές ανάγκες. Πρέπει να τη στηρίζουμε. Όλοι πρέπει να προσφέρουμε το κατά δύναμη. Να δίνουμε με χαρά και απλοχεριά όσο μπορούμε. Να μην τσιγκουνευόμαστε για την Εκκλησία. Ο θεός θα το ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο με υγεία και ευλογίες πολλές, αλλά και στον Ουρανό.

Ξεκινήσαμε και φτιάχνουμε και εμπλουτίζουμε το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας εδώ στο διπλανό κτήριο του Πνευματικού μας Κέντρου. Στο ισόγειο και στον δεύτερο όροφο.
Αρκετοί από σας έχουν προσφέρει διάφορα αντικείμενα. Περιμένουμε όλοι να προσφέρουν ό,τι παραδοσιακό υπάρχει.
Όλα όσα προσφέρονται στο Λαογραφικό καταγράφονται σε βιβλίο με τα ονόματα του δωρητού και με σύντομο ιστορικό. Επάνω ή στο πλάι θα αναγράφεται και ο δωρητής. Σε πολλά χωριά έχουν γίνει Λαογραφικά Μουσεία. Ένα πολύ αξιόλογο είναι και το μουσείο Λάμαρης.
Περιμένουμε να φέρετε τα Δώρα σας να τα τακτοποιήσουμε σε ωραίες θέσεις και να μας αξιώσει ο θεός να κάνουμε τα εγκαίνια του Μουσείου Αμφιθέας.
Δικό σας είναι. Εμείς ανοίγουμε το δρόμο. Εμείς βάζουμε τις βάσεις. Εσείς θα το χαρείτε, βσείς θα το καμαρώνετε.
Δεν κάνουμε προβολή. Σας ενημερώνουμε να γνωρίζετε. Προχωρούμε αθόρυβα. Δεν βροντάμε σαν «κύμβαλα αλλαλάζοντα». Κάνουμε το έργο μας με σύνεση, με προσοχή και πρόγραμμα.
Ας προσέξουμε λίγο τον βίο μας. Τι κάνουμε, τι θα κάνουμε όσο μας αφήνει ο θεός στην πρόσκαιρη ζωή. Στοπ στις πολλές καθημερινές αμαρτίες. Αμαρτάνουμε με τις σκέψεις, με το νου, με τα λόγια και με τα έργα, κάθε ώρα και στιγμή.
Έχουμε σώμα και ψυχή. Κάποια στιγμή όλοι φεύγουμε. Μικροί και μεγάλοι. Ξέρουμε ότι θα φύγουμε. Αυτό είναι βέβαιο. Δεν ξέρουμε πότε.
Το σώμα μετά παρέλευση καιρού διαλύεται. Η ψυχή είναι αθάνατη. Αυτή δίνει τη ζωή στο σώμα. Παρουσιάζεται ενώπιον του θεού. Κρίνεται κατά τα έργα της. Είθε όλοι οι άνθρωποι να καταταχθούν με τους Δικαίους. Στην αιώνια χαρά και απόλαυση.
Η Εκκλησία μας καλεί όλους. Σωτηρία μας είναι μόνο η Εκκλησία. Έξω από αυτή σωτηρία δεν υπάρχει. Η Εκκλησία είναι η Κιβωτός. Αυτή μόνο σώζει.
Εκκλησία δεν είναι το κτήριο μόνο, αλλά και το τι διδάσκει. Πού και πώς το διδάσκει και το ενεργεί.
Σήμερα γονατιστοί όλοι μας ακούσαμε τα θεόπνευστα λόγια της Πεντηκοστής. Το Πανάγιο Πνεύμα σαν πύρινες γλώσσες κάθισε στους Αποστόλους και σε όλους τους 120 που ήσαν συνηγμένοι στο Υπερώον προσκαρτερούντες και προσευχόμενοι. Πήγε και στους 120 σε γυναίκες και άνδρες. Τους φώτισε. Τους γέμισε σοφία, χαρά, θάρρος, δύναμη. Αυτόματα, αμέσως γέμισαν θεολογία. Ομιλούσαν όλοι τους και τις 18 γλώσσες του κόσμου εκείνης της εποχής. Σε μια στιγμή αμέσως, από αγράμματοι έγιναν σοφοί και επιστήμονες. Από ψαράδες διδάσκαλοι. Από δειλοί και φοβισμένοι ανδρείοι και άφοβοι.
Άλλαξε όλο το είναι τους.
Από το μεγάλο θόρυβο του ερχομού του Αγίου Πνεύματος τρόμαξαν όλοι στην Ιερουσαλήμ. Ξένοι και ντόπιοι. Έτρεξαν όλοι και επήγανε στο Υπερώον. Εκεί στους Αποστόλους και Μαθητές, οι οποίοι προσκαρτερούντες και προσευχόμενοι περίμεναν την επαγγελία του Αγίου Πνεύματος.
Πεντηκοστή ημέρα από της Αναστάσεως, γύρω στις 9 η ώρα πρωινή. Είδε ο κόσμος και θαύμασε.
Οι αγράμματοι Μαθητές ομιλούσαν και θεολογούσαν εν παρρησία.
Ενθουσίασαν τον κόσμο που ήρθε να δει τι συμβαίνει. Φωτίστηκαν και αυτοί. Πίστεψαν εκείνη την ημέρα 3000 άνθρωποι.
Θαύμα θαυμάτων! Τι κάνει το Πνεύμα το Άγιο που όπου θέλει πάει! Τα αδύνατα δυνατά. Τα ασθενή ισχυρά. Τα μωρά ευφυή. Το Πανάγιο Πνεύμα γλυκαίνει τις καρδιές των ανθρώπων. Παράκλητε Αγαθέ, Πανάγιων Πνεύμα ελθέ και σκήνωσον εν ημίν και καθάρισαν ημάς από πάσης κηλίδος και σώσον αγαθέ τας ψυχάς ημών. Αμήν.

Στρόπωνες.
Στις Στρόπωνες τελέστηκε εσπερινός και περιφορά εικόνος χοροστατούντος του εφημέριου Στροπώνων π. Μπακρή Θεόδωρου.
Ανήμερα τελέστηκε θεία Λειτουργία και αρτοκλασία και μετά τη πέρας της Λειτουργίας, στήθηκε γλέντι που κράτησε μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.
Το φαγητό είχε ετοιμάσει ο πολιτιστικός Σύλλογος των Στροπώνων, και περιελάμβανε κατσίκι με ρύζι, βρασμένο σε καζάνια. Επίσης σαλάτες, πίτες κ.λ.π όλα προσφορά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, ενώ τα κατσίκια τα είχαν προσφέρει κτηνοτρόφοι των Στροπώνων.
Τα 700 περίπου άτομα που παρευρέθηκαν στη γιορτή χόρεψαν και γλέντησαν με τη συνοδεία στερεοφωνικού συγκροτήματος.

Πούρνος.
Στον Πούρνο, την παραμονή τελέστηκε εσπερινός και έγινε η περιφορά της εικόνας. Με το τέλος του εσπερινού, ο κόσμος παρέμεινε στην αυλή της εκκλησίας, όπου η εκκλησιαστική επιτροπή είχε ετοιμάσει σε καζάνια κρέας(προβατίνα) με μανέστρα. Το κρέας ήταν προσφορά διαφόρων κτηνοτρόφων από τον Πούρνο. Επίσης στο χώρο υπήρχαν και σουβλάκια και μπύρες που μπορούσε να αγοράσει όποιος ήθελε. Μετά το φαγητό ακολούθησε γλέντι και χορός με τη συνοδεία στερεοφωνικού συγκροτήματος. Τα 400 έως 500 άτομα που είχαν παρευρεθεί στη γιορτή χόρεψαν και γλέντησαν μέχρι τις 3 π. μ. περίπου.
Ανήμερα στις 16-6, τελέστηκε θεία Λειτουργία, όπου εκτός του εφημέριου Πούρνου, παρευρέθηκε και χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, σαν εκπρόσωπος της Μητρόπολης Χαλκίδος, ενώ έγινε και αρτοκλασία.

Μαυρόπουλο.
Εσπερινός τελέστηκε την παραμονή 15-6 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μαυρόπουλο, χοροστατούντος του πατρός Θεαγένη (εφημέριος Μίστρου).
Ακολούθησε περιφορά της εικόνας ενώ έγινε και αρτοκλασία.
Πολύς κόσμος παραβρέθηκε στη γιορτή, κυρίως Μαυροπουλαίοι, οι οποίοι τιμούν τη γιορτή του χωριού τους και θεωρείται μια απ' τις ημέρες σύναξης των χωριανών, μετά βέβαια από του «Βροντά» που από εκεί δεν λείπει σχεδόν κανένας Μαυροπουλαίος.
Την άλλη μέρα (16-6) ανήμερα της γιορτής τελέστηκε θεία Λειτουργία και αρτοκλασία.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

4 Πυροσβεστικά οχήματα στη διάθεση του Δήμου Διρφύων

4 Πυροσβεστικά οχήματα θα έχει στη διάθεση του ο Δήμος αυτό το καλοκαίρι. Ήδη το ένα όχημα βρίσκεται στην κατοχή του και είναι προσφορά της Τράπεζας Κύπρου.
Άλλα τρία οχήματα αναμένεται να αποκτηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Ένα από την Εθνική Τράπεζα, ένα από την Eurobank και ένας από την ΜΑΖDΑ. Τα οχήματα αυτά, εκτός από τους υπάρχοντες οδηγούς που θα τα χρησιμοποιούν, ο Δήμος προτίθεται να προσλάβει δύο οδηγούς με σύμβαση (εποχιακούς) οι οποίοι θα τα χειρίζονται αποκλειστικά, ενώ θα κάνουν και συχνές περιπολίες στο δάσος.

Το πρώτο «Μουσικό Πανδοχείο» στην Ελλάδα, αρχίζει τη λειτουργία του στη Στενή

Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Τάσος Ιωαννίδης, τα τελευταία χρόνια μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην Αθήνα και στη Στενή.
Πρωτοπόρος αλλά και καινοτόμος ο Τάσος Ιωαννίδης, όχι μόνο στη δουλειά του, αλλά και στη ζωή του γενικότερα, συνέλαβε την ιδέα της λειτουργίας ενός Μουσικού Πανδοχείο στη Στενή.
Πρόκειται για έναν πολυτελή ξενώνα τεσσάρων κλειδιών, κάτι που ισοδυναμεί στα ξενοδοχεία με τη διαβάθμιση των πέντε αστέρων, με οκτώ δωμάτια και μία σουίτα.
Θα διαθέτει μπαρ και σαλόνι, στο οποίο θα υπάρχει οργανοθήκη με πάρα πολλά και διάφορα μουσικά όργανα που θα είναι διαθέσιμα για τους επισκέπτες.
Επίσης θα υπάρχει μικρό στούντιο, με επαγγελματικά μηχανήματα αναπαραγωγής και εκτύπωσης CD, το οποίο θα είναι στη διάθεση των μουσικών αλλά κυρίως των φίλων της μουσικής.
Εκεί ο επισκέπτης θα βοηθηθεί από εξειδικευμένο άτομα, αλλά και από τον ίδιο τον Τάσο Ιωαννίδη να βελτιώσει τις φωνητικές του δυνατότητες, να ηχογραφήσει το δικό του σε μικρό αριθμό δειγμάτων. Επίσης να κάνει επιλογή ανάμεσα από χιλιάδες τραγούδια όλων των ειδών ελληνικά και ξένα. θα μπορεί να κάνει χρήση των οργάνων που θα υπάρχουν στο «Πανδοχείο» για να διαμορφώσει τη δική του ορχήστρα (αν θέλει), αλλά και .όποιος είναι φίλος του τραγουδιού χωρίς να γνωρίζει μουσική θα βοηθιέται ώστε να ηχογραφεί το δικό του CD.
Εκτός από τραγούδια θα μπορεί να ηχογραφούνται και διαφημιστικά μηνύματα για εταιρείες, αλλά και ηχογραφήσεις ποιημάτων και άλλων απαγγελιών.
Το "Μουσικό Πανδοχείο»θα διαθέτει το δικό του site που εφόσον κάποιος το επιθυμεί θα ανεβαίνει η δική του δουλειά (τραγούδι ή ότι άλλο), γίνοντας έτσι γνωστή στο διαδίκτυο.
Τα Σαββατοκύριακα θα λαμβάνουν χώρα μουσικά δρώμενα, (μουσικές βραδιές) όπου τις περισσότερες φορές θα παραβρίσκονται γνωστοί καλλιτέχνες., στο σαλόνι-μπαρ, όπου θα σερβίρεται καφές και ποτά και όχι μόνο για τους διαμένοντες στο Πανδοχείο, αλλά για όλο τον κόσμο.
Η λειτουργία του αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Ιουλίου

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ




Σε μεγάλο κίνδυνο τα δάση της Εύβοιας

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, περιόδευσε στην περιοχή και ανέδειξε την ανάγκη να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του

Σε άμεση κινητοποίηση για την προστασία των δασών κάλεσε το λαό της Εύβοιας το κλιμάκιο της ΝΕ του ΚΚΕ, που, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, επισκέφτηκε την περιοχή. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που συναντήθηκε με τους δημάρχους Διρφύων και Κηρέως και επισκέφθηκε το πυροσβεστικό κλιμάκιο Μαντουδίου, διαπίστωσε ότι δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα δασοπροστασίας και η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καθαρισμού και διάνοιξης δασικών δρόμων και ζωνών αντιπυρικής προστασίας, αλλά και μεγάλες ελλείψεις σε πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό, ανεπαρκής χρηματοδότηση των δήμων της περιοχής και της δασικής υπηρεσίας.
Στο δήμο Διρφύων υπάρχουν μόνο δυο φυλάκια (Στενή και Πισσώνα) και τα πυροσβεστικά οχήματα αναχωρούν για τη Χαλκίδα στις 10 το βράδυ, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τριών βαρδιών. Η χρηματοδότηση του δήμου με το ποσόν των 70.000 ευρώ δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών.
Στο δήμο Κηρέως, που εκτείνεται σε έκταση 300.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 200.000 στρέμματα είναι πυκνά πευκοδάση, οι μισοί δρόμοι και ζώνες είναι αδιάβατοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι μισοσυντηρημένοι και με σοβαρά προβλήματα. Η χρηματοδότηση για τον καθαρισμό των δασών, τον καθαρισμό και τον έλεγχο των χωματερών, την ενίσχυση των εθελοντικών δράσεων, τον εξοπλισμό και τα λειτουργικά έξοδα είναι μόλις 56.000 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλα δασικά συμπλέγματα, όπως το πυκνό πευκοδάσος Μετοχίου - Σπαθαρίου, στα οποία έχουν διανοιχτεί ελάχιστοι δασικοί δρόμοι ή αντιπυρικές ζώνες.
Σε πολλές περιοχές, τα σπίτια είναι δίπλα στα πεύκα χωρίς να υπάρχουν περιμετρικοί δρόμοι αντιπυρικής προστασίας, με τεράστιους κινδύνους για τα χωριά και τους κατοίκους. Το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στο Μαντούδι στηρίζεται σε 13 μόνιμους και 30 εποχικούς δασοπυροσβέστες, ενώ τα οχήματα δεν επαρκούν και είναι παλαιά (από το 1974 και το 1979 -1980, ενώ το πιο σύγχρονο όχημα, του 2003, δεν μπορεί να κινηθεί σε δασικούς δρόμους)

Διατηρούνται οι αιτίες των περσινών πυρκαγιών
Μετά τη συνάντηση με τους δημάρχους Διρφύων και Κηρέως, τους άνδρες του πυροσβεστικού κλιμακίου και τις συζητήσεις που έγιναν με κατοίκους της περιοχής, ο Γιώργος Μαρίνος έκανε την εξής δήλωση:
«Η κατάσταση στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια είναι πολύ επικίνδυνη. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι άμεσος και οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ διατηρεί και ενισχύει τις αιτίες που οδήγησαν στις μεγάλες καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Βαδίζει στην πεπατημένη, ακολουθεί την πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αφήνοντας τα δάση απροστάτευτα, έρμαια των κάθε λογής συμφερόντων, των εμπρηστών και άλλων αιτιών που οδηγούν στην καταστροφή τους.
Καλούμε το λαό και τους μαζικούς φορείς της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας να κινητοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση και να απαιτήσουν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των δασών. Οι θέσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται και είναι όπλο στα χέρια του λαού. Η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας με συντονιστικά κέντρα ανά δήμο και νομό είναι αναγκαία. Είναι μεγάλη η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων πρόληψης, με αύξηση της επιτήρησης, ενίσχυση των φυλακίων, των περιπολιών, καθαρισμό και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, εξασφάλιση νερού.
Είναι μεγάλη ανάγκη η διάθεση νέων, όσο γίνεται πιο σύγχρονων και κατάλληλων για τη μορφολογία του εδάφους της περιοχής πυροσβεστικών οχημάτων. Είναι μεγάλη η ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση της δασικής υπηρεσίας και των δήμων, η γενικότερη αναβάθμιση της δασικής υπηρεσίας, η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε πυροσβέστες, η μονιμοποίηση των εποχικών δασοπυροσβεστών, η διάθεση σύγχρονου εξοπλισμού σε όλους.
Η πάλη για να γίνουν τα δάση δημόσια περιουσία, για να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνδέεται με τον αγώνα για να διαμορφωθεί τώρα σχέδιο ικανό να ανταποκριθεί στην πρόληψη, στον άμεσο εντοπισμό, στην έγκαιρη, συντονισμένη, αποτελεσματική παρέμβαση για την προστασία των δασών. Οι κομμουνιστές θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή και θα δράσουν χωρίς καθυστέρηση για την οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης του λαού».
ΧΑΛΚΙΔΑ 30/6/08

Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Κρίση της οικογένειας.

Η κοινωνία είναι ένας οργανισμός που εξελίσσεται αδιάκοπα. Επόμενο λοιπόν είναι
και οι θεσμοί να αναπροσαρμόζονται ακολουθώντας τη γενικότερη εξέλιξη.
Αποτέλεσμα αυτού είναι στη σημερινή εποχή, ο βασικότερος κοινωνικός θεσμός της
οικογένειας, να περνάει κρίση μέσα στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες, κυρίως
στην παραδοσιακή του μορφή και γι αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον
κοινωνικό του ρόλο.
Οι αιτίες της κρίσης είναι πολλές.
Παραθέτουμε τις πιο σπουδαίες.
α ) Το κυνήγι του υλικού ευδαιμονισμού σήμερα, έκανε τα μέλη της οικογένειας να
ενδιαφέρονται περισσότερο για την υλική ευτυχία
β ) Ζητούν την οικονομική ανεξαρτησία, με αποτέλεσμα την χαλάρωση του
οικογενειακού δεσμού.
γ) Τα παιδιά ανεξαρτητοποιούνται πολύ γρήγορα και έτσι η σημερινή οικογένεια,
χάνει πολύ πιο γρήγορα τα νέα μέλη της.
δ ) Η τυποποίηση και η μηχανοποίηση της ζωής, εισχώρησε στην οικογένεια και
έκανε τις σχέσεις των μελών ψυχρές.
ε) Επίσης η χαλάρωση της κοινωνίας εν γένει, γίνεται γνώρισμα της μοντέρνας
οικογένειας.
Οι συνέπειες βέβαια της κρίσης αυτής είναι πολλές.
1 ) Η έκλυση των ηθών, η αναρχία και οι κοινωνικές ταραχές είναι αποτέλεσμα της διάλυσης της οικογένειας.
2 ) Οι κακοποιοί και οι εγκληματίες, προέρχονται κυρίως από προβληματικές και διαλυμένες οικογένειες που δεν έδειξαν την απαιτούμενη στοργή και αφοσίωση.
3 ) Το ηθικό βάθρο του κοινωνικού οικοδομήματος που ήταν η οικογένεια, κατέρρευσε.
4 ) πολλές φορές ο γάμος σήμερα δεν είναι τίποτε άλλο από μια εμπορική συναλλαγή.
Για να αντιμετωπισθεί αυτή η κρίση, θα πρέπει να υπάρχει διάλογος και να γίνονται
υποχωρήσεις.
θα πρέπει να καταλάβουν οι γονείς, ότι πρέπει να παρέχουν στα παιδιά τους υλική
και κυρίως πνευματική τροφή*
Γιαννίτσης Παναγιώτης του Ιωάννη.